AMED -  DTK, DBP, TJA ve HDP, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarına ilişkin yapmak istediği açıklama polislerce engellenmesine rağmen kitle, “Bijî berxwedana Kobanê" sloganıyla karşılık verdi. 

MA'nın haberine göre; Tevgera Jinen Azad (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kürdistan’a yapılan saldırıya ilişkin Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda açıklama yapmak için sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Açıklamaya Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve sivil toplum örgütleri katıldı. Kent genelinde polis ablukası yaşanırken açıklama yapılmak istenen yerde de yüzlerce polis ve gözaltı aracı getirildi.

‘BARIŞTAN YANAYIZ’

Meydanda toplanan kitle farklı alanlarda polis çemberine alındı. Çembere alınma esnası da, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Hiçbir şey bizi engelleyemez. Biz barıştan yanayız. Bizi çevreleyen savaştan yanadır” dedi. Ayrıca polisler gazetecilere bağırarak, “Basın kartınızı ve kimliğinizi verin” demesi üzerine gazeteciler, “Görevimizi yapıyoruz” dedi. Polis, “Neyin görevidir, neyin görevini yapıyorsun” diyerek çekim yapılmasına engel oldu.

ÇAY İÇEN YAŞLI YURTTAŞ DA GÖZALTINA ALINDI

Polisler, açıklamaya ablukanın dışında destek verenlere saldırdı. Gözaltına alınanlara ters kelepçe yapılırken, bir kısmına da plastik kelepçe takıldı. Polisler, çay ocağında çay içen ismi öğrenilmeyen yaşlı bir yurttaşı da gözaltına aldı.

GÖZALTINA ALINANLARDAN ZAFER İŞARETİ

Ablukaya alınan kitle gözaltına alındı. Şimdiye kadar HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan'ın da aralarında olduğu 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlar zafer işareti yaparak, "Jin Jiyan Azadi" sloganı attı.

Gözaltına alınanlardan ismi öğrenilenler şu şekilde: "HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, MEBYA-DER Eşbaşkanı Şehmus Karadağ,  DBP İl Eşbaşkanı Seval Gülmez, Resul Sadak, Halis Tekin, Sedat Yiğit, Yüksel Çelik, Nusret Çakmak, Mehmet Güzel, Hatice Güneş, Şeyhmus Yavuz, Ahmet Mala, Adem Fitil, Adem Bayrak, Ali Aksoy, Ferit Doğri, Eğitim Sen üyeleri, Hatice Efe, Recep Şimşek, Halis Kızılırmak, Özgür Köroğlu, Serhat Kılıç, Welat Kaya, Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin ile Eğitim Sen 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık, MO Amed Şubesi Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, Ejder Akcan,  MED-DER Eşbaşkanı Rıfat Roni, Cahide Harputlu, Mali Müşavirler Odası Amed Şubesi’nden Abdülkadir Olgun, Mahmut Bora, Mehmet Can, Mehmet Balkaş, Sema Koç, Ali Baz,  Tarım-Orkam Sen’den Nasır Demirkıran, TİP Amed İl Başkanı Salih Sarı, Furkan Erdoğan,  SKM MYK üyesi Satiye Ok, TÜM-BEL-SEN’den Nihal Yanık ve Soyismi öğrenilemeyen Hasibe.”

Editör: Haber Merkezi