DİYARBAKIR- Diyarbakır’da 9 Ekim’de gözaltına alınan 59 kişiden 35’i serbest bırakılırken, geriye kalanların ifade işlemleri devam ediyor.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim 1998’de startı verilen uluslararası komplonun 24’üncü yıldönümü dolayısıyla dün Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde yürüyüş düzenlenmek istendi. Bir araya gelen kitleye polis engel olurken kitle polis kalkanlarıyla çembere alındı. Sonrasında çemberde bulunan 59 kişi gözaltına alınıp Diyarbakır TEM şubeye götürüldü.

GÖZALTINDAKİLERE DİKKAT ÇEKEN SORULAR

TEM şubede ifadesi alınanlara, “Aile bireyi, yakın akrabalarınızdan örgüt içinde faaliyet yürüten ya da öldürülen kimse var mı? Herhangi bir parti, sendika ya da dernek üyeliğiniz var mı? Eğer var ise ne amaçla üye oldunuz” soruları yöneltildi. Ayrıca ifade işlemi sırasında gözaltına alınanlara 9 Ekim eylemine neden katıldıkları, eylemin olacağından nasıl haberdar oldukları gibi sorular yöneltildi. Bir diğer dikkat çeken soru ise kullandıkları telefon hattı, sosyal medya hesapları ve “Kullandığınız GSM numarası nedir? Sosyal medya siteleri üzerinden kullandığınız Facebook, Twitter, Instegram vb. gibi hesaplarınız var mıdır? Varsa bu hesaplarınızın kullanıcı isimleri nelerdir” soruları soruldu.

Alınan ifadelerin ardından 59 kişiden 35 kişi serbest bırakılırken kalanların ifadeleri devam ediyor.

Aralarında HDP Diyarbakır Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceyan’ın da bulunduğu 59 kişinin isimleri şöyle: “Abbas Kaya, Mehmet Raci Bilici, Mehmet Oruç, Mithat Altaç, İlhami Biroğul, Ferhat Yalçınkaya, Yusuf Ataş, Veysi Varoğlu, Mehmet Hüseyin Baran, Abdülhakim Durmaz, Hayri Yıldırım, Mehmet Ali Altınkaynak, Kerem Akar, Abdurrahman Katmer, Emine İnan, Meryem Yıldız, Neriman Aydın, Hacice Güneş, Ahmet Çerçel, Mehmet Zeki Dağ, Nizamettin Azad, Sedat Aydın, Cahit Ölçay, Ferman Nergiz, Sümeyye Kırıcı, Hayrettin Altun, İhsan Tekin, Beytullah Kırıcı, Mehmet Şirin Gürbüz, Mehmet Güzel, Meşel Sırımsı, Mehmet Abidin Karaman, Sabahat Dinç, Halil Memiş, Vedat Binen, Mehmet Zeki Bağcık, Mehmet Ali Akdeniz, Ahmet Candan, Veysi Alacak, Mehmet Şah Çaçan, Genco Bilgin, Meryem Soylu, Mehmet Şirin Şehir, Murat Çoban, Hüsnü Aslan, Zarife Güneş, Eyüp Sar, Yaşar Aydın, Leyla Saruhanoğlu, Sedat Yiğit, Şükran Bulut, Mehmet Asana, Şadiye Hayme, Özlem Gündüz, Mehmet Timoçin, Beybun Aslan ve Nedim Esmer.”

Editör: Haber Merkezi