AMED - Engellemelere rağmen “jin, jiyan, azadî” sloganıyla 25 Kasım’da alanları dolduran kadınlar, özgür ve demokratik yaşam talebini haykırdı. 

Kadın Aktivistler Mezopotamya Haber Ajans (MA)'dan Eylem Akdağ-Mehmet Güleş'e konuştular; Kadınlar tüm engellemelere rağmen 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde alanlara çıkarak, erkek-devlet şiddetine karşı özgürlük taleplerini haykırdı. Her alanda olduğu gibi Amed’de de “jin, jiyan, azadî” sloganıyla valilik yasağını hiçe sayan kadınlar, bir gün değil her gün eril zihniyete karşı mücadele edeceklerini ifade etti. Sokakları terk etmeyen kadınlar, 25 Kasım’da verdikleri mücadeleyi ve önümüzdeki sürece dair planlamalarını anlattı.  

'ERK, KADINLARDAN KORKUYOR' 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şubesi Eşbaşkanı Yıldız Ok Orak, polis engellemelerine dikkati çekerek, “Bu erk sistemin kadınlardan ne kadar çok korktuğunu gösteriyor. Bu engellemeler bizim başarıya ulaştığımızın göstergesi. Tüm engellemelere ve yoğun yağışa karşı yüzlerce kadın alandaydık. Kadınlar slogan ve Kürtçe şarkılarından vazgeçmedi. Engellemeler bizi durduramayacak biz mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

'ÖZGÜRLÜĞÜ BİZ GETİRECEĞİZ' 

Kadınların yıllardır aynı taleplerle sahalarda olduğunu hatırlatan Orak, “Taleplerimizin kökeninde erk zihniyet ve devlete karşı mücadele var. Ailede, iş yerinde kadının emek sömürüsünü engellemek ve kadına yönelik şiddete karşı çıkmak adına mücadele veriyoruz. Kadınlar bulundukları her yerde şiddete maruz kalıyor, bindiğimiz otobüste bile şiddetle karşılaşabiliyoruz. Fiziksel şiddetten öte psikolojik şiddetle de maruz kalıyoruz. 25 Kasım haftasındaki mücadelemizi bütün bir yıla ve günlere yayma hedefimiz var. Kadının bir kimliğinin olduğunu, var olduğu ve var olacağını, ‘xwebun (varlık)’ olduğunu erk zihniyete anlatma gibi bir mücadelemiz var. Çünkü biz vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz. Tarihte de gördüğümüz üzere bütün devrimleri kadınlar başlatıyor ve bu böyle de devam edecek. Bu Türkiye için de geçerli. Şu an İran’da kadınlar devrim mücadelesini başlatıyorlar ve ulusların bütün özgürlüğü kadınlarla geliyor. Baharı, özgürlüğü ve barışı kadınlar getirecek” diye belirtti.

'KADINLAR BİRLEŞECEK' 

Ekoloji Derneği aktivisti Çilem Aydın da valilikler tarafından alınan yasaklamalara tepki göstererek, “Eril, kapitalist ve erkek egemen sisteme karşı sesimizi yükseltirken yasaklarla karşılaşıyoruz. Normal hayatta her şey devam ederken, katillere barikat kurulmazken, öldürülen ve şiddet gören kadınların failleri yakalanmazken, kadınlara yasaklar konuluyor. Bu hafta boyunca Amed’de tüm eylemler yasaklandı. Biz de bu yasağa rağmen alanlardaydık. Tüm bu engellemelere rağmen sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Erkek egemen sistemin dayatmaları bizi durduramaz. Bu dayatmalara karşı direnişimizi yükseltmeye devam ediyoruz. İran’da yükselen kadınların direnişiyle, Rojava’da, Türkiye’de yükselen kadınların seslerini birleştirip, bütün erkek egemen, kapitalist sisteme ve şiddetlerine karşı sonuna kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

'SAVAŞIN DURMASINI İSTİYORUZ' 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 2 No’lu Şubesi Kadın Sekreteri Songül Can da bu yılki eylemlerde de devlet şiddetiyle karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, “Türkiye’nin her yerinde yüzlerce arkadaşımız gözaltında hala da gözaltılar devam ediyor. Ama biz savaşın durması ve barışın gelmesi talebimizden vazgeçmiyoruz.  Bütün bir toplum olarak ‘savaşa hayır’ demeye devam edeceğiz. 25 Kasım sadece biz kadınlar için değil, toplumdaki herkes için önemli bir gün. Eşit, özgür ve demokratik bir yaşam talebimiz var. Taleplerimiz için de alanlarda mücadele etmeye devam edeceğiz.

'BARİKATLARLA ENGELLENEMEZ'

Etkinliklerimizde yasaklamalar ve engellemeler oldu ama kadınlar hem Türkiye’de hem de Kurdistan’da ‘jin jiyan azadî’ demeye devam edecek. Mücadelemizi barikatlarla engelleyemezler. Engellemeler bizi daha da güçlendiriyor. Bugün kadınlar tüm alanlarda varlığını sürdürüyor. Hem siyasal hem kamusal alanda evde, işte her yerde mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

'ERKEK EGEMENLİĞİ YIKACAĞIZ'

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, kadınların yüz yıllardır kazandıkları hakların birer birer gasp edildiği bir süreçte 25 Kasım’ı kutladıklarını dile getirdi. Ok, şunları söyledi: “İran’da Jîna Amini’nin katledilmesiyle birlikte kadınlar Rojhilat’ta isyana durdu. Bu isyan kısa zaman içerisinde toplumsallaştı. Erkek egemenliğinin kadın haklarına dönük saldırıları hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok ülkesinde devam ediyor ve böyle bir süreçte 25 Kasım’ı karşıladık. Kadınların bu seneki tek sloganı ‘jin jiyan azadî’ ve bu taleple 25 Kasım’ı geçirdi. Erkek egemenliği dünyanın birçok yerinde kadın haklarına ve 25 Kasım’a saldırdı. Bütün engellemelere rağmen kadınlar yaşam, emek hakkına ve özgürlük taleplerine sahip çıktı. Bu talepler doğrultusunda kadınlar sokağa çıktı.”

Erkek egemen sisteme boyun eğmediklerini vurgulayan Ok, “Bugüne kadar mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz. Yasakları tanımıyoruz. Bu yasaklar asla kadınları durduramayacak. Kadınlar erkek egemenliğini yıkacak” diye kaydetti. 

'ALANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Eğitim Sen üyesi Dilan Baltaş ise, şunları dile getirdi: “Bütün dünya, Kürdistan ve Türkiye’de kadınlar alanlardaydı. Hayatımızın her anında bir mücadele içerisindeyiz. Özellikle Kürt kadınları olarak bu mücadelenin en önemli bileşenlerinden birisiyiz. Kadınlar 25 Kasım’da yine şiddete maruz kaldı ama alanları terk etmedi ve etmeyeceğiz de. Her zaman bu mücadelenin içerisinde olacağız. 25 Kasım bizim için bir gün değil. Hem bireysel hem de örgütsel çalışmalarımızda bunun mücadelesini vermek zorundayız. Bir gün değil bir hafta değil her gün bu mücadelede örgütlü olmak çok önemli. Örgütlülük bu anlamda bizim için çok önemli ve bu örgütlülükle her zaman alanlarda olmaya devam edeceğiz.”

MA / Eylem Akdağ- Mehmet Güleş  

Editör: Haber Merkezi