DİYARBAKIR - Diyarbakır Tabip Odası, 2 günlük sürecek genel kurulda yapılan konuşmalarda mücadele vurgusu yapıldı.

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) 16-17 Nisan’da yapacağı Olağan Seçimli Genel Kurulu Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eğitim Sen, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcileri toplantıya katıldı. “İstanbul sözleşmesinden vazgeçmiyoruz”, “Sağlıktan ve özgürlükten tasarruf edilemez”, “Emek bizim söz bizim” ve “Sağlığın olmazsa olmazı barış ve demokrasidir” pankartları toplantını yapıldığı salona asıldı.

MÜCADELEYLE GEÇEN BİR YIL

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, ilk günden son güne kadar her günü mücadele ile geçirdiklerine belirti. Sağlık alanında daha önce de var olan kronik sorunlarının üzerine salgınla birlikte çok farklı sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Turan, “Yaşadıkları şehir ve bölge olarak içinde bulundukları eşitsizliklerden kaynaklı pandeminin etkisini daha yıkıcı hissediyoruz” dedi.

MIZRAKLI’DAN MESAJ

Turan’ın konuşmasının ardından, Divan Başkanı Uğur Işık, görevden alınarak yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden gönderdiği mesajı okudu. Mızraklı’nın mesajı şöyle: “İktidarın başta sağlık alanı olmak üzere tüm yaşam alanlarına yaptığı müdahaleler sonucu ülke bir cendereyi yaşamaktadır. Faşizmin gri bulutlarının gökyüzünü boğmaya çalıştığı böylesi süreçte Tabip odası anti demokratik uygulamalara karşı bir duruş göstererek ülkenin demokratikleşmesi için olağanüstü bir çaba göstermektedir. 

Özgürlük ve demokrasi taleplerinin yükselmesine katkı sağlayan, halkın yanında yer alan Tabip odası bugün seçimli genel kurula giderek yeni yönetimini belirleyecek ve yeni döneme yeni bir başlangıç yapacaktır. Yeni döneme yeni yönetimle girecek olan tabip odasını geçmişten günümüze taşıyan tüm emekçi arkadaşların emeklerini selamlarken, yeni yönetime başarı dileklerimi sunuyor tüm katılımcılara saygılarımı iletiyorum.”

KARAMSALIK

Toplumsal sağlığının birincil koşulu barış, eşitlik ve özgürlük olduğunu vurgulayan Türk Tabipler Birliği (TTB) MYK üyesi Halis Yerlikaya, “Sağlığın sosyal belirleyicileri olarak, tanımlananın savaşın olmadığı barışçıl bir ortam, toplumda yaşayan insanların kendilerini gerçekleştirebilecekleri güvenli bir iş, insanca yaşamını sürdürebilecekleri bir gelir parametreler sağlıkla doğrudan ilişkilidir” şeklinde konuştu. Yerlikaya, demokrasi ve barış ortamının olmadığı otoriter bir yönetim anlayışı sağlık için en önemli tehdit olduğunu belirterek, işsizlik, yoksulluk, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlığın toplumsal sağlıksızlığa yol açmakta olduğunu söyledi.

MÜCADELEYE VURGUSU

Yerlikaya, mesleki itibarlarının korunması, haklarının savunması ve sorunların sorunlarının çözümünün ancak meslek örgütleri ve örgütlü mücadeleyle olacağını ifade eden Yerlikaya şunları söyledi: “Asla ve katiyen yılmıyoruz, bıkmıyoruz, korkmuyoruz. Geçmişimizden aldığımız güçle ve geleceğe olan inancımızla mücadeleye devam.” (MA)

Editör: Haber Merkezi