MARAŞ - Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde dışarıdan gelen kişilerin koğuş baskınları ve işkence uygulamasının ardından tutukluların yüzde 90’ının başka cezaevine sürgün edildiği belirtildi. 

MA'nın haberine göre; Maraş Elbistan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara dışarıdan gelen bazı kişilerce baskın düzenlediği ve tutuklular işkence ettiği kamuoyuna yansımıştı. Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla yapıldığı belirtilen baskınlarda işkenceye karşı çıkan tutukluların tekli hücrelere konulduğu ve birçok tutuklunun sürgün edildiği belirtildi. 30 Eylül’de bir tutuklunun ailesini arayarak kendilerini kontgerilla olarak tanıtan kişilerin dışarıdan koğuşlara baskın yaparak ters kelepçeyle tutuklulara işkence yaptığını iletti. Yapılan sürgün ve işkencelerin ardından Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi 10 Ekim'de cezaevine yaptığı ziyaretin ardından yaşanan hak ihlallerini paylaştı.

TEKLİ HÜCREDE TUTULDULAR 

Tutukluların işkence, kötü muamele ve tehditlere maruz kaldığı, bu muamelelere karşı suç duyurusunda bulunan tutukluların keyfi bir şekilde başka cezaevlerine sevk edildiği belirtilen raporda, 21-23 Eylül tarihleri arasında Adalet Bakanlığı tarafından özel olarak görevlendirilen bir birim tarafından koğuşlarda arama yapıldığı aktarıldı. Raporda, “Gelen özel birimin ‘provokatör ve saldırgan bir yaklaşımının olduğu’ tarafımıza iletilmiştir. Yapılan arama esnasında her koğuştan 3 mahpusun aramaya eşlik etmesi istenmiş ve diğer mahpuslar havalandırmada bekletilmiştir. Koğuşlarda yapılan arama esnasında mahpuslara hakaret edildiğini, kişisel eşyalarının yerlere atıldığını, dolapların ve kişisel eşyaların tekmelendiği iletilmiştir. Koğuşlarda yapılan arama esnasında aramaya eşlik eden mahpuslar, insan onuruyla bağdaşmayan bu muameleye itiraz ettikleri gerekçesiyle işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını, kafa, boyun ve sırt bölgesinden darp edildiklerini, darp üzerine hastaneye götürüldüklerini ve 3 gün boyunca tekli hücrede tutulduklarını tarafımıza iletmişlerdir” diye belirtildi. 

CEZASIZLIK POLİTİKASI DEVREDE

Belirtilen işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin tutukluların suç duyurusunda bulunmalarına rağmen Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen özel birim hakkında herhangi bir soruşturma yürütülmediği ve cezasızlık politikası uygulandığı kaydedildi. Yapılan arama sonrasında tutuklular hakkında  “işkence ve kötü muameleye tepki gösterdikleri”, “koğuşlarda fazla erzak bulundurdukları” ve “birden fazla kısa dalga radyo bulundurdukları” gerekçesiyle 11’er gün hücre cezası verildiği ve cezaevinde bulunan tutukluların yaklaşık yüzde 90’ının, 28 Eylül’de keyfi bir şekilde Antalya, Konya, Erzurum illerine sevk edildiği bilgisine yer verildi. 

SÜRGÜN EDİLEN TUTUKLULAR

Hasan Göksungur, Mustafa Reşit, Erdal Laçin, Hüseyin Torunoğlu, Yalçın Keskin, Mehmet Ayçiçek, Abdullah Hasan, Muhammet Bablis, İdris Hasan, Abdullah Demir, İzzettin Sayan, İzzet İşgil, ve Ahmet İsmail’in Erzurum Cezaevi’ne; Adil Abi, Türkmen Şahin, Salih Şimşek, Kadir Temel, Kemal Demirbaş, Ahmet Bilge’nin Antalya Cezaevi’ne; Mehmet Yoldaş, Şafi Yıldırım, Bedrettin Kaya, İzzettin Sayan, Veysel Kurt, Abdulkadir Temel ve Serdar Koç’un Konya’ya; Vedat Oruç, Abdo Şeyho’nun (hasta tutuklu) ise Maraş Türkoğlu Cezaevi’ne sürgün edildiği bildirildi. 

SÜRGÜN SIRASINDA KÖTÜ MUAMELE

Tutukluların sürgün sırasında da kötü muameleye maruz kaldıkları belirtilen raporda, “Cezaevi koğuşlarında arama yapmaları için Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen bu özel birim tarafından hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen tüm hak ihlalleri dolayısıyla sorumlular hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerekmektedir. Bu sebeple; Elbistan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan hak ihlallerine karşı başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunu göreve davet ediyoruz” denildi. 

Editör: Haber Merkezi