İSTANBUL - EMEP, AKP döneminde çalıştırılmaya zorlanan 811 çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu AKP iktidarı çocuklara açlığı ve yokluğa reva gören bir iktidardır” açıklaması yaptı. 

Emek Partisi (EMEP), 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Dünya genelinde 5 ila 17 yaş arası 160 milyon çocuğun zorla çalıştırıldığına dikkat çekilen açıklamada, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna işaret edilerek, “Türkiye’de AKP iktidara geldiği 2002 yılından beri iş cinayetlerinde en az 811 çocuk işçi hayatını kaybetti” denildi.  

‘MESEM İLE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ GİZLENİYOR’

Türkiye’de 1977 yılında yürürlüğe giren yasa ile “yasal çocuk işçilik” uygulamasının devreye sokulduğu ve bu yasanın bugün Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) ile devam ettiği ifade edilen açıklamada, “Bu yöntemle çocuklar kâğıt üstünde mesleki eğitim alıyor gözüküyor, ancak fiiliyatta eğitim yok, çocukları tam zamanlı çocuk çalıştırma uygulaması var. Çocuk işgücü anketleri, Türkiye’de mevsimsel olarak, çocuk işçiliğin en az olduğu ekim ila aralık aylarında yapılıyor, bu da çocuk işçiliğin gerçek boyutlarını gizliyor. 10-12 yaşlarda tekstil ve metalde çalışan çocuklar, 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları yüz binlere ulaşan; 15-17 yaş grubunda ise tarım başta olmak üzere konaklama, ticaret, inşaat, metal, tekstil ve gıda gibi işkollarında çalışan milyonu aşkın çocuk işçi var” diye kaydedildi. 

TALEPLER

Çocuklara yönelik şiddetin arttığına vurgu yapılan açıklamada, “Hükümetin hazırladığı 2023 bütçe taslağında ana para faiz ödemelerine ve büyük patronlara ve bankalara teşvik olarak akıyor. Çocuklar için öğün ücretsiz yemek talep edenlerin kadınların sesi duyulmuyor. Bu AKP iktidarı çocuklara açlığı, yokluğa reva gören bir iktidardır. Son birkaç yılda tarikat, cemaat, Diyanet, MEB’nin yurt ya da evlerinde yaşananlar; istismar, cinsel istismar, baskı, şiddet olaylarıyla birlikte düşünüldüğünde tablo daha da vahim boyutlara ulaşıyor. Çocukların güvencesi ve geleceği için parasız, demokratik, gerçekten laik ve anadilinde bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Çocuklarımızın ihtiyaçları ücretsiz olarak ve bizzat devlet tarafından sağlanmalıdır. Çocuklarımızın güven içinde ve mutlu yaşayacakları bir Türkiye özlemi, halkın örgütlü mücadelesiyle mümkün olacaktır. Bütün halk güçlerini bu doğrultuda birleşmeye çağırıyoruz” taleplerine yer verildi. 

(MA )

Editör: Haber Merkezi