İSTANBUL- İşten atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını isteyen DİSK bağlı ENERJİ-SEN, “Her yeri direniş alanına çevireceğiz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu  (DİSK) bağlı Elektrik Gaz Su Baraj Sendikası (ENERJİ-SEN) Enerjisa'da işten çıkarılan üyelerinin durumuna ilişkin Kadıköy Süreyya operası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Atılan işçiler geri alınsın" pankartı taşınırken sık sık, “Üreten biziz yönetende biz olacağız” sloganları atılırken “Atılan işçiler geri alınsın”, “Patron sarı sendika işbirliğine son”, “Güvenceli çalışmak istiyoruz” dövizleri taşındı.

‘KRİZ FATURASINI PATRONLAR ÖDESİN’

Enerji İşçileri Meclisi’nden Olcay Karabulut, şehirlerin enerjisini sağlayan enerji işçileri olduklarını söyleyerek, ekonomik krizin faturasını işçilere kesilmek istendiğine vurgu yaptı. Karabulut, “2022'ye sefalet ücretlerinin karşısında işçi direnişleri ile başladık ve bu iradenin karşısında patronlar krizi bahane ederek hakları için direnen işçilerin mücadelesini kırmaya çalışıyor. Son olarak Ankara'da elektrik dağıtım görevini üstlenen Sabancı Holding'e ait Enerji SA Patronları, üç bölgede maliyetleri azaltıp kar oranını yükseltmek için ‘performans düşüklüğü, sağlık sorunları, şirketimizde artık uygun pozisyon yok’ diyerek geçtiğimiz günlerden itibaren AYEDAŞ, Başkent EDAŞ, Toroslar EDAŞ'ta çalışan enerji işçilerini, işten çıkarmaya başladı” dedi. Hukuksuzluğu kabul etmediklerini söyleyen Karabulut, “Krizin faturasını 2020 yılında  1 milyar 87 milyon 683 bin TL kar eden 2021 yılında 2 milyar 828 milyon 368 bin TL kar eden Enerji SA patronları ödesin” diye belirtti.

‘HER YERİ  DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRECEĞİZ’

Özelleştirme sürecinde düşük ücretlerle şirketleri alan ve işçilerin haklarını gasp edenlere seslenen Karabulut, “Enerji SA 2020-2021 yılları arasında karını  yüzde 110 oranında arttırmışken neden işçileri işten çıkarmıştır? Performans düşüklüğü, sağlık sorunları, uygun pozisyon yok gibi bahaneler, açıklanan yüksek enflasyon oranından ve asgari ücrete yapılan zamdan sonramı ortaya çıktı? Yaşanan bu süreç içerisinde DİSK Enerji Sen olarak işten çıkarılan enerji isçisi arkadaşlarımız ve devamında gelen işten çıkartmalar da dahil olmak üzere güvencesizliğe, geleceksizliğe karşı başlattığımız ve mücadelede bulunduğumuz her alan Enerji SA patronlarına karşı direniş alanına çevireceğiz. Sabancı Holding ve Enerji SA yöneticilerine sesleniyoruz; Biz işçileri, işsizlik kıskacı ile sınamayın. Bu hukuksuz uygulamalardan vazgeçin taleplerimizi bir kere daha yeniliyoruz” şeklinde konuştu.

BOYKOT ÇAĞRISI

Karabulut son olarak şu çağrıda bulundu: “DİSK ENERJİ SEN sendikası olarak Türkiye'nin dört bir yanında emeği sömürülen, güvencesiz çalıştırılan, işten atılan tüm enerji işçilerinin haklarını savunmaya devam edeceğiz ve Sabancı holdinge bağlı bütün işyerlerini boykot etmeye çağırıyoruz.”

Karabulut taleplerini ise şöyle sıraladı:

*İşten atılan tüm arkadaşlarımızı işe geri alın!

*İsten çıkarmaları derhal durdurun!

*İşten çıkartmaları derhal yasaklayın.” 

( Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi