ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- AKP’nin Meclis’e sunduğu 'Çay Kanunu'nda Değişiklik' öngören yasa teklifine üretici tepkili. Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, “Devlet çayı özele teslim ediyor” dedi.

İktidar kanun teklifi gerekçesini, ‘üretici ve tüketiciyi korumak’ olarak açıklarken, çay üreticileri, bu düzenlemenin tek kelimeyle akla zarar bir teklif olduğu görüşünde. Gazete Duvar'da yer alan habere göre, Teklif sahibi AKP Genel Başkan Yardımcısı, Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın, tüm taraflar ile görüşülerek hazırlandığını açıkladığı düzenlemeye karşı çıkan Rize Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, “Çay üreticilerinin bu kanun teklifinden haberi yok ki, onaylasın. Tamamen bizlerin dışında, AK Parti’nin tek taraflı hazırladığı bir kanun teklifidir bu” ifadelerine yer verdi. 

“Devlet çayı özele teslim ediyor”

Düzenleme ile üreticinin tamamen yok sayıldığını, hatta büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalınacağını belirten Özsoy’a göre teklif, üreticinin yanı sıra ÇAYKUR ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nı da devre dışı bırakıyor.   Özsoy, “Kanun teklifi sermeyenin çay sektöründeki gücünü artıran, sektörün tamamen özelleştirilmesini öngören bir kanun teklifi olarak karşımızda duruyor. Elbette taban fiyatı olmayan bir kanun teklifi bizim açımızdan kabul edilemez” dedi. 

“Bu yasaya teslim olmayacağız, gerekirse sokağa çıkarız”

Özsoy, kanun teklifine sonuna kadar karşı olduklarını, bu durumun gerekçelerini de her yerde anlatacaklarını ifade ederek, “Bu yasaya teslim olamayız. Gerekirse sokağa çıkacağız, eylemler yapacağız. Eğer teslim olursak çay sektörünün çiftçi tarafı bitecek” dedi. 

AKP, çay üreticisinin uzun süredir beklediği 'Çay Kanunu'nda Değişiklik' öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.  Hâlihazırdaki 1984 tarihli ve 3092 sayılı Çay Kanunu’nu tamamen yürürlükten kaldıracak olan düzenleme, gerçek veya tüzel kişilere, gerekli izinleri almak şartıyla kuru çay üreten işletme kurabilme olanağı sağlıyor.   Bu işletmelerin de A, B ve C lisanslı işletmeler olarak gruplandırılması öngörülüyor. Kanun teklifi yasalaşırsa yaş çay alımını sadece A veya B lisansına sahip işletmeler yapabilecek. 

Mevcut yasada Tarım ve Orman Bakanlığı’nca açıklanan yaş çay alım fiyatı ise, yeni düzenlemeyle üreticilerin ve muhalefetin çay üretimini özel sektöre mahkûm etmekle suçladığı Ulusal Çay Konseyi tarafından ilan edilecek. 

Editör: Haber Merkezi