ANKARA - HDP’nin çağrısıyla bir araya gelen EMEP, TİP, EHP, Halkevleri, TÖP ve SMF “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat ve Hesaplaşma” konferansı gerçekleştirecek.

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) çağrısıyla bir araya gelen Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), ortak mücadele çalışmaları kapsamında 5 Haziran’da “Geleceğin Türkiye’si için Hafıza, Hakikat ve Hesaplaşma” konferansını gerçekleştirecek.

RIZA TÜRMEN SUNUM YAPACAK

İnşaat Mühendisleri Odası Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacak konferansın sunumunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen gerçekleştirecek.

ROBOSKİ’DEN FARPLAS İŞÇİLERİNE

Üç oturum şeklinde planlanan konferansın ilk oturumunda 10 Ekim Aileleri, Gezi’de yaşamını yitirenler, Barış Akademisyenleri, Cumartesi Anneleri, Çorlu Tren Kazası, Farplas Direnişi, Kötü muamele ve hasta tutsaklar, Roboski Aileleri, Soma, Suruç Aileleri ve Şenyaşar Ailesi katılacak. İlk oturumda AKP döneminde yaşanan iş cinayetlerinden, mafya-siyaset cinayetlerine, katliamlar ve cezasızlık politikasının yansımalarını mağdurları anlatacak.

EKONOMİDEN EKOLOJİYE HAKİKAT TARTIŞMASI

İkinci bölümde ise hakikat tartışması yürütülecek. Devletin Hakikati üzerine Ahmet Şık, Ekonominin Hakikati üzerine Bahadır Özgür, Sağlığın Hakikati üzerine Esin Davutoğlu Şenel, Kürt Sorunun Hakikati üzerine Fatma Kurtulan, Kadınların Hakikati Fidan Ataselim, Emeğin Hakikati üzerine Mert Büyükkarabacak, Ekolojinin ve Kentin Hakikati mektubuyla Mücella Yapıcı, Türkiye’nin Dış Politikası’nın Hakikati üzerine Mühdan Sağlam, Hukukun Hakikati üzerine Öztürk Türkdoğan, Yargının Hakikati İlhan üzerine İlhan Cihaner, Çocukların Hakikati üzerine de Sevinç Koçak konuşmacı olarak katılacak.

HESAPLAŞMA

Konferansın son oturumunda ise Hesaplaşma konuşulacak. Bu bölümde ise 7’li ortak mücadele birlikteliğinin Eşbaşkanları, Eşsözcüleri, Genel başkanları konuşmacı olarak yer alacak. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, TÖP Sözcüsü Perihan Koca, EHP Sözcüsü Özge Akman, SMF Temsilcisi Erdal Ataş katılacak.

HDP Sivil Toplum Kurumu ve Siyasi Partilerle İlişkileri Komisyonu Eş Sözcüsü Sultan Özcan, yapacakları konferansa dair konuştu.

‘GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN ÖNEMLİ’

Bu iktidardan çıkışın ve geleceğin demokratik Türkiye’sini inşa etmenin mücadele ortaklığı çağrısıyla bir araya geldiklerini hatırlatan Özcan, “8 Mart, 1 Mayıs ve Newroz’da mücadele ortaklığını sürdürdük. Aynı zamanda bütün hak ihlallerinde, demokrasiyi rafa kaldıran uygulamalarda, adliye önlerinde, işçilerin, emekçilerin hak arama eylemlerinde mücadele ortaklığını sokaklara yayarak, devam ediyoruz. Konferansımız, AKP ve MHP iktidarı döneminde cezasızlığın, adaletin rafa kaldırıldığı, yargının sarayın sopası haline getirildiği, katliamlar, işten atmalar, çetelerle olan ilişkilerde, yoksulluğun artması, çatışmacı politikalardaki ısrarda yaşanan suçların, gerçek bir adalette yargılanması, hesaplaşılması ve bu çerçevede geleceğin Türkiye’si için özgürlüğün, işin, barışın, hakikatin anayasal çerçevede teminat altına alınmasına giden önemli bir adımdır” dedi.

‘GERÇEK ADALET TESİSİ ÖNEMLİ’

Çoklu demokrasi güçleriyle ortak mücadele birlikteliği kurmayı hedefleyen bir yol haritaları olduğunu dile getiren Özcan, “AKP’nin son 20 yılında özellikle ‘hep adam, tek adam’ rejimine geçişle birlikte ortaya çıkan suçlara dair büyük bir onarıma ihtiyaç var” dedi. Gerçek bir demokrasi ve yeni Türkiye inşası için onarım sürecinin önemini de dile getiren Özcan, “Demokratik bir Anayasa ve gerçek adaletin herkes için ana moment olduğunu biliyoruz. Helalleşme sınırlı bir yaklaşımın gerçek bir adaleti tesis etmede eksik kaldığını, yetmezlikler içerdiğini biliyoruz. Bu konferansımıza herkes için adalete hizmet edecek bir yol haritasını belirleme olarak yaklaşıyoruz. Mücadele ortaklığını büyüterek, dokunamadığımız alanlarda da bu konferansları sürdürmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi