ANKARA – TMMOB’un Gezi davası kararına karşı başlattığı adalet nöbeti 35’inci gününde. Adalet nöbetinde “Her yer gezi, her yer direniş” denilerek Gezinin 9’uncu yılında mücadele çağrısı yapıldı.

MA'nın haberine göre; Ankara’da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB), Gezi davası kararına karşın başlattığı adalet nöbetinde Gezi’nin 9’uncu yıldönümüne ilişkin basın açıklaması yapıldı. TMMOB binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Gezi direnişinde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başlayan açıklamada, sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Gezide düşene, dövüşene bin selam” sloganları atıldı. “Gezi davasında verilen hukuksuz kararı, tutuklamaları kabul etmiyoruz” pankartının yer aldığı açıklamada ilk olarak Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan konuştu.

‘GEZİ HEPİMİZİN YARATTIĞI KOLEKTİF BİR DEĞER’

Karakuş, Gezinin üzerinden 9 yıl geçtiğini ve tam 35 gündür adalet nöbeti tuttuklarını hatırlatarak, “Gezi hepimizin yarattığı kolektif bir değerdi. 9 yıl öncesinin umuduyla nefes alıyorsak, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Hasan Gedik ve Berkin Elvan’a borçluyuz” dedi.

‘UMUTLU VE İNANÇLIYIZ’

TMMOB Ankara İl Koordinasyon Sekreteri Özgür Topçu, “Gezinin 9’uncu yılında bir yandan öfkeli, bir yandan da umutlu ve inançlıyız. Gezi direnişi bu ülkenin demokratik mücadelesinin eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye ve yaşam tarzımıza müdahaleye karşı bir başkaldırıdır” ifadelerini kullandı.

‘HALK OLARAK SAVCILARI YARGILAYACAĞIZ’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Gezi’nin Taksim’den ibaret olmadığını tüm illerin direniş alanına dönüştüğünü belirterek, “Türkiye’yi dönüştürmek istiyorlarsa yanılıyorlar, mesele ağaç değil biz hesaplaşıyoruz. Hukukun ayağı topaldır ama gideceği yere varır. O savcılar da o sandalyede oturacak biz halk olarak onları yargılayacağız” diye vurguladı.

‘GEZİNİN FİKİRLERİ CEZAEVİNE SIĞMAZ’

Sol Parti Meclis Üyesi Sercan Dede ise, Türkiye tarihinin en kitlesel ve en meşru direnişinin Gezi isyanı olduğunu söyleyerek, dönemin başbakanının “Öyle bir hayat kurdular ki para bile geçmiyor” dediğini hatırlattı. Dede, “Bizim kurduğumuz hayattan rahatsız oldular, farklılıklara saygı duyulmasından, özgür olmamızdan rahatsız oldular. Canlarını feda eden arkadaşlarımızın mücadelesine sahip çıkacağız. Gezinin fikirleri cezaevlerine sığmaz” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından Tersname sahne aldı.

TUZLUÇAYIR'DA POLİS MÜDAHALESİ

Alınteri, Bağımsız Birleşik Sosyalist Platform (BDSP), Birleşik Mücadele Güçleri, (BMG), Devrimci Alevi Dernekleri (DAD), Anafatma Cemevi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Mamak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mamak İlçe Örgütü, Kaldıraç ve Partizan, Gezi direnişinin 9’uncu yılı dolayısıyla Ankara Tuzluçayır’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının yapılacağı alanda bulunan Güvenlik Şube ekipleri, alanda bulunanların dağılması yönünde uyarıda bulunurken, açıklama yapmak isteyen kitle dağılmayınca polisler saldırıda bulundu.Alanda bulunan gazetecilere de fiziksel saldırıda bulunan polisler, kitleyi bir pasajın içine sıkıştırdı.

Kitle, polisin yoğun sözlü tacizleri ve küfürleri eşliğinde pasajın içinde basın açıklamasını gerçekleştirdi. “Direne direne kazanacağız” ve Bijî azadiya gelan” sloganlarının sık sık atıldığı açıklamada konuşan Alınteri temsilcisi Zarife Çamalak, Gezi’de tüm toplumsal kesimlerin kendilerine dayatılan, yasaklanan her şeye karşı biriktirdikleri öfkeyi kuşanarak kent meydanlarına doğru aktığını hatırlattı. 

‘BİZ KAZANACAĞIZ’

Gezi'de günlerce solunan özgürlük duygusunu, O yaşamı daha ileriye taşıyacak, sınıfsız, sömürüsüz, sınırsız, eşit, özgür, insanca yaşayacağımız bir dünya olan devrim ve sosyalizmi inşaa edinceye kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.  Ethem'lerin, Ali İsmail'lerin, Abdocanların, Ahmet Atakan'ların, Mehmet Ayvalıtaş'ların, Medeni Yıldırım'ların, Berkin Elvanların, Hasan Ferit Gedik'lerin anısı önünde bir kez daha söz veriyoruz: Biz kazanacağız, biz kazanacağız!”

POLİSLERDEN TEHDİT

Basın açıklamasını sonlandıran kitle, yarın saat 17.40’da Güvenpark’ta da basın açıklaması gerçekleştireceği bilgisini verdiği anda polislerin, “Yaptırmayacağız, size orda da müdahale edeceğiz” tehditleri de dikkat çekti.

ADANA VE ANTALYA'DA DA AÇIKLAMA

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi direnişinin 9’uncu yıl dönümüne dair Atatürk Parkı'nda etkinlik gerçekleştirdi. Kitle halaylar ve şiirlerle Gezi’nin yıl dönümünü kutlayıp Gezi direnişi sırasında hayatını kaybedenleri andılar. Kitle Gezi tutuklularının serbest bırakılmasını isteyip, Nurhak’ta hayatını kaybedenleri andı.

Ortak basın açıklamasını KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya okudu.  Devletin kendi resmi kayıtlarına göre Gezi eylemine ülke çapında milyonlarca kişinin katıldığını ifade eden Kaya, Gezi’nin yok sayılan, ötekileştirilen milyonların öfkesi olduğu belirterek tutukluların serbest bırakılmasını istedi. “Dış güçlerin oyunu”, “Darbe girişimi” diye ifade edilip Gezi eylemlerinin yargılanmasına tepki gösteren Kaya, şunları söyledi, “Gezi yargılanamaz, Gezi'yi yargılamak, Gezi'yi karalamaktır; baskıcı, antidemokratik politikalara karşı çıkan halkın mücadelesini yargılamaktır. Bugün yeniden yargılan Gezi, bir demokrasi bildirisidir. Gezi, ülkenin ağacına, toprağına, suyuna, demokrasisine, özgürlüğüne bağlanma eylemidir. Gezi, darbelere, dış müdahalelere karşı halkın kaderini eline almasıdır. Şunu ifade etmek istiyoruz. Toplumsal olaylar da tıp ki doğal koşullarda olduğu gibi diyalektik bir süreç yaşar. Bu nedenle Gezi bir umuttur, umuda kurşun işlemez.”

Etkinlik Gökyüzü sofrası ve halaylarla son buldu.

ANTALYA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi direnişinin 9’uncu yıl dönümüne dair Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Ortak basın metnini okuyan Sol Parti Antalya İl Başkanı Aysel Aydın, Gezi'nin umut olup, dimdik ayakta olduğunu ifade ederek, "Buradan iktidara bir kez daha sesleniyoruz; Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın! Gezi umuttur! O umut ışığını biz hep beraber yaktık. Gezi biziz, hepimiziz! Gezi halktır! Yobaz tahakkümünüze, yasaklarınıza boyun eğmeyeceğiz! Şarkılarımız meydanlara, sokaklara çıkacak" dedi.

İZMİR

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Gezi eylemlerinin yıldönümüne ilişkin kitlesel basın açıklaması gerçekleştirdi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan kitle basın açıklamasının yapılacağı Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüyüş yaptı. "Gezi bitmedi sürüyor. Her yer Gezi her yer direniş", "Gezi biziz, geri geleceğiz" ve "Karanlık gider, Gezi kalır" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Direnmek yaşamaktır" ve "Biz Geziciyiz siz gidici" dövizlerini taşıdı. Açıklamada sık sık "Gezi'de düşene dövüşene bin selam", "Direne, direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gezi bitmedi, mücadele sürüyor" ve "Gezi umuttur, umut bugün sokakta" sloganları atıldı. Açıklamaya HDP Milletvekili Murat Çepni, kentte bulunan kurum temsilcilerinin yani sıra yüzlerce kişi katıldı. 

Gençlik örgütlerinin, eski Halkbank önünde bekleyen kitleye, caddede yürüyüşü sırasında polis saldırısı yaşandı. Saldırı sırasında çok sayıda öğrenci gözaltına alınırken, yaşanan sert müdahaleden kaynaklı yaralanan öğrenciler oldu. Daha sonra kitle önüne de barikat kuran polislerin gözaltına aldığı öğrencileri bırakması ve barikatı açması sonucu yürüyüş devam etti. 

Açıklamayı yapan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardar, milyonların eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebinin kısa sürede tüm ülkeyi sandığını hatırlattı. Bu direnişin iki kere beraat kararı almasına rağmen cezalandırılmak istendiğini söyleyen Vardar, “Gezi değerlerini kendi değerleri olarak gören emek demokrasi güçleri olarak, her geçen gün daha yakıcı hale gelen bu ihtiyaca cevap vermek için, eşitliğin, özgürlüğün, barışın, laikliğin, dayanışmanın, insanca yaşamın hakim olduğu bir ülke için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Açıklama konuşmaların ardından Praksis müzik grubu sahne aldı. 

MUĞLA

Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri ise kent merkezinde bulunan Sınırsızlık Meydanı'nda Gezi’nin yıldönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. Açıklamada "Karanlık gider, Gezi kalır" pankartı açıldı. Açıklamada Gezi'yi sahiplenme kararlılığı vurgulandı. 

Editör: Haber Merkezi