DİYARBAKIR - HDP Sözcüsü Ebru Günay, savunma yapmaya zorlanan Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesine, “Tuğluk’u cezaevinde tutmak, psikolojik şiddet uygulamak, Kürt düşmanlığıdır, açık bir işkencedir daha önemlisi rehine politikasıdır” diyerek tepki gösterdi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır'da bulunan Genel Merkez Danışma Bürosu'nda haftalık basın toplantısı düzenledi. 3 Ağustos 2014’teki Şengal Katliamı’nın yıldönümüne dair konuşan Günay, “Ne yazık ki dün yine bir acı tarihin, soykırımın, katliamın anmasını gerçekleştirdik. IŞİD eliyle Êzidî halkına yönelik gerçekleştirilen soykırım saldırılarının yıldönümüydü. Şengal işgalinin ve katliamların üzerinden 8 yıl geçti. İnsanlık 21’inci yüzyılda, IŞİD’in Êzidî halkına karşı gerçekleştirildiği katliamlara tanıklık etti. Binlerce Êzidî katledildi, binlercesi kaçırıldı, kadınlar köle pazarlarında satıldı, binlerce insan yaralandı, yüzbinlerce insan çöl sıcağında ölüm kalım yolculuğuna çıktı, yerinden yurdundan edildi. Êzidî halkına karşı 74’üncü kez gerçekleştirilen bu barbarca soykırımı lanetliyoruz, o acıyı ilk günkü tazeliğiyle yüreğimizde taşıyoruz. Yitirdiklerimizi saygıyla anıyoruz. Onların anılarına bağlılığın gereği olarak bu topraklarda herkesin kendi kimliğiyle eşit bir şekilde kendi diliyle yaşayabilme mücadelemizi sürdürüyoruz. Biliyoruz ki katliam IŞİD eliyle gerçekleştirilmiş olsa bile arkasında tekçi, işgalci, yayılmacı zihniyetler ve karanlık güçler var” şeklinde konuştu. 

ÊZIDÎLERE SALDIRILAR SÜRÜYOR

Êzidîlere yönelik saldırıların sürdüğünü ifade eden Günay, “O yüzden IŞİD yenilmiş olsa bile Êzidî halkına yönelik saldırılar ve katliamlar aralıksız bir şekilde sürüyor. O nedenle Êzidî halkının varlığı, öz örgütlenmesi, kimliği inkar ediliyor, saldırı ve katliamların gerekçeleri yapılıyor. Ama binlerce yıldır her türlü saldırıya rağmen varlığını sürdüren Êzidî halkı güçlenerek bu toprakların bir hakikati olarak varlığını sürdürecek. Katliamcılar da tarihte lanetle anılmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. 

HDP’YE DÜŞMANCA TUTUM 

Partilerine yönelik saldırılarına değinen Günay, “Bu topraklardaki saldırılar, katliamlar ve soykırımlar sadece Êzidîlerle sınırlı değil. Tekçi zihniyet her yerde saldırı halinde. Partimize karşı başlatılan arkadaşlarımızın rehin alındığı Kobanî Kumpas Davası büyük bir hukuksuzlukla, düşmanca bir tutumla sürdürülüyor.  Biz her gün talimatlı yargıyla hukukun nasıl katledildiğine, anayasanın sözde mahkemeler tarafından nasıl ayaklar altına alındığına tanıklık ediyoruz” dedi. 

AYSEL TUĞLUK’A İŞKENCE

Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un Kobanê Davası’nda savunmaya zorlanmasına tepki gösteren Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkeme heyetinin tutumu bu davanın kara bir leke olarak hatırlanacağı bir noktaya getirdi. Düşünün demans hastası olan Aysel Tuğluk’un zorla savunmasını aldı. Bu açıkça ve aleni bir şekilde evrensel hukukta ‘yasak sorgu’ olarak tanımlanan işkence yöntemidir. Böylesi bir rezalet ve hukuksuzluk 12 Eylül’de bile görülmedi. Utanın diyecem ama ar sınırını çoktan aştınız!  Nedir bu kininiz, Nedir bu düşmanlığınız? 

KÜRT DÜŞMANLIĞININ SONUCU 

Demans Hastası Aysel Tuğluk’a cezaevi idaresi zorla dilekçe hazırlatmak için baskı uyguluyor. Mahkeme heyeti savunma yapmaya zorluyor. ‘Tek başına cezaevinde kalamaz’ raporlarına rağmen, ATK cezaevinde kalabilir kararı diyor. Ancak aynı ATK, Çevik Bir hakkında hem de ilk başvuruda ‘cezaevinde kalamaz’ kararı verebiliyor. Çevik Bir’i demans gerekçesiyle tahliye edip aynı durumdaki Aysel Tuğluk’u cezaevinde tutmak ve psikolojik şiddet uygulamak, Kürt düşmanlığıdır, açık bir işkencedir daha önemlisi rehine politikasıdır. Bu ayrımcılığın tek sebebi var, Aysel Tuğluk’un Kürt Kadın siyasetçi olmasıdır. Binlerce, siyasetçi, hukukçu, hekim Aysel Tuğluk'un bir an önce serbest bırakılması için aylardır çağrı yapıyor, bu işkenceye, bu zulme son verin diyor. Başta Aysel Tuğluk olmak üzere, tüm hasta tutsaklar biran önce salıverilmeli bu en temel insan haklarının bir gereğidir.”

Ayrıntılar geliyor…

Editör: Haber Merkezi