ANKARA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- HDP’li Coşkun’nun gündeme getirdiği bakan Kirişçi'ye, "Muş ilinde, 2021 ve 2022 yıllarında sel, dere taşması ve benzeri durumlar nedeniyle zarar gören çiftçi sayısı ile tarım arazisi büyüklüğü kaçtır? " diye sordu.

Konuyu Meclis gündemine de taşıyan Coşkun, Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde çiftçilerin zararlarını hatırlattı.

Coşkun şunları dedi:

"Muş’un; arazi yapısı, yer şekilleri, orman varlığının az olması ve meteorolojik koşulları nedeniyle kentte, sık sık sel ve dere taşkını gibi afetler meydana gelmektedir. Bu durum, özellikle yoğun yağışların ve karların erime dönemi olan ilkbaharda yaşanmaktadır. Ayrıca bu dönem, tarım arazilerinin ekildiği dönemdir. Her yıl yaşanması muhtemel olan bu afetlerin neden olduğu özellikle tarım alanlarındaki zararları, en aza indirmek için ilgili kurumlar önceden gerekli tüm tedbirleri almakla yükümlüdür. Ancak Muş Konukbekler Beldesine bağlı Körpeağaç Köyü sınırları için bulunan Handep Deresi’nde, gerekli ıslah çalışmaları yapılmadığından, son bir ay içinde derede iki farklı taşkın meydana gelmiştir.

Handep Deresinde 28 Nisan 2022’de meydana gelen su taşması sonucunda, köydeki ekili tarım arazileri; su, kil ve çamur altında kalarak zarar görmüştür. Köy halkı tarafından bize iletilen bilgilerde; Devlet Su İşleri Müdürlüğü ile Tarım ve Orman il Müdürlüğü tarafından taşmanın meydana geldiği alanda ve bu durumdan etkilenen tarım arazilerinde incelemelerin yapıldığını, yapılan tespitlerin üzerinden 2 hafta geçtikten sonra 16 Mayıs’ta aynı derede ikinci bir taşkının meydana geldiğini, buna bağlı olarak kendilerine ait ekili tarım arazilerinde maddi zararların olduğunu, geçen süreye ve yapılan başvurulara rağmen ilgili kurumlardan kendilerine herhangi bir dönüşün yapılmadığını belirttiler. Ayrıca taşma sonucunda tarlalarda biriken su, çamur ve balçık hala durmaktadır. Çiftçiler, tarım ürünlerinin ekim dönemine her geçen gün geç kalmaktalar ve bu durumun devam etmesi halinde çiftçinin zararını daha da artacaktır. Sel mağduru çiftçilerin; tohum, gübre ve mazot gibi birçok konuda desteklenmesi gerekmekte ve derede benzer durumların tekrarlanmaması için gerekli ıslah çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.

Coşkun Kirişçi'ye şu soruları yöneltti:

  1. Muş ilinde; tarım arazileri ve yerleşim yerleri için taşma riski taşıyan dere sayısı kaçtır?
  2. Bakanlığınız tarafından; risk altında bulunan yerleşim yerleri ve tarım alanlarının herhangi bir zarar görmemesi için yürütülen çalışmalar nelerdir?
  3. Körpeağaç Köyünde bulunan Handep Deresi’nde yapılması gereken ıslah çalışmaları neden yapılmamaktadır?
  4. Handep Deresi’nde yaşanan taşkınlardan bölge halkının bir daha zarar görmemesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir?
  5. Körpeağaç Köyünde 28 Nisan’da ve 16 Mayıs’ta meydana gelen dere taşmalarında zarar gören tarım arazileri kaç dönümdür?
  6. Handep Deresinde yaşanan son iki taşmada çiftçilerin maddi zararına dair Bakanlığınızın herhangi bir çalışması olacak mıdır?
  7. Muş ilinde, 2021 ve 2022 yıllarında sel, dere taşması ve benzeri durumlar nedeniyle zarar gören çiftçi sayısı ile tarım arazisi büyüklüğü kaçtır?
Editör: Haber Merkezi