MUĞLA - HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye'nin yüz yıllık bir kısır döngüden geçerek karanlık bir geleceğe gittiğini vurgulayarak, kurtuluşun Demokrasi İttifakı’nda olduğunu söyledi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muğla İl Örgütü, 4'üncü Olağan Kongresi’ni partinin Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın katılımıyla Menteşe ilçesinde bulunan Prof. Dr. Şadan Gökovalı Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirdi. HDP bayraklarıyla süslenen kongre alanına, "Hasta tutsakları serbest bırakın", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Birlikte değiştireceğiz. Şimdi kadın zamanı" ve "1 Mayıs'ta alanlardayız. Haramilerin saltanatını yıkacağız" pankartları asıldı. Kongreye çok sayıda partilinin yanı sıra, HDP Milletvekili Sezai Temelli, kentte bulunan siyasi parti, sendika ve ekoloji örgütü temsilcileri de katıldı. 

Bajar'ın müzik dinletisiyle başlayan kongre, saygı duruşuyla devam etti. 

'BAŞARMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK'

HDP Muğla İl Eşbaşkanı Fulya Erdoğan, Aysel Tuğluk ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Kürt sorunu başta olmak üzere emek ve demokrasi mücadelesinde önemli yol katledildiğini dile getiren Erdoğan, "Ancak daha yürüyecek çok yolumuz olduğunu biliyoruz ki 'Şimdi HDP zamanı' diyoruz. Tarihsel kırılmasın arifesinde ibrenin halklar lehine dönme fırsatının olduğu bir süreçte HDP olarak bizden beklentinin sorumluluğunu taşıyoruz. Emekçiler ve bir bütün Türkiye olarak başarmak için yola çıktık ve başaracağız" diye konuştu. 

HDP İl Eşbaşkanı Nihat Gencosman da, şunları söyledi, "Parti içi demokrasiyi kuru bir slogan olmaktan çıkarıp hayata döktüğünüzde nasıl başarılı olduğumuzu gördük. Bize düşen görev Türkiye çapında yeni ve eşit bir yaşamın yerelden temsilcisi olmaktı. Tek bir ağızdan çıkan komutları uygulamayı marifet sayanlara rağmen bugünlere geldik. Mücadele alanında yeni dostlar edindik. Bu bağlamda merkezi düzeyde mücadeleyi ördüğümüz dostlarla yol aldık. Yeni yönetime gelen arkadaşlarda bu bayrağı alıp daha ileri taşıyacaktır. Direne direne kazanacağız ve gençlerin buradan kaçmak için değil kalmak için çabaladığı bir düzen için mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

YÖNETİM FELAKATİ 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 29 Temmuz 2021’de çıkan orman yangınlarında da Muğla'da olduklarını hatırlatarak, "Başlayan yangınların açtığı derin yaraları birlikte göğüsleyeceğimizi ilan etmek için buradaydık, ortak mücadele ile yağmayı, talanı durdurma mesajını iletmek için buradaydık. O gün yaşananları hiç unutmamamız gerekiyor. O yangınlar sadece bir doğal felaket olarak anlaşılamaz, o yangınlar aynı zamanda bir yönetim felaketiydi. O tahribatlar bir sistemin ve iktidarın anlayışının sonuçlarıydı.13 bin 700 hektar civarında orman varlığımızı kaydettik. Mücadelemizi büyüterek yıkımı, yağmayı yaratan zihniyeti mutlaka değiştireceğiz" dedi. 

HDP’NİN İNŞA ANLAYIŞI 

HDP'nin ülkeyi değiştirmeye, bu sistemi dönüştürmeye geldiğini vurgulayan Sancar, "Yerel demokrasiyi güçlendirmeden, yerel demokrasi üzerine bir kalıcı barış inşa etmeden ve bunları içeren demokratik cumhuriyet hedefi olmadan, bu yıkımı, yağmayı, talanı durdurmak mümkün değildir. İşte HDP bütün bunların eşit yurttaşlık temelinde ekolojiyi doğayı tüm canlıların haklarını savunarak demokratik cumhuriyeti kurmak için ilerliyor. Onun için baskılara maruz kalıyor. Biliyorlar ki gerçek ve tek alternatif HDP’nin fikriyatıdır. Biliyorlar ki yüzyıldır süren acıları, yaraları iyileştirip geleceği demokratik barış kültürü üzerine inşa edecek anlayış ve güç buradadır" ifadelerini kullandı. 

'SALDIRILAR NAFİLE'

"Newroz’dan sonra o coşkudan duydukları korku ile her yerde gözaltı furyaları başlattılar" diyen Sancar, şöyle devam etti: "Muğla ve ilçelerimizde bundan nasibini aldı. Her gün 3’er, 5’şer gözaltı yapıyorlar. Amaç sindirmek, korkutmak, vazgeçirmek. Ama bizleri korkutamıyorlar, sadece bir gerçeği ortaya kokuyorlar, kendileri korkuyor. Öğrencilere, gençlere saldırıyorlar, bunları durduracağız. Ortak mücadele ile bunların önüne geçeceğiz. Demokratik cumhuriyete doğru kararlı adımlarla yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Muğla, bu mücadelenin önemli bir kavşağında ve yerinde duruyor. Emekçileri ve ekoloji mücadelesi yürüten değerli dostlarımızla, farklı inançların, hakların, kültürlerin bir arada büyüdüğü tarihiyle, ortak mücadelenin en önemli merkezi olacak yerdir burası."

YÜZ YILLIK KISIR DÖNGÜ

Ermeni Soykırımı ile yüzleşmenin barışa ve demokratik kültüre giden yolda önemli olduğuna dikkat çeken Sancar, kıyımlar, kırımlar, soykırımlar, katliamları inkar ederek barışın kurulamayacağını dile getirdi. Yüzyıllık bir kısır döngü, bir karanlık gidişat yaşandığını kaydeden Sancar, "Yüz yıldır bu ülkede emekçisi Kürt’ü Türk’ü, Arap’ı, Çerkes’i, Laz’ı, Alevi’si, Hıristiyan’ı, hala birbirine düşman ettirilmek isteniyorsa, o zihniyetin mirasından bugünün iktidarları fırsat yaratmak istedikleri içindir. Bu nedenle diyoruz, yüzleşme ve yaraları iyileştirme. Herkesin kimliğiyle inancıyla eşit olduğu bir demokratik cumhuriyet kurma tek çıkış yoldur. Oraya giden yolda da tek çare büyük demokrasi ittifakı ve güçlü ortak mücadeledir" şeklinde konuştu. 

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ

Sancar'ın konuşmasının ardından faaliyet ve mali raporlar okundu. Gidilen seçimde HDP Muğla İl Eşbaşkanlığına Fulya Erdoğan ve Emin Yaşar seçildi.

Editör: Haber Merkezi