ANKARA - HDP kongresine katılan ve “Umudunuzu koruyun, kazanacağınıza inanıyoruz” diyen Katalan Partisi Halk Birliği Adayı Partisi (CUP) Milletvekili Eulalia Requanti Cura, barış ve demokrasinin ön şartının PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu söyledi. 

 MA'nın özel haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP), 5’inci Olağan Büyük Kongresini dün Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Kongreye Ortadoğu, Avrupa, Kuzey Afrika’dan çok sayıda aktivist, milletvekili katıldı. Kongrede binler, salonda yükselttikleri sloganlarla Kürt sorununun demokratik çözümüne dair taleplerini yükseltti. Kongreye katılan uluslararası heyetler, kongre atmosferini ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi değerlendirdi. 

KÜRTLER UMUDUNU KORUYOR

Katalan Partisi Halk Birliği Adayı Partisi (CUP) Milletvekili Eulalia Requanti Cura, kongrede Kürt halkının umudunu ve bir şeyleri değiştirebileceklerine olan inançlarını koruduklarını gördüklerini ve bundan çok etkilendiklerini söyledi. Cura, “Böyle bir diktatörlüğün karşısında durmak için en önemli olan şey, en gerekli şey umut. Binlerce insan burada toplanmış ve bu gidişatı değiştireceklerini söylüyorlar. Bu çok kıymetli. Burada eşbaşkanların verdiği mesaj yalnızca Türkiye halkları için değil, uluslararası arenada da çok önemli bir mesajdı. Burada halkların kardeşliği mesajı verildi ve insan haklarının tekrar tesisi için ayağa kalkılacağı söylendi” dedi. 

ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ 

“İnsan hakların ve özgürlükler için ise ilk gereklilik Öcalan'ın ve Türkiye tarafından esir alınmış binlerce siyasi tutsağın özgürlüğüdür” diyen Cura, “Barışın ve demokrasinin ön şartı budur. Çok uzun bir zamandır Öcalan'ı tecrit altında tutmanın asla barışı tesis etmenin yolu olmadığını tekrar ediyoruz. Umudunuzu koruyun, kazanacağınıza inanıyoruz. Avrupa'ya da bir mesajım var. Burada bu salondaki insanlara bakın ve gücü ve iradeyi görün. Tek ihtiyacımız budur” diye belirtti. 

 MUHALEFET PARTİLERİNE MESAJ

Avrupa Parlamentosu Sol Parti Eşbaşkanı Die Linke Milletvekili Martin Schirdewan, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın mesajlarının son derece önemli olduğunu dile getirdi. AKP iktidarı tarafından Kürt halkına dönük çatışma halinin siyasi ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Schirdewan, “Aynı zamanda Türkiye'deki diğer muhalefet partilerine de önemli bir mesaj verildi. Burada bir şeylerin değişmesi gerektiği ve onların da buna katkıda bulunması gerektiği vurgulandı. Erdoğan'ı yenmenin tek yolunun bu olduğu ifade edildi. Umuyorum ki dikkate alırlar. Sadece son birkaç yıl içinde sayıları binlerle ifade edilen HDP'li gözaltına alındı ve tutuklandı. Binlerce insan sürgünde yaşamaya mahkum edildi. Onlara da teker teker dayanışma duygularımızı ifade etmek isterim. Tüm siyasi tutsakların ve Öcalan'ın derhal özgürlüğüne kavuşması gerekiyor. Türkiye'de süre gelen temel insan haklarının hunharca ihlal edilmesi ve demokrasinin ayaklar altına alınması katlanılır gibi değil. Türkiye'deki bu siyasetin derhal değişmesi gerekiyor. Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkının artık daha fazla ihlal edilmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.   

‘GÜÇLÜ OLAN HALKLARDIR’

HDP’nin kongresinde olmaktan çok mutlu olduğunu kaydeden Avrupa Sol Parti Temsilcisi ve Yunanistan Syriza Milletvekili Nektarios Bougdanis ise, “Bu atmosferi görebildiğim için çok şanslıyım. Buraya gelmek her zaman büyük bir hayalim olmuştu. Türkiye'deki otoriterleşme karşısında Kürt halkının gösterdiği direnci görüyoruz ve onlarla dayanışma içinde olduğumuzu göstermek için buraya geldik. Kürt halkı bu otoriterleşmeye, kapitalizme, militarizme, kapalı sınırlara, vahşi mülteci politikalarına, neoliberal politikalara karşı mücadele ediyor. Sizler kadar ciddi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalmasak da bizler de Avrupa'da aynı temel sorunlara karşı mücadele ediyoruz. Ortak çalışmalı, beraber mücadele etmeliyiz. Güçlü olan haklardır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi