ANKARA - HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, incelemelerde bulunmak üzere gittikleri Newala Qesaba’da polisler tarafından engellenmeleri ve saldırıya maruz kalmalarına ilişkin polisler hakkında suç duyurusunda bulunarak önerge verdi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile HDP’li vekillerden oluşan heyetin Newala Qesaba’da yapmak istedikleri basın açıklamasının engellenmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

‘8 KATLI BİNALARIN YAPIMI HEDEFLENMEKTE’

Newala Qesaba’da yüzlerce ölünün defnedilmeden atıldığı üzerine çöplerin boşaltıldığı ve zamanla yapılaşmaya açıldığı belirtilen açıklamada, “Buraya ilk olarak duble yol yapılmış, sonrasında düğün salonu için imar izni verilmiş ve toplu mezarların bulunduğu tahmin edilen alanda Polis Akademisi kurulmuştur. Ayrıca War Yapı adlı şirketin yapımını üstlendiği bir proje kapsamında, onlarca villa, 8 katlı binalar ve yüzme havuzunun yapımı da hedeflenmektedir. Bina ve villaların yapılacağı alana ayrıca satış ofisi kurulmuş ve ofisin çevresi demir bariyerlerle çevrelenmiş ve inşaat çalışmaları başlamış durumdadır” denildi.

‘BASKI VE TEHDİTLE AÇIKLAMA ENGELLENDİ’

Newala Qesaba bölgesinde yaşamını yitirenlerin manevi şahsiyetlerini korumak ve yapılaşmaya karşı farkındalık yaratmak amacıyla bölgeye gidildiği kaydedilen açıklamada, “Açıklamanın olacağı gün, Batman-Siirt karayolu arasında 4 ayrı kontrol noktası oluşturulmuş ve heyet daha yolda iken engellenmeye çalışılmıştır. Kolluk, heyet inşaatın yapılacağı ve aynı zamanda toplu mezar olan alana doğru yürümeye başladığında, görev tanımlarını aşarak milletvekillerini durdurmaya çalışmış, elle müdahalede bulunmuş, parti yöneticilerini alana sokmamış, girebilenleri ise çıkarmıştır. Basın mensupları kolluk tarafından alana alınmamış, baskı ve tehditle açıklamayı izlemeleri engellenmiştir. Polisler alana girebilen 7 milletvekiline saldırmış, onları itmiş, düşmelerine sebebiyet vermiştir” diye belirtildi.

 ‘POLİSİN EYLEMİ: ANAYASAL HAKKIN GASPI’

Beştaş, konu bağlamında Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltildi:

*HDP’li heyetin inceleme ve açıklama yapacağı gün bölgedeki kolluk görevlendirmesi yapılma amacı nedir?

*Siirt-Batman arasına dört ayrı kontrol noktası kurulma gerekçesi nedir?

*Kolluk neden görevi kötüye kullanmıştır? Emir ve talimat kim tarafından verilmiştir?

*Basın açıklaması ve halkın hassasiyet gösterdiği bir alanda milletvekilleri tarafından toplanıp inceleme yapmak kamusal faaliyet olduğu halde kolluk bu kamu görevini neden engellemiştir?

* Kolluk hangi gerekçe ve yetki ile milletvekillerinin yasama ve denetleme faaliyetlerini engellemektedir?

*Kolluğun partimiz yöneticilerini engelleme, alana almama, çıkarma gerekçesi nedir? Bu aynı zamanda siyasi faaliyetlerin engellenmesi suçu değil midir?

*Kolluğun basın mensuplarını alana almama/alandan çıkarma gerekçesi nedir? Bu aynı zamanda anayasal bir hak olan halkın haber alma hakkının engellenmesi değil midir?

*Polisin eylemi; anayasal hakkın gaspı değil midir?"

Editör: Haber Merkezi