İSTANBUL - İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, derneğin 36’ncı yıl dönümüne dair yapılan açıklamada, “İHD her zaman savaşa, ırkçılığa, militarizme ve homofobiye karşı mücadele etti” dedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, derneği 36’ncı kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Sultanahmet’te bir araya gelerek, açıklama yaptı. Açıklamada, “İnsan hakları mücadelemiz sürüyor, sürecek” yazılı pankart ile “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “İnsan haklarıyla insandır”, “Erkek devlet şiddetine son” ve “Çocuk istismarına dur de” dövizleri taşındı. Derneğin Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve Cumartesi Anneleri ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. 

DERNEĞİN KURULUŞU VE AMACI

İHD İstabul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, derneğin 12 Eylül 1980 askeri darbenin ardından çok zor koşullarda kurulduğunu anımsattı. Yaşanan insan hakları ihlallerini önlemeye çalıştıklarına dikkati çeken Yoleri, ihlal yaratan iktidarların ve politikalarının değişmesi için büyük bir çaba sarf ettiklerini kaydetti. Yoleri, “Tüm dünyada ağır insan hakları ihlali yaşanıyor. Dernek kurulduğunda yaşam hakkı ve işkence en çok tartışılan konulardan biriydi. Örgütlenme ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar ve baskılar da çok tartışılıyordu. Hala temel haklarımıza yönelik saldırılar devam ediyor” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI İHD’Yİ ARADI

Gözaltında kaybetmelere karşı verilen mücadeleye yönelik engellemelere değinen Yoleri, bu engelleme ve yasaklamaların hukuka uygun olmadığını söyledi. Kayıp yakınlarının verdiği mücadeleye dönük devletin bakışının değişmediğine ifade eden Yoleri, “Bundan bir hafta önce Cumhurbaşkanlığı tarafından arandık. Bu arama ile dernekten taleplerimiz istendi. Bu görüşmede taleplerimizi ilettik. Cumartesi Anneleri’nin engellenmemesi gerektiğini dile getirdik” bilgisini paylaştı. 

YENİ TİP CEZAEVLERİ 

Her kesimin hakkını savunduklarını ifade eden Yoleri, cezaevlerinde yaşanan ihlallere değindi. Yoleri,  cezaevlerinde 300 binin üzerinde tutuklu ve hükümlü olduğuna işaret ederek, “İşkencenin bitmesini beklerken, yaşam koşullarının iyileştirilmesini beklerken, ayrımcılık sorunlarının giderilmesini beklerken, infazda ayrımcılığın giderilmesini beklerken, yeni tip hapishaneler yapılıyor. S Tipi yetmedi şimdi Y Tipi hapishaneler gündemde. Bu cezaevleri daha ağır tecrit uygulanabilecek şekilde dizayn edilmiştir” ifadelerini kullandı. Yoleri, hasta tutukluların durumuna işaret ederek, 651 tutuklunun ölüm sınırında olduğu ifade etti. Yoleri, en az bin 517 ağır hasta tutuklunun bulunduğunu belirterek, “Ciddi bir tecrit durumu var” dedi. 

DARBE ANAYASASI

Ardından konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD’nin askeri darbe sonrası kurulan ilk sivil toplum örgütü olduğu bilgisini paylaştı. Çocukları cezaevinde olan, işkence gören ve idam edilen insanların aileleri tarafından derneğin kurulduğuna dikkati çeken Keskin, “İHD her zaman savaşa, ırkçılığa, militarizme ve homofobi ile transfobiye mücadele etti. Askeri darbeciler ile yaptıkları Anayasa hala yürürlükte. Bu iktidarda olan ya da olmayan veya gelecekte olacak olan hiçbir bir partinin militarizmden şikayet etme hakkı yoktur. Çünkü onlar askeri darbeci Kenan Evren tarafından hazırlatılan Anayasayı hala değiştirmediler. Biz bu Anayasa ile yönetiliyoruz. Bir darbe hukuku gündemdedir. O nedenle Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, kadınlar, LGBTİ+’lar savaş karşıtı oldukları için hala baskı altındalar” dedi.

İHD’nin militarizme karşı kurulduğunu ifade eden Keskin, “Bizim öncülerimiz olan ve bu yolda canını yitiren Vedat Aydın’ı, Musa Anter’i, Neman Fırtına’yı, onların şahsında tüm kaybettiğimiz insanları anmamız gerekiyor. İyi ki İHD var” diye kaydetti.

Açıklama, alkışlarla son buldu.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi