MARAŞ - Depremden iki gün sonra yolu açılan Nurhak’ta, arama kurtarma çalışmalarının geç başlaması sonucunda en az 200 kişi yaşamını yitirdi.

Mereş'in Bazarcix (Pazarcık) ilçesinde 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 kenti etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde, Mereş’ın Nurhak ilçesi de derinden etkilendi. Şuana kadar 200 kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilen ilçede, arama kurtarma çalışmalarının büyük bir bölümü ise tamamlandı. İlçe merkezinde bulunan evlerin tamamının ağır hasar aldığı belirtilirken, 15 bin kişinin yaşadığı ilçe deprem sonrası adeta boşaldı. Birinci ve ikinci depremde yolları kapanan ve iletişim sağlanamayan ilçeye, felaketten iki gün sonra ulaşıldı.

İKİ GÜN SONRA ARAMA-KURTARMA ÇALIŞMASI 

Gönüllüler eliyle yardımların ulaştığı ilçeden göç edemeyenler ise sokakta yaşama tutunuyor. İki gün sonra yapılan enkaz kaldırma çalışmalarında hayatını kaybedenler, iş makinesi eksikliği nedeniyle uzun süre toprağa verilemezken, özellikle bir bölümü hayvancılık yapan halk ilçeden ayrılamıyor. Konteyner ve çadır ihtiyacının olduğu ilçede, yine depremin vurduğu her yerde olduğu gibi koordinasyon sıkıntısı yaşanıyor.

KOPPAN’DA 16 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İlçenin en çok depremden etkilenen yerleşim yeri olan Barış (Koppan/Sêvreşan) Mahallesi’nde ise 16 kişi yaşamını yitirdi. Dün arama kurtarma çalışmalarının sonlandığı mahallede, iki kişinin daha cenazesine ulaşıldı. İki katı sonradan yapılmış 4 katlı bir binanın yıkılması sonucu enkaz altında kalan Döne ve Hüseyin Atıcı’nın cansız bedenine ulaşıldı. Enkaz başında bekleyen bir yurttaş, “Çekin bu görüntüleri, Tayyip’e izletin” diyerek tepki gösterdi.

ANNE VE BABASININ CENAZESİNİ BEKLEDİ

Enkaz başında anne ve babasının cenazelerinin çıkarılmasını bekleyen İbrahim Atıcı, “İkinci deprem sonrası evimiz yıkıldı. Annem ve babam enkaz altında kaldılar. Babamı arayıp ulaşamayınca, enkaz altında kaldıklarını kesinleştirdim. Burada çok sayıda kişi hayatını kaybetti. İkinci depremde sadece burada 7 kişi hayatını kaybetti. Benim tek tesellim, ailemin cenazelerine ulaşmak. Sözün bittiği bir yerdir. Annem melekti ve onu kaybettim” dedi.

150 KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI

İlçenin en kalabalık nüfusa sahip olduğu Kullar ve Tatlar mahallelerinde de ağır hasar meydana geldi. Meydana gelen depremin ardından 150 kişinin enkaz altında kaldığı mahallelere, arama kurtarma ekipleri yine diğer mahalleler de olduğu gibi iki gün sonra ulaştı. Enkaz altında kaç kişinin yaşamını yitirdiğine ilişkin ise net bir bilgi edinilemedi. 

Bekleyişin sürdüğü mahallelerde, yurttaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için gönüllüler tarafından çalışmalar sürüyor.

MA / Adnan Bilen

Editör: Haber Merkezi