İSTANBUL - 24 Nisan Anma Platformu, soykırımın yıldönümüne ilişkin yapmak istedikleri anma etkinliğinin İstanbul Valiliği tarafından uygun görülmediğini duyurdu. 

24 Nisan Anma Platformu tarafından Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda yapılanması planlanan 24 Nisan 1915 Ermeni Soykırımı protesto eylemi İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı. Yazılı açıklama yapan platform, eylem için valiliğe başvurduklarını ancak valiliğin “uygun görülmemiştir” şeklinde yanıt vererek, yasak getirdiğini paylaştı.  

Yıllardır durum ile ilgili eylem yaptıklarını, ancak bu yıl yasak getirildiğini belirten platform, “24 Nisan 1915’te, başlarına ne geleceğini bilmeyen aydınlar, vekiller, sanatçılar, meslek sahipleri, gazeteciler, doktorlar, işçiler, Ermeni toplumunun önde gelenleri, kanaat önderleri, sesi soluğu olanlar evlerinden teker teker polis karakollarına çağrıldılar. O insanların çoğunluğundan bir daha haber alınamadı. Bu, kanlı bir sürecin başlangıcı oldu” dedi.  

YÜZLEŞME 

Yıllardır bir halkın maruz bırakıldığı bu şiddet sarmalında yaşamını yitirenlerin andıklarını belirten yazılı açıklamada, “Bu sürecin bütünüyle yüzleşmeyi hem kaybettiğimiz insanlara duyduğumuz saygının bir gereği olarak hem 1915’te öldürülenlerin torunlarına güven vermek, borcumuzu ödemek ve yeni faciaların önüne geçmenin zorunlu bir yolu olarak görüyoruz. Bu yüzden bu yıl, anmamızın başlığını ‘Bazı yaralar zamanla iyileşmez/Aslolan yüzleşmektir’ olarak belirlemiştik. 

Yüzleşmeden adalet duygusunun aldığı tarihsel hasarlar giderilemez” denildi. 

‘ADALET DUYGUSU ZEDELENİR’ 

Açıklamada, “Yüzleşme çabalarının bir ifadesi olan, bir sessiz oturma etkinliği olarak düzenlenen anmamızın yasaklanması, tersine bu hasar almış adalet duygusunun ağır bir şekilde zedelenmesine neden olacaktır. Bir kez daha, Valiliği ve siyasi karar alıcıları aldıkları yasaklama kararını yeniden değerlendirmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.  (Kaynak:MA )

Editör: Haber Merkezi