MERSİN/DİYARBAKIR - KESK üyeleri, hukuksuzluğa tahammüllerinin kalmadığını belirterek, OHAL Komisyonu ve KHK'ye eklenen geçici 35’inci madde uygulamasının sonlandırılmasını istedi. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin ve Amed Şubeler Platformu, Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) eklenen ve Olağanüstü Hal'in (OHAL) kaldırılmasından sonra da kamu personelinin görevinden ihraç edilmesinin yolunu açan geçici 35'inci maddenin kaldırılmasını istedi. 

'CEZA VE SORUŞTURMALAR DURSUN' 

KESK Mersin Şubeler Platformu üyeleri, Özgür Çocuk Park'ta açıklama yaptı. “Haksız hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin” pankartının açıldığı açıklamada,  "Reddinizi reddediyoruz, KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganı atıldı. Açıklamayı yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Başkanı Zeki Sinan Doğan, haksız ve hukuksuz ihraçların cinayet olduğunu belirtti. Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, hükümetin bir organı gibi çalışan OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesini isteyen Doğan, ret kararlarının iptal edilmesi çağrısında bulunarak, “Haklarında memuriyeti engellenen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen kamu görevlileri işlerine iade edilmeli. ‘Arşiv kaydı’ ve ‘Güvenlik soruşturması’ bahanesiyle işinden edilen kamu ve yerel yönetimlerdeki emekçiler derhal işlerine iade edilsin. Geçici 35’inci madde yürürlükten kaldırılsın. Temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına derhal son verilmeli, ceza ve soruşturmalar durmalı. Hukuksuzca işlerinden eden hükümete asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz" dedi. 

'TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI'

KESK Amed Şubeler Platformu da, Yenişehir ilçesindeki Hazal Park’ta bir araya geldi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) üyelerinin de destek verdiği açıklamada, "KHK'ler gidecek biz kalacağız" pankartı taşındı. Açıklamaya katılanlar sık sık "AKP gidecek, güzel günler gelecek", "Bijî berxwedana kedkaran (Yaşasın işçilerin direnişi)" ve "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları attı. Açıklamayı yapan Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Diyarbakır Şubesi Başkanı Sefer Tuğrul, AKP'nin ülkeyi çoklu bir krize soktuğunu belirtti. Tuğrul, "Siyasal iktidar sürekli bir gerginlik ve çatışma politikası uygulayıp, topluma algı manipülasyonuyla örgütsüzlüğü ve güvencesizliği dayatmakta, hak gasplarını olağanlaştırmaktadır. Ancak dayatılan yaşam koşulları karşısında halkların, emekçilerin ve ezilenlerin daha fazla tahammülü kalmadı" diye belirtti. 

Tuğrul, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde binlerce emekçinin ihraç edildiğini anımsatarak, OHAL Komisyonu'nun kuruluş sürecine değindi. AKP'nin kurulan komisyonla da "suç" işlemeye devam ettiğini söyleyen Tuğrul, OHAL Komisyonu ve sonradan eklenen 35'inci madde uygulamalarının sona erdirilerek, ihraç edilenlerin görevlerine iadesini istedi.  

Editör: Haber Merkezi