HABER MERKEZİ -  Açıklanan TÜİK verilerinin “sahte” olduğunu belirterek protesto eylemi yapan KESK, tüm kamu emekçileri ve emeklileri omuz omuza mücadele etmeye çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini Beşiktaş’ta bulunan TÜİK binası önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. “TÜİK’in sahte verileri maaşlarımızı eritiyor” pankartının açıldığı açıklamada “Tükendik, sendikalar el ele genel greve” dövizi taşındı. “TÜİK şaşırma sayıları aşırma” , “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” , “TÜİK şaşırmış maaşımı şaşırmış” , “Yandaş sendikaya hayır” sloganlarının atıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve çok sayıda sendikalı destek verdi.

Basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev okudu.

'GERÇEK ENFLASYONU PERDELEME’

TÜİK’in açıkladığı rakamlarının iktidarın gerçek enflasyonu perdeleme politikası olduğunu belirten Özev, bu nedenle iktidarın milyonlarca işçinin maaşını düşük gösterdiğini söyledi. Özev devamla, “Dolayısıyla iktidarın ‘enflasyonu düşürdük’ açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret ‘müjdesini’ hiçbir karşılığı yoktur. Çünkü ne yazık ki tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir. Yıllardır emeği ile geçim mücadelesi verenler başta olmak üzere halkın %99’u olarak TÜİK’in her verisinin sahte olduğunu biliyoruz. Gittikçe artan hayat pahalılığını iliklerimize kadar yaşamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘OMUZ OMUZA VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

İnsanca bir yaşam için ücret mücadelesi vurgusu yapan Özev, maaşların yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması gerektiğini belirterek, “KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için ‘Hak verilmez, mücadele ile alınır’ şiarı ile tüm yurtta alanlarda olacağız. Tüm kamu emekçilerini ve emeklileri bugünün acil talebi olan en az asgari ücret artışı talebine olduğu kadar en temel talebimiz olan insanca yaşamaya yetecek yoksulluk sınırı üzerinde ücret talebine sahip çıkmak için omuz omuza vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. 

SEMSUR

KESK Semsûr Şubeler Platformu da memur ve emeklilere yapılan zamma tepki amacıyla açıklama yaptı. "Geçinemiyoruz" yazılı pankartın açıldığı açıklama, Demokrasi Parkı'nda gerçekleşti. Burada konuşan Eğitim-Sen Semsûr Şube Başkanı Abdullah Demir, TÜİK’in “Saçma Sapan” rakamlarına göre değil insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ettikleirni belirtti.

TÜİK’e göre enflasyonun yıllık yüzde 64.27 olduğunu hatırlatan Demir, bu verilere göre emekçilerin ve halkın temel harcama kalemi olan gıda da resmi enflasyon yıllık yüzde 77.87’ye, kira-konut enflasyonu ise yüzde 79.83’e ulaştığını söyledi.    ENAG'ın verilerine göre ise enflasyonun yıllık yüzde 137.55 arttığını belirten Demir, "Yaşanan gerçek hayata pahalılığının TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlar ile adeta bir kara delik gibi yutulmasına maalesef alıştık. Ancak bugün açıklanan resmi enflasyon rakamları hepimize bir kez daha 'Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez' dedirtmiştir" diye konuştu.

TÜİK tarafından açıklanan rakamların iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünü olduğunun altını çizen Demir, "Dolayısıyla iktidarın 'enflasyonu düşürdük' açıklamalarının, Cumhurbaşkanı’nın sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret 'müjdesinin' hiçbir karşılığı yoktur. 

Çünkü ne yazık ki tüm halk TÜİK rakamlarının yalan, yoksulluğun gerçek olduğunu onlarca acı tecrübe ile öğrenmiştir" diye konuştu.

'MÜCADELE EDECEĞİZ'

Ülkeyi yönetenlerin bugüne kadar onlarca Ali Cengiz oyunu ile gerçek enflasyonu gizlemeyi başardığın söyleyen Demir, talepleri sıraladı. Enflasyona göre maaş zammının “sıfır” zam olduğunu belirten Demir, "Sahte rakamlardan ibaret TÜİK verilerine göre maaş zammı ise reel gelirimizin erimesi, yoksulluğumuzun artması demektir. Kalıcı olan ise insanca yaşamaya yetecek bir ücret mücadelesidir. Bunun da yolu en düşük kamu emekçisinin gelirinin maaşında ve eş yardımı, çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım yardımı gibi sosyal ödemelerde yapılacak artışlarla yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasından geçmektedir. KESK olarak, iktidarlardan icazet beklemek yerine her zaman olduğu gibi insanca yaşamaya yetecek ücret için 'Hak verilmez, mücadele ile alınır' şiarı ile tüm yurtta alanlarda olacağız" denildi.

Açıklama atılan sloganlarla son buldu.

DERSİM

KESK Dersim Şubeler Platformu ise TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranına tepki göstermek amacıyla Eğitim Sen şube binasında basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası (Tüm-Bel Sen)Şube Başkanı Mazlum Doğan, “TÜİK tarafından açıklanan rakamların Cumhurbaşkanı’nın, sahte TÜİK rakamlarının üzerine birkaç puan koymaktan ibaret olduğuna vurgu yaptı.

‘KAMU EMEKÇİLERİNE ZAM YAPILMALI’

“Yaşanan gerçek hayata pahalılığının TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlar ile adeta bir kara delik gibi yutulmasına uzun süredir alıştık” diyen Doğan, “Açıklanan resmi enflasyon rakamları hepimize bir kez daha ‘Bu kadar da olmaz. İnsanın aklı ile bu kadar da dalga geçilmez’ dedirtmiştir. Cumhurbaşkanı yandaş konfederasyonun "Sözleşmeliye Kadro Şöleni" programında kameraların karşısına geçmiş, büyük bir müjde veriyormuşçasına, kamu emekçilerinin ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağını açıklamıştır. Her şeyden önce bugün, TÜİK tarafından açıklanan rakamlar iktidarın yıllardır sürdürdüğü yaşanan gerçek enflasyonu perdeleme, enflasyonu düşük göstererek milyonlarca çalışanın maaşını, ücretini düşük gösterme politikasının ürünüdür. Bunun için öncelikle yaşanan kayıpların bir nebze de olsa azaltılması için kamu emekçilerinin ve tüm emeklilerin maaşlarına en az asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalıdır” ifadelerini kullandı. 

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi