HABER MERKEZİ – KESK’in OHAL sürecine karşı başlattığı Adalet Nöbeti 2’nci gününde emek-meslek örgütlerinin katılımıyla sürdü.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), dün pek çok ilde “Olağanüstü Hal (OHAL) sürüyor, adaletsizlik büyüyor!” şiarıyla 7 gün sürecek olan Adalet Nöbeti başlattığını duyurdu.

MA'nın haberine göre; Ankara’da başlatılan “Adalet Nobeti”nin ikinci gününde Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Genel Merkezi’nde sürdü. Nöbete Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi Seyit Ali Korkmaz, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Basın-İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ve çok sayıda meslek örgütü katıldı.

‘ADALETİ KAYBEDERSEK, KARANLIK GÜNLER BEKLİYOR’

Adalet nöbetine katılan TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, dayanışma çağrısında bulunarak, “Tutuklamalar ve basını baskı altına alan Nazi Almanya’sının kanunları geliyor. Bununla da topyekûn mücadele etmemiz gerekiyor. Şüphesiz ki Pazartesi günü İnsan Hakları Anıtı önünde hep birlikte olacağız. Desteğimiz devam edecek. Adaleti birlikte sağlamak zorundayız. Eğer adaleti kaybedersek, mafyokrasiye teslim olursak hepimizi çok daha karanlık günler bekliyor” dedi.

‘HESAP SORULANA KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

TMMOB adına söz alan Seyit Ali Korkmaz da AKP’nin iktidarda kalmak için rejimini daha da totaliter haline getirdiğini belirtti. “KESK, DİSK, TMMOB ve TTB; AKP’nin kurmak istediği rejime karşı en güçlü sesi çıkartarak muhalefetin sadece mecliste olmadığını, sadece seçimde gerçekleşmediğini, sokakta ciddi bir muhalefet olduğunu göstermek istiyor” diyen Kokrmaz, “Bu yüzden de her zaman hedef haline getiriliyor. İstanbul’da Taksim Dayanışması içerisinde bulunan arkadaşlarımız hukuksuz bir şekilde cezaya çarptırıldılar. AKP rejimi aslında bize gücünü toplumdan almadığını, paralel yapılarla oluşturduğu bu gücü devletin tüm organlarına yerleştirdiğini ve buna karşı çıkan herkesten hesap soracağını söylüyor. 10 Ekim’in, Suruç'un, Gezi’nin, KHK’lerin hesabı sorulana kadar biz de bu mücadelenin bileşenleri olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘BASININ ÖZGÜR OLMADIĞI YERDE HİÇBİR ŞEY ÖZGÜR OLAMAZ’

DİSK Basın-İş Bölge Temsilcisi Turgut Dedeoğlu, nöbette söz aldı. Diyarbakır’da tutuklanan 16 gazeteciyi hatırlatan Dedeoğlu, şöyle konuştu: “Basının özgür olmadığı bir yerde hiçbir şeyin özgür olması mümkün değil. Biz Amed’de tutuklanan arkadaşlarımız için bir basın açıklaması yapmak istedik. Polis ‘Onlar bizim gazetecimiz değil’ diyerek, izin vermedi. O gün 3 arkadaşımız gözaltına alındı. Gazetecilik yapmak gerçekten zor. Biz eskiden Kürdistan’da çalışan gazeteci arkadaşlarımıza yapılan baskıları bilirdik. Batıdaki arkadaşlar da bunu görmezden gelmeye çalışırdı ama bugün ne Kürdistan’ı ne Türkistan’ı kalmadı. Türkiye'nin bütün bölgeleri artık gazeteciler açısından baskı var. Sizden de ricam özgür basını destekleyin. Özgür basının gazetelerini okuyun onları takip edin. Bizi yalnız bırakmayın.”

‘BAŞKANLIK SİSTEMİ OHAL’DİR TEK ADAM REJİMİDİR’

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de “Özellikle son yıllarda ekonomideki, iktisattaki çılgınlıklar, yanlış atılımlar hırsızlıklar arttıkça demokrasinin kanalları kapatıldı. Basından örgütlenme özgürlüğüne, söz söyleme özgürlüğüne kadar kısıtlamalar yapıldı. Ondan önce ülkemiz bir katliamlar ülkesi haline geldi. Türkiye’de başkanlık sisteminin OHAL’den, tek adam rejiminden başka bir şey olmadığını gördük. Dolayısıyla bütün bunları hepimiz biliyoruz. Toplum bunları acısını yaşıyor. Şimdi bunları aşma, kol kola girme, omuz omuza verme zamanı” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamalar ardından nöbet eylemi sonlandırıldı.

DİYARBAKIR

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Amed Şubeler Platformu da, OHAL rejiminin 6’ncı yıl dönümüne ilişkin, Eğitim-Sen 2’No’lu Şube binasında “adaletsizliğe karşı adalet nöbeti”  eylemi başlattı. "Geri döneceğiz, OHAL uygulamaları sürüyor, direniş büyüyor" pankartlarının bulunduğu salonda açıklama yapan Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, “Arkadaşlarımız iade edilene kadar bu mücadelemizi yükselterek devam ettireceğiz” diye konuştu.

KESK üyeleri açıklamanın sonunda, bir buçuk saatlik oturma eylemi başlattı. 

Editör: Haber Merkezi