ANKARA- KESK’in, Engellilere Yönelik Ayrımcılık ve Kamu Hizmetleri Araştırması’na göre yetersiz sunulan kamu hizmetleri nedeniyle engellilerin yüzde 91’i ayrımcılığa maruz kalıyor. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlediği basın toplantısıyla Engellilere Yönelik Ayrımcılık ve Kamu Hizmetleri Araştırması’nın sonuçlarını Türkiye Engelliler Konfederasyonu’yla birlikte açıkladı. Basın toplantısında “Engelsiz bir kamu, engelsiz bir yaşam istiyoruz” pankartı asıldı. Basın toplantısına KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Şükran Yeşil Kablan, KESK MYK üyeleri, sendika üyeleri ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu’ndan çok sayıda kişi katıldı.

Araştırmanın sonuçlarını Kablan açıkladı. Kablan, engelli yurttaşlarının sorunlarını sahiplenmesi gerektiğini belirterek “Ülke olarak çok derin bir ekonomik ve sosyal kriz sürecinden geçiyoruz. Söz konusu krize eşlik eden sosyal devletin, sosyal adaletin kırıntılarını dahi ortadan kaldıran gelişmeler en çok dezavantajlı gruplar dediğimiz kadınları, çocukları, güvencesiz çalışanları ve engelli vatandaşlarımızı etkiliyor” diye konuştu. Engelli yurttaşların temel haklarına dair yeni bir yaklaşımla kamusal bir politikanın gerekli olduğu belirten Kablan, “Mevcut politika ve kamu hizmetlerinin sorunları çözmekten uzak. İktidarın ve toplumun ‘Engellileri yaşamsal hakları için özne olarak görmeyen yaklaşımının’ temel sorun olduğu görülmelidir” diye konuştu.

‘UYGUN SERVİS ARACI YOK’

Kablan, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına göre en önemli sorunların, “istihdam, eğitim, sağlık, ulaşım” olduğunu ifade etti. Kablan, katılımcılara işyerlerinin engellilerin ihtiyaçlarına ne kadar cevap verdiğine yönelik sorular yönelttiklerini belirterek “Aldığımız cevaplar ne yazık ki iç karartıcıdır. Çünkü araştırmamızın bu bölümünün sonuçlarına göre işyerlerinin; yüzde 59'unda engelli otoparkı yok. yüzde 41'de engellilerin kullanımına uygun tuvalet yok. Yüzde 55'inde engelli erişimine uygun asansör yok. Kentlerin yüzde 58'inde engelli erişimine uygun geçit-yol- sarı çizgi ve benzeri zemin işaretleri yok. Binaların yüzde 38'inde giriş ve çıkışlarda uygun rampa yok. Kentlerin yüzde 76'sında engellilere uyumlu servis aracı yok” diye konuştu.

YÜZDE 91’İ AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR

Kablan, araştırmaya katılanlarının yüzde 91’nin ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ettiklerini söyledi. Kablan, katılımların yüzde 78’nin “Kamuda çalışan engellilere yönelik ayrımcılık var” dediğini belirterek ayrımcılığa ilişkin verilerinin şöyle sıralandığını ifade etti: “Katılımcıların yüzde 65'i kamuda çalışan engellilere yönelik mobbing var. Katılımcıların yüzde 48'i kamuda çalışan engelliler hizmet içi eğitim programlarına alınmıyor. Katılımcıların yüzde 42'si kamuda çalışan engelliler kurum içi yükselme sınavlarında dışlanıyor/engelleniyor. Katılımcıların yüzde 42'si ulaşımda engellilerin haklarına uyulmadığını, yüzde 45'i engellilerin sorunsuz bir şekilde gidebildiği sosyal mekanlar (restoran, kafe, bar, sinema salonu, vb) olmadığını ifade etmiştir.” 

KENTLER ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL

Kablan araştırmada katılımcıların yüzde 51’inin yaşadığı kentin engelliler için uygun olmadığını ifade ettiğini söyledi. Kablan konuya ilişkin diğer verilerin şöyle olduğunu ifade etti: “Katılımcıların yüzde 45'i yaşadıkları kentin okullarında engelliler ayrımcılığa maruz kaldığını, Katılımcıların yüzde 58'i kamu kurumlarında işitme engelliler için tercüman istihdam edilmediğini yüzde 23'ü ise bu konuda bilgisi olmadığını,Katılımcıların yüzde 62'si yaşadıkları kentin engellilerin ulaşım imkanları açısından yetersiz olduğunu, çalışan engellilerin işine rahatça işe gidip-gelemediğini belirtmiştir.”

DESTEKLER YETERLİ DEĞİL

Raporda öne çıkan diğer veriler şöyle: “Katılımcıların yüzde 56'sı engellilere sunulan ‘Ulaşım Desteklerinin’, yüzde 54'ü ‘Tıbbi Medikal Cihaz Desteklerinin’, yüzde 43'ü ‘Sağlık desteklerinin’ yüzde 43'ü ‘evde bakım ve rehabilitasyon desteklerinin’ ‘Hiç Yeterli olmadığı’ görüşünü ifade etmiştir. Kamu hizmetlerine fiziki erişim hizmetlerinin ‘Hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 49 iken online erişim hizmetlerinin bile ‘Hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 33'tür. Engellilere sunulan ÖTV indirimleri/muafiyetlerinin ‘hiç yeterli olmadığını’ ifade edenlerin oranı yüzde 44 iken gelir vergisine ilişkin indirim ve muafiyetlerin yetersiz olduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 47 olmuştur.”

‘MOBBİNGE MARUZ KALIYORUM’

Açıklamaya katılan Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi Mithat Topur da Türkiye İş Kurumu’da (İŞKUR) çalışırken ihraç edildiğini belirtti. Topur,  “Daha sonra mahkeme kararıyla döndüm ama baskılar ve mobbing devam ediyor. Keyfi olarak engelliler için uygun olmayan bir yere sürüldüm. Yasaya devletin kurumları ve kendisi uymadığı sürece yasa çıkartmak önemli değil. Kanunda tüm binaların engellilere uygun hale getirilmesi var. Bugün kurumlarda engelli tuvaleti bile yok. Temel ihtiyaçlarınızı karşılayamıyorsunuz” dedi.

Basın toplantısı Topur’un açıklamasının ardından sona erdi. 

Editör: Haber Merkezi