VAN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından 2018 yılında işlerine son verilen 306 taşeron işçisi, 3 Eylül tarihinde dördüncü kez mülakata alınmasına yine başarısız sayılarak, işlerine iade edilmedi.

İşlerine iade edilmeyen 306 taşeron işçisi, KESK Van Şube Binasında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını 306 işçi adına Servet Aslan yaptı.

2018 yılında hükümetin çıkarmış olduğu 696 Nolu KHK ile taşerondan kadroya geçiş hakkı kazanan yüz binlerce işçi gibi kadro hakkı kazanan Van Büyükşehir Belediyesi işçileri olduklarını söyleyen Servet Aslan, dönemin bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun “mülakatlar formalite olacak mülakata girmeye hak kazanan tüm işçiler kadroya geçirilecek” açıklamasındaki, ön inceleme ve değerlendirme sonucu mülakata hak kazanan işçiler olduklarını vurguladı.

306 İŞÇİNİN HAKKI GASP EDİLDİ

306 işçinin girdiği dört mülakatta gerekçesiz, haksız şekilde başarısız sayılan, devletin verdiği hakkın bireyler tarafından elinden alınarak mağdur edilen, hak gaspı yaşayan işçiler olduklarını ifade eden Aslan, şu ifadelerde bulundu: “Yapılan mülakatların hiçbirinde 300 kişiden tek bir kişi bile başarılı olamıyor mu acaba? Diye. Yerel ve istinaf mahkemeleri tarafından toplamda 7-8 mahkemenin, yürütme durdurma yönünde lehimize karar çıkması, bizlerin işe dönüşünü neden sağlamıyor? Birçok girişim yapmamıza, mecliste adımıza soru önergeleri verilmesine rağmen sonuç alamıyor olmamız bize “coğrafya kaderdir” deyiminin, insanları ötekileştirmenin ne kadar doğru ve basit olduğunu göstermektedir. Yıllardır 306 işçi şahsında aileleri ile birlikte binlerce insan mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmiyor olması bize göre keyfi bir tutumdur. Bunun göstergesi de dönemin genel sekreteri şimdinin Talaş belediye başkanının “belediyeden yüzlerce insan çıkardık ve çıkarırken zevk aldım” açıklamasıdır. Mahkeme kararları, haksızlıklar belli ki kişilere takılmaktadır.”

KAYYUM VERDİĞİ SÖZÜ TUTMADI

Aslan, konuşmasına şöyle devam etti: “İçişleri Bakanının geçen sene Ramazan ayında Van’a yapmış olduğu bir ziyarette bir önceki dönem valisine mağduriyeti makul şekilde çözün demesi talimat vermesine, yapılan mülakat öncesi ve sonrasında genel sekreter ve komisyonların işçilere hayırlı olsun demesine rağmen halen çözülmemiş olması ciddi bir sorundur. Yeni gelen mevcut Van valisinin arkadaşlarımızla daha önce yaptığı görüşmelerde “daha önceki görev yerimde (Kayapınar) çözdüm insanları mağdur etmeyeceğiz demesine rağmen halen çözülmemiş olması az önce de dediğimiz gibi ötekileştirmenin en iyi göstergesidir. Başarısız olarak gösterildiğimiz her mülakat sonrası yapılan itirazlar yeni mahkeme sürecini beraberinde getirmektedir. Mahkemeler yapıldıkça, tekrarlandıkça oluşan mahkeme giderleri git gide artmakta ve Van Büyükşehir Belediyesine büyük borç olarak kalmaktadır.”

4 ARKADAŞIMIZ YAŞAMINI YİTİRDİ

2018 den bu yana işten çıkarılan 4 arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini dile getiren Aslan, “Yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı başka bir işte çalışmak zorunda kalarak Bahçesaray çığ felaketinde yardım çalışması yapan bir arkadaşımız, kapısına gelen icra memurlarına dayanamayarak kalp krizi geçiren bir arkadaşımız, yine işsizlik ekonomik sıkıntılardan kaynaklı ailevi sorunlar yaşayan ve baş edemeyip intihar eden bir arkadaşımızı kaybettik maalesef. Coğrafya kader olmamalı. İstanbul ve Bolu da CHP’li belediyelerde işten çıkarılan işçiler için çaba sarf eden ve işe dönmesinde etkili olan, 306 işçinin de yüzde 80 inin üyesi olduğu Hizmet-iş sendikasının yerel ve merkez yönetiminin bizler içinde yapacağı bir şeyler olmalı diye düşünüyoruz. Yine aralarında üyesi bulunan Disk’in de ciddi bir çaba sergilemesi gerektiğine inanıyoruz. Bu işçiler verilen sözlerin tutulmasını, işlerine dönmeyi istiyor dedi.

BELEDİYENİN HİÇBİR BAHANESİ YOKTUR

Tüm kamuoyuna; sivil toplum örgütü, siyasi parti, insan hakları kurumlarına, kentin seçilmişlerine, vicdan sahibi olan kent yöneticilerine, kentin ileri gelenlerine buradan bir çağrıda bulunan Aslan, “Bu işçiler ellerinden alınan haklarını istiyor ve sizlerin yapacağı muhakkak bir şeyler vardır, buna yönelik yalnızlaştırmak yerine bu işçiler ile dayanışmaya ve yardım etmeye çağırıyoruz. Bu insanlar KHK ile ihraç edilen değil, OHAL komisyonunda bekleyen dosyalar değil, sadece ve sadece bireysel yaklaşımlarla işine dönememektedir. Öyle ki bize işe dönmememiz için sunulan hiçbir gerekçe yoktur yapılan sadece mülakat sonrası başarısız diye yazıp geçiştirmektedir. Mülakat evrakları, sorulan sorular ve verilen cevaplar kamuoyuna açıklansın bizler de gerçekten mülakatı geçemediğimizi bilelim. Ama şunu çok net olarak biliyoruz ki özellikle son mülakata giren tüm işçiler yüzde 100 mülakatı geçmiştir. Belediyenin bu konuda sığınacağı hiç bir bahane yoktur diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne 2016 yılında kayyum atanmasından sonra, 2018 yılında taşeron işçilerin kadroya geçiş sınavına giren 306 işçi başarısız sayılarak işten çıkarıldı. Kayyum tarafından işlerinden çıkarılan işçiler, daha sonra hukuk mücadelesine başladı. Mahkeme, dördüncü kez işçiler için işe dönüş kararı verdi.

3 Eylül tarihinde dördüncü kez mülakata alınan 306 taşeron işçi, açıklanan mülakat sonuçlarına göre bir kez daha başarısız sayılarak işlerine geri dönemediler. İşçiler, mahkemelerinin iade kararlarına rağmen 5 yıldır işlerine dönemiyor. Belediyeye 17 Kasım 2016’da ilk kayyum atandıktan hemen sonra 4 Aralık 2017’de taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme KHK’si çıktı. Çıkan yasayla, kadro almaya hak kazanan işçilerin, güvenlik soruşturmaları da tamamlandıktan sonra isimleri belediyenin internet sitesinde yayınlandı. Vali Murat Zorluoğlu’nun kayyum olduğu dönemde mülakata giren 306 kişi elendi. Bir hafta sonra elenen 306 işçi başlattıkları hukuk mücadelesinin ilk sonucunu 2019’un Şubat ayında mahkemenin, ‘mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’ kararıyla aldı.

İŞÇİLER DÖRT KEZ MÜLAKATA ALINDI

Yerel mahkeme kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onamasının ardından işçiler dört kez mülakata alındı. Mülakat sonuçlarının olumsuz olması nedeniyle işçiler tekrar mahkemeye başvurdu. Mahkemenin dördüncü kez işe iade kararı ardından işçiler, 3 Eylül tarihinde yeniden mülakata alındı. 2022 yılında Van Büyükşehir Belediyesi’ne atanan Kayyum Ozan Balcı’da, 306 işçiyi, dördüncü kez başarısız saydı ve işlerine iade etmedi.

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..

Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_...

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected]   [email protected]

Editör: Haber Merkezi