1. URFA - Tek geçim kaynağı aldığı bin 300 TL engelli maaşı olan Halil Çalışkan (59), ev kirasını ödeyemediği için eşiyle birlikte sokakta kaldı. 

Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin derinleşmesiyle ortaya çıkan sorunların başında barınma sorunu geliyor. Teklif edilen yüksek ev kirası nedeniyle kira sözleşmesini yenileyemeyen birçok kiracı, uzun yıllardır yaşadığı evlerden daha az bütçeli evlere taşınıyor. 

‘HASTANEYE GİDEBİLMEK İÇİN’ 

Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan Halil (59) ve Ayşe (58) çifti, sağlık sorunları nedeniyle hastaneye daha rahat gitmek için kentin merkez Eyyübiye ilçesi Haleplibahçe Mahallesi 2411. sokakta kiraladıkları bir eve taşındı. Urfa merkezde yaşayan kızları dışında kendilerine bakacak bir akrabaları olmadığı için kızlarının yaşadığı mahalleye yakın bir yere taşınma kararı alan Çalışkan çifti, 2021 Haziran ayında yıllık 5 bin TL karşılığında bir ev kiraladı. 

Tek gelirleri Halil Çalışkan’ın yüzde 91 görme engelli olmasından kaynaklı aldıkları bin 300 TL olan Çalışkan çifti, geçinebilmek için çevresindeki eş dosttan da borç aldı. Çevresine 17 bin TL borçlanan ve borçlarını ödemekte güçlük çeken Çalışkan çiftinin engelli maaş kartı da borçlu oldukları kişiler tarafından iki ay önce ellerinden alındı.  

İki aydır herhangi bir gelirleri olmayan çiftin kaldığı ev sahibi, bir yılı sonra kira sözleşmesini yenileyerek, geçen sene yıllık 5 bin olan kira ücretini, 8 bin 500’e yükseltti. 

PARKTA KALDILAR

Söz konusu kira bedelini peşin isteyen ev sahibi, ödememeleri durumunda Çalışkan çiftinin evi boşaltması için kendilerine 3 gün süre tanıdı. 3 günde söz konusu parayı ödeyemeyen Çalışkan çifti, evden çıkarıldığı için mahallede bulunan parkta kaldı. Çiftin eşyaları ile birlikte parkta kaldığına dair fotoğraf ve videoların sanal medyada paylaşılmasının ardından Eyyübiye Kaymakamlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, çifti parktan çıkararak sorunlarına çözüm olacaklarını dair söz verdi. Vakıf, geçici bir süreliğine aileyi komşuları olan kızlarının evine yerleştirdi. Ancak, günler geçmesine rağmen Vakıf’tan henüz çifti arayan olmadı. 

MAAŞ KARTINA EL KONULDU 

Şu an yanında kaldığı kızının da kirada olduğunu belirten Halil Çalışkan, yaşanan soruna kalıcı bir çözüm bulunmasını istedi. Ev kirasını ödeyemeyecek durumda olduğunu belirten Çalışkan, “Toplam 17 bin TL borcum var. Borç sahibi iki ay önce benim maaş kartıma el koydu, benim maaşımı kendisine alıyor. İki aydır hiç gelirim yok. Sosyal yardıma birçok sefer başvuru yaptım, belediyeye gittim ancak kimse bize bir yardım eli uzatmadı. Biz herkesten destek bekliyoruz. Yüzde 91 görme engelliyim. Görme kaybı hep vardı ancak 2010 yılından bu yana gözlerim neredeyse hiç görmüyor” diye konuştu.  

BİR EKMEK 3 TL

Daha önce aldığı engelli maaşı ile miktar olarak az olmasına rağmen geçimini sağlayabildiğini belirten Çalışkan, “Maaşım bin 300 TL. Eskiden daha az idi ancak yetiyordu. Şimdi bir ekmek 3 TL olmuş. İki kişiyiz, her öğün iki tane yesek, günde 6 tane, nasıl geçimimizi sağlayalım? Geçen sene aynı eve yıllık 5 bin TL kira ödedim, şimdi benden 8 bin 500 TL istiyor. Biz dışarıda kaldık. Kızımın yanında kalıyoruz şimdi, o da evli ve kiracı. Yetkililer en kısa sürede çözeceğiz dediler ancak daha öncede aynı şeyleri söylediler, bir sonuç elde edilmedi. Ben kızımın yanında en fazla birkaç gün kalabilirim, daha sonra kalamam” diye anlattı.

MA / Emrullah Acar 

Editör: Haber Merkezi