DİYARBAKIR - Kıtılbil Mahallesi sakinlerinden Fesih Karakuzu, Sur kayyımının mahalle ismini "Fetih" olarak değiştirmesine tepki göstererek, “Önce istimlak ettiler şimdi ismini değiştirdiler. Buna izin vermeyeceğiz. Mahkemeye taşıyacağım" dedi. 

MA'nın haberine göre; Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı olan Kıtılbil mahallesinin ismi, “Fetih” olarak değiştirildi. Sur Belediyesi kayyımı Abdullah Çiftçi'nin atanmış memurlardan oluşan “Meclis” üyeleriyle aldığı kararda, “Diyarbakır ilinin 639 yılında İslam orduları tarafından fethi sırasında ordu karargahının bu bölgede olması münasebetiyle, tarihi önemine binaen ve Kıtılbil isminin telaffuzunun zor olması nedeniyle mahalle isminin Fetih olarak değiştirilmesi hususu onaylanarak; toplantıya katılan 3 üyenin oy birliği ile kabulüne karar verildi” ifadelerine yer verildi. 

KITILBİL'İN TARİHİ

Kıtılbil Mahallesi, tarihi Sur ilçesinin en eski mahallelerinden birisi. Sadi Mahallesi'nden Kılıç Mahallesi'ne kadar uzanan Kıtılbil, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip. Anlatımlara göre burası daha önce Ermenilerin yoğun yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Kimi kaynaklara göre ise, Süryaniler bir dönem burada yaşam sürdü. Dicle Üniversitesi için 1962’de yapılan istimlakla mahalle boşaltıldı. Şu an Dicle Üniversitesi ve yüzlerce evi içerisinde barındıran mahallede yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor.

MAHALLELİ TEPKİLİ

Mahalleli, kendilerine sorulmadan alınan karara tepkili. Ailesinin yaklaşık 200 yıldır Kıtıbil’de yaşadığını aktaran Fesih Karakuzu, “Aile mezarımız halen burada. İki gün önce muhtar beni arayıp, köyümüzün isminin değiştirildiğini söyledi. İnsanların fikrini almadan kendi kafalarına göre isim değiştiriyorlar. Bu köyün ismi 400 yıldır bu şekilde geçiyor. En azından buradaki insanların fikrini alabilirdiler. Buranın bir geçmişi var. Burada yaşayan insanlara saygı duymalılar” şeklinde konuştu. 

ÖNCE İSTİMLAK SONRA İSİM DEĞİŞİKLİĞİ 

Zamanla mahalledeki hanelerin sayısının düştüğünü söyleyen Karakuzu, "En son 30 hane kaldık. En eski biziz. En son biz de 1970’de çıktık" dedi. İstimlaktan sonra mahalle arazilerinin üniversiteye dahil edildiğine dikkati çeken Karakuzu, "10 bin insanı yok sayarak isim değiştirmişler. Mezarlarımız da var ama şuan işgal edilmiş. Orada kafeler kurulmuş. Bizim arazilerimizi alıp bize göçebe hayat yaşattılar” dedi. Köylerinin isminin değiştirilmesini karşı olduklarını vurgulayan Karakuzu, şunları söyledi: "400 yıl önce bu köy bu isimleydi bundan sonra da böyle kalsın. Telaffuz zorluğu değil bu. Fetih daha zor bence. Belki başka bir şeye dayanarak bu ismi değiştiriyorlar ama biz köyümüzün ismini değiştirmeyeceğiz. Gerekirse mahkemeye de vereceğiz. Ne gerekirse yapacağız. Ben bu durumu mahkemeye taşıyacağım. Kabul etmiyoruz. Daha önce Karaçalı'yı da değiştirecektiler. Mahkeme sonrası durdular. Biz de vereceğiz. Herkes buranın Kıtılbil olduğunu bilir. Bunun altında başka bir şey var. Köyü istimlak ettiler, şimdi de ismini değiştirdiler. İzin vermeyeceğiz."

Editör: Haber Merkezi