DİYARBAKIR - Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Kürt gazetecilerin 124 yıldır direndiğini belirterek, “Hakikatler karanlıkta kalmadı” dedi. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla Sur ilçesinde bulunan Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezi’nde, Kürt Gazetecilerle bir araya geldi. “Roja Rojnamegeri Kurd Piroz Be” pankartının açıldığı etkinlikte  Roza Metina’nın açılış konuşmasının ardından, tarihte Kürt Gazeteciliği ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından, yaşamını yitiren Özgür Basın çalışanları için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. DFG tarafından yapılan  etkinliğe gazetecilerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’de katıldı.

‘124 YILDIR ÖZGÜR BASIN DİRENİYOR’

DFG Eşbaşkanı Serdar Altan, Kürt Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı. Altan, Kürt gazeteciliğinin 124 yaşında olduğunu belirterek, “Kürt basının önemli bir tarihi bu günlere taşıdı. Özgür basın, Kürt basını Kürdistan’ın dört parçasında, dünyada başarılı bir gazetecilik örneği sergiliyor. Özgür basın Kürt halkının sesi olarak, tarihi bir rol oynuyor. Bugünlere kolay gelinmedi, büyük bedeller ödendi. 124 yıl geçti özgür basın direniyor” dedi. 

YIKILMAZ BİR DUVAR

Kürtlere yönelik baskı ve saldırıların sürdüğünü, Kürt gazetecilerin savaş ortamında çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Altan, “Kürt basını büyük bir role sahip. Özgür basın, Kürt basını olmasaydı, hakikat karanlıkta kalacaktı. Bugün Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarda, gerçekler gizlenmek isteniyor. Ancak buna karşı özgür basın, Kürt basını yıkılmaz bir duvar gibi duruyor ve bölgede yaşanan gerçekleri Kürt kamuoyuna, dünya kamuoyuna aktarıyor. Hakikatler karanlıkta kalmadı” ifadelerini kullandı.  

Tüm baskı ve saldırılara rağmen özgür basın emekçilerinin hakikati halka aktarmaya devam edeceğini vurgulayan Altan, “Kürt basın ordusu her şart ve koşulda gerçekleri yazmaya devam edecek” şeklinde konuştu.  

TEMEL: BÜYÜK BEDELLER ÖDENDİ

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de özgür basın şehitlerini anarak, “Kalemiyle, mücadelesiyle, kanıyla özgürlüğün sesi olanları saygıyla anıyorum” dedi. Kürt basın tarihine değinen Temel, “Bugün Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla bir aradayız. Bugün Kürdistan hala işgal altında. Özgür basın emekçileri sürgünde, Kürt halkının statüsü, Kürt halkının varlığı inkar ve imha politikalarıyla karşı karşıya. Eğer Kürt basını büyük bedeller ödemeseydi, Kürtlerin özgürlük mücadelesi bu aşamaya ulaşmazdı; Kürtlerin özgürlük mücadelesi bu noktaya ulaşmasaydı, Kürt basını bu kadar büyümezdi. Bu diyalektik iyi görülmeli” dedi.

ÖZGÜR BASININ KARARLI YÜRÜYÜŞÜ 

Özgür Gündem Gazetesi, Azadiya Welat Gazetesi ve DİHA’nın Kürt basını açısından önemine vurgu yapan Temel, “Sadece Kürtçe bir yayın olması değil. Bugün Kürtlere saldıranlar, Kürtlere Kürtçe hakaret ediyor. Amaç, bilinç ve anlayışın Kürtçe olmasıdır. Bugün Kürdistan, Kürtler yine saldırı altında. Kürtlerin, Kürt basınının sesini kısmaya çalışıyorlar. Kürt basını bu saldırılara karşı büyük bir kararlılıkla, halkın sesi oluyor. Halkın haber alma hakkını savunuyor. Özgür basın emekçilerinin kararlı yürüyüşünü kutluyorum. Bu yürüyüş sürecek” diye belirtti. 

MGKP: KADIN GAZETECİLERİN ÖNCÜLÜĞÜ

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ndan (MKGP) Berivan Kayi de, özgür basın yolculuğunun 124 yıldır devam ettiğini ifade ederek, “Bu yürüyüş büyük bir direnişle devam ediyor. Dünyada feminist medyanın öncülüğünü Kürt kadın gazeteciler yapıyor. Kendini var etmeye çalışan eril dil ve zihniyete karşı Kürt kadın gazeteciler direniyor. Biz kadın gazeteciler, Gurbetelli Ersöz, Nujiyan Erhan adına direniyoruz” dedi. 

AYDENİZ: KÜRT BASINININ ROLÜ 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, Kürt Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, şunları söyledi: “Basın şehitlerini saygıyla anıyorum. 124 yıl önce temelleri Kürdistan Gazetesi, bugünlere aydınlık oldu. Kürtler inkar edildikçe, Kürt gazeteciler de baskı ve saldırı altında oldu. Kürtler bugün mücadele ediyor, direniyorsa, Kürt basınının burada önemli bir rolü var. Kürtlerin kazanımlarının korunması iççin Kürt basınının büyük bir yeri var. Kürt gazetecileri bu mücadelelerinden dolayı kutluyorum. 

HAKİKAT ISRARI

Kürtler dört parça Kürdistan’da büyük saldırı altında. Türkiye Kürt düşmanlığı ile birlikte Kürt gazetecileri, Kürt aydın ve yazarları da düşman olarak görüyor. Türkiye düşmanlık politikasıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Türkiye kayyım, tecrit ve imha politikalarıyla bugünlere geldi. Her ne kadar saldırı olsa da imha, inkar ve tecrit politikaları yürütülse de Kürt gazeteciler bu politikaları teşhir etmeye devam ediyor. Kürt gazetecilerin hakikat ısrarı, Kürtlerin cesaretini de açığa çıkarıyor. Kürtler bugün katliamlar, kirli bir savaşla karşı karşıya. Kürtler yok edilmek isteniyor. Kürtler bu savaşa karşı her alanda mücadele ediyor. Kürtler bu direnişle zafere ulaşacaktır. Böylesi tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu mücadeleyi ve direnişi dünyaya duyurmakta Kürt gazetecilere büyük görev ve sorumluluklar düşüyor.”

Etkinlik Dicle Fırat Kültür Sanat Deneği sanatçılarından Herem Nergiz’in seslendirdiği şarkıların ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi