ŞIRNAK - Roboski’yi ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendilerine, “İktidara gelirsem bu olayı açığa çıkartacağım ve failleri yargılayacağız” dediğini belirten Roboskili aileler, "Failler yargılanmadan helalleşmeyeceğiz" dedi. 

MA'nın haberine göre; Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne yönelik 28 Aralık 2011 tarihinde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 katledildi. Yaşanan katliama sessiz kalınması ve ardından AKP’nin, “Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” açıklamasına rağmen katliamın üstü kapatılmaya çalışıldı, Roboskî katliamı soruşturma dosyası yıllarca mahkemeler arasında gidip geldi. Askeri savcılık, dosya hakkında Ocak 2014'te takipsizlik kararı verirken, hukukçuların itirazı ise reddedildi. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru da reddedilince aileler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. Ancak AİHM de, aileler adına başvuru yapan avukatların eksik belgeleri geç göndermelerini gerekçe göstererek başvuruyu "kabul edilemez” buldu ve başvuruyu reddetti. Avukatların daha sonraki yıllarda yeniden soruşturma açılması için yaptığı başvurulardan da bir sonuç alınamadı. 

Roboskili ailelerin adalet arayışı 11 yıldır sürürken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,“Helalleşme Buluşması” kapsamında dün Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyüne geldi. Burada, TSK'ye ait savaş uçaklarının bombalaması sonucu katledilen 34 yurttaşın aileleriyle bir araya geldi. Ailelerin taleplerini dinleyen Kılıçdaroğlu, adalet getireceğinin sözünü verdi. Aileler köye gelen her yetkilinin 11 yıldır kendilerine söz verdiklerini ancak yerine getirilmediğini söyledi. Roboskili aileler, faillerden hesap sorulmadan helalleşmenin olmayacağını belirtti. 

HESAPLAŞTIKTAN SONRA HELALLEŞECEĞİZ’

Katliamda ağabeyi Vedat Encü’yü kaybeden Barış Encü, 11 yıl önce yaşanan katliamı hatırlatarak, “F16’larla tonlarca bomba yağdırdılar abim ve kuzenlerimin üstüne. 34 insan öldükten sonra buraya nice insanlar geldi. Gelen her defasında farklı sözler verdi. Avrupa’dan da insanlar geldi. Ancak şuana kadar Roboski’ye adalet gelmiş değil ve sağlanmış değil. Buraya gelip söz verenlerin sözleri olduğu yerde kaldı. Burada bize söz verdiler ama buradan çıktıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ettiler. Kılıçdaroğlu’nun buraya gelmesi çok önemli ve anlamlı ancak bize icraat lazım. Sadece söz vermeyi biz kabul etmiyoruz. İlleri ki zamanda iktidara gelme durumunda Roboski’ye adalet getirilmeden herhangi bir barışı kabul etmiyoruz” dedi. 

Roboski faillerinin mahkemede yargılandıktan sonra barış ve kardeşliği kabul edeceklerine işaret eden Encü, “Helalleşmeyi ancak bu şekilde kabul edebiliriz. Başka şekilde helalleşmeyi şahsım ve ailem adına kabul etmemiz imkansız. Biz artık olayın neticelenmesini istiyoruz. Bugün verilen sözler diğerleri gibi havada kalmasın” diye belirtti. 

‘TEK KİŞİ KALSAM DA TAZMİNATI ALMAYACAĞIM’

Devleti yönetenlere seslenen Encü, şunları söyledi: “Roboskili ailelere, ‘maddi zorluk çektiririz ve bu şekilde tazminat almalarını sağlarız’ gibi şeyler yapmasınlar. Biz 11 yıldır tazminatı almamışız, yüz yıl daha geçse olayın failleri yargılanmadan para almayacağız. Bunların hepsi geçicidir. Bizim için maddiyat önemli değil, maneviyat önemlidir. Ben abimi çöplükte bulmadım. 34 kişi de benim canımdır, kanımdır. Bunların faillerinin yargılandığını görmeden bu davadan hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğim. Bu ailelerden tek bir kişi kalsa davamızdan vazgeçemeyeceğiz. Türkiye’de adalet ve barış Roboski’den geçer.” 

‘KİMSEYLE HELALLEŞMEYECEĞİZ’

Katliamda oğlu Erkan Encü’yü kaybeden Felek Encü, Roboski’ye adalet gelmeden ve çocuklarını katledenler yargılanmadan kimseyle helalleşmeyeceklerini ifade ederek, “Katliamın üzerinden 11 yıl geçti. Halen ‘FETÖ yaptı’ diyorlar. Mademki FETÖ yapmış o zaman deyin ki; bu 34 can için bunları aldık ve yargılayacağız. Roboskili aileler de gelip bu faillerle yüzleşsin. Belki o zaman söyleyecek bir şeyler buluruz. Ama kesinlikle Roboski’ye adalet gelmeden helalleşmeyeceğiz. Zaten helalleşmek zor bir şeydir. Biri gelip çocuğunu öldürüyor, sonra da sen ona bir şey olmamış gibi hakkını helal edeceksin. Böyle bir şey olmaz. Bugüne kadar ne birileri tutuklandı, ne de bize adalet geldi. Biz her gün çocuklarımızın mezarına giderek özlem gideriyoruz. Kimsenin bize bunu yaşatmaya hakkı yoktu. Biz yoksulduk ve kendi halimizdeydik. Bize çok sözler verildi ama o sözler çocuklarımızın mezarları üstünde kaldı ve bizleri unuttular. Bizim artık kimseye inancımız yok. Failleri bulmadan ve yargılanmadan biz onlarla helalleşmeyeceğiz” diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU, ‘FAİLLERİ YARGILAYACAĞIZ’ DEDİ

Mehmet Ali Tosun’un Babası Zeki Tosun, Kılıçdaroğlu ile yaptığı sohbeti şu şekilde anlattı: “Eğer buraya adalet gelmezse ve siz de şu andaki hükümet gibi çocuklarımızın katillerini ve olayları örtbas etmeye, gizlemeye çalışırsanız ve dünyanın gündemine getirmezseniz ve bu katiller yargılanmazsa aramızda helalleşme olmaz. Biz Kılıçdaroğlu’na, ’eğer gerçek anlamda Roboski’ye adalet getirirseniz, maddi ve manevi hakkımızı gündeme getirirseniz, o zaman sizinle helalleşeceğiz’ dedik. Kılıçdaroğlu’nun buraya gelmesi de bize moral verdi ve çok memnun kaldık. İktidara gelirlerse bu sözleri yerine getireceklerini söylediler. Onlara inancımız var. Kılıçdardaroğlu bize, ‘iktidara gelirsem bu olayı açığa çıkartacağım ve failleri yargılayacağız’ dedi. Bize verdiği söz buydu.” 

‘ADALET İSTİYORUZ’

Mehmet Ali Tosun’un annesi Fadile Tosun ise şunları kaydetti: “Çocuklarımızın faillerini cezalandırmadan devlete hakkımızı helal etmeyeceğiz. Çünkü Çocuklarımıza hakaret ettiler. 34 çocuk da günahsızdı. Kılıçdaroğlu elini vicdanına koysun; 11 yıldır biz adalet istiyoruz ama Roboski’ye adalet gelmedi. Bunun aksine bizleri mahkemeye veriyorlar. Bize para cezası kesiyorlar. Bize, ‘siz çocuklarınızın davasının peşinde koştunuz’ deniliyor. Artık hiçbir anne ağlamasın. Biz faillerinin yargılanmasını ve Roboski’ye adalet gelmesini istiyoruz. Bunun dışında devletin hiçbir şeyini istemiyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi