ANKARA - Otoriterliğe karşı yerel demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Yerel mücadele nasıl Demokrasi İttifakının can damarıysa yerel demokrasi de güçlü demokrasinin kalbidir" dedi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP), il eşbaşkanlarının partinin genel merkezinde düzenlediği toplantının açılış konuşmasını Eş Genel Başkan Mithat Sancar yapıyor. Sancar, gündeme dair değerlendirmelerde bulunuyor.Önemli bir dönemden geçildiğini ifade eden Sancar, “Bu yılı final yılı olarak ilan etmiştik. Öyle olacağı da her açıdan her işarette anlaşılıyor. Bu konuda bizlere de çok önemli görevler ve sorumluluklar düşüyor. HDP direnmenin adıdır, bunu herkes biliyor. Bunu en iyi ortaya koyanlar da, yerellerde mücadeleyi ortaya koyan sizlersiniz. Direnmek bizim varlık şeklimiz, mücadele özümüzdür, siyaset tarzımızın temelidir. Sadece direnmekle siyaset olmaz, direnmenin üzerine bir şeyler koymamız gerektiğini biliyoruz. Direnmeyi bütün baskılara rağmen en iyi şekilde gerçekleştiren bütün çalışanlarımızı, emekçilerimizi bir kez daha tebrik etmek istiyorum. Halklarımız adına hepsine teşekkürlerimizi iletiyorum” dedi.  

ŞİMDİ İNŞA ZAMANI

İki yıl önce gerçekleştirdikleri kongrelerinde “Direnmeden sonra yolumuz şimdi inşadır” dediklerini hatırlatan Sancar, “Şimdi inşa zamanıdır, inşa derken kast ettiğimiz bu ülkeye demokrasiyi toplumsal adaleti barışı özgürlüğü getirecek bir düzeni kurmaktır. Bu düzeni hep birlikte kuracağız. Bu düzeni öncelikle sizlerin yerellerde yürüteceği güçlü mücadeleyle inşa edeceğiz. Bu değişikliği yeni başlangıcı ve inşayı yerellerden başlatacağız. Hedefimiz büyük demokrasi ittifakını oluşturmaktır amacımızda bu ülkeye güçlü demokrasiyi ve büyük barışı getirmektir. Esasen demokrasi mücadelesi halkın kendi kendini yönetme mücadelesidir. Demokraside gerçek anlamda oluşacaksa halkın kendi kaderine karar vermesidir. İşte bunun için en önemli kanal ve yol yerellerdeki mücadeledir” diye belirtti. 

YEREL DEMOKRASİ ÖNEMLİ

Demokrasi İttifakı için yapılan görüşme ve toplantılara değinen Sancar, “İstişareler yapıyoruz ama esas olan yerellerdeki güç birliğini mücadele ortaklığını yaygınlaştırmaktır. O nedenle sizlere düşen görev, il eşbaşkanlarımıza düşen sorumluluk son  derece büyüktür. Bu inşa yolunda hayati önem taşımaktadır. Bizim amacımız gerçek ve güçlü demokrasiyi inşa etmektir ve bunun üzerinde büyük barışı kurmaktır. Bunun da en önemli ayağı yerel demokrasidir. Yerel mücadele nasıl Demokrasi İttifakının can damarıysa yerel demokrasi de güçlü demokrasinin kalbidir. Yerel demokrasi olmadan, güçlü hatta herhangi bir demokrasinin kurulamayacağını da gayet iyi biliyoruz” ifadesinde bulundu. 

TOPLUMSAL BARIŞI İNŞA ETMEK

Sancar, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Şimdi içinde yaşadığımız düzen merkeziyetçilikten otoriterliğe hızla ilerleyen bir yol kat etmiştir. Bugün otoriterliği yerleştirmiş faşizmi kurumsallaştırmak için de elinden geleni yapan bir iktidar düzeniyle karşıyayız. Merkeziyetçilik otoriterlik üretir. Denetimsizlik keyfilik yoksulluk yolsuzluk ve yozlaşma üretir bunu gayet iyi biliyoruz. Topluma yabancılaşmalaşma ve toplumsal sorunlara kayıtsızlık üretir. Tekçilik, ayrımcılık, bastırma, zorbalık ve asimilasyon üretir. İşte merkeziyetçiliğin üzerine inşa edilen bu otoriter düzenin alternatifi güçlü demokrasidir. Bu hedefe giden yolun adı da yerel demokrasidir. Yerel demokrasi katılım, denetim, özgürleşme ve çoğulculuğun gelişimi demektir. Eğer güçlü demokrasiyi bu şekilde yerelden inşa edebilirsek büyük toplumsal barışı da aynı şekilde inşa edebileceğimizi biliyoruz. Buna inanıyoruz başka yolu olmadığını da görüyoruz.”

Ayrıntılar geliyor…

Editör: Haber Merkezi