DİYARBAKIR- Siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin Kobanê Davası’na ilişkin Şêx Saîd Meydanı'nda yaptığı açıklamada, "HDP olarak dimdik ayaktayız" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, devam eden Kobanê Davası'na ilişkin "HDP' yi savunalım" şiarıyla Şex Saîd Meydanı'nda açıklama yaptı. "HDP gel ê kes nikare îradeyê gel bişkîne (HDP halktır, halkın iradesini kimse kıramaz) " "Em li vir in em HDP ê diparêzin (Buradayız HDP' yi savunuyoruz) " yazılı pankartlar asıldı.

Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, HDP İl ve İlçe Örgütleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), HDP Kadın Meclisi, HDP Gençlik Meclisi, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Şubeler Platformu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), 78'liler Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), DİK, Türkiye İşçi Partisi (TİP),  Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Kürdistan Komünist Partisi(KKP) üyeleri  katıldı.

KUMPAS DAVASI

Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kobanê davasının kumpas olduğunu söyledi. Kobanê'de DAİŞ'e karşı kazanılan zaferin intikamının HDP milletvekillerinden alınmak istendiğini söyleyen Ceylan, "Biz halkız her daim varız ve ayaklarımızın üzerinde durmaya devam edeceğiz" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ise yaptığı açıklamada, "Çökmüş" bir iktidar ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Kobanê davası halkında bilgiler veren Atasoy, Sincan'da yapılan yargılamaya değinerek,  "Şiddet aygıtına dönüştürdüğünüz yargı kurumlarınızın verdiği hiçbir karar bizi mücadelemizden ve haklılığımızdan geriye düşürmeyecektir. Bizleri göstermelik iddialarla tarihten silmeye çalışanlara tek sözümüz var: Dünün ve direniş tarihimize bir kez daha bakın! Ve bir dönemler ysrgıyı tamamıyla kendine bağlayan Saddam Hüseyin'i mahkeme heyetine 'Adil yargılanmak istiyorum' dediği zaman mahkeme başkanının 'Seni senin çıkardığın yasalarla yargılıyoruz' dediğini unutmayın" dedi.

SURUÇ DAVASINA ÇAĞRI

Suruç Aileleri İnisiyetifi'nden Fethi Aydın da,"Kobanê Kumpas Davası'nda ki adaletsizlik, Roboskî, Suruç, Ankara Katliamından farksız değildir. Orada da kumpas var. Suruç aileleri olarak adalet çağrısında bulunmaya devam edeceğiz" diyerek 1 Haziran' da Hilvan Kampüsü'nde  görülecek olan Suruç Davası'na katılım çağrısında bulundu.

İHD Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı ise Kobanê davasının hukuksal değil toplumsal mücadele olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Kobanê sürecinde yaşananlara değinen Saçaklı, bunun HDP kapatmasına gerekçe yapıldığını söyledi. Saçaklı, "Kobanê davasını takip ediyoruz. Birçok yönüyle hukukun ayaklar altına alınacak olan bu davanın müspet olarak çözülmesini istiyoruz" dedi.

'KÜRTLER, KADINLAR GERİ ADIM ATMAZ'

HDP'li vekil Remziye Tosun ise,  Batman'da 15 kadının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kadınların mücadelesinin her yerde, Kobane'de de süreceğini söyleyen Tosun, Kobanê deki kazanımların intikamının HDP'de alınmak istendiğini belirtti. Tosun, "Ne yaparsanız yapın Kürt direnişi, kadınların direnişi geri adım atmayacaktır" diye konuştu.

Açıklama atılan "HDP umuttur umut dimdik ayakta" sloganları, çalınan müzik eşliğinde çekilen halay ve yapılan oturma eylemi ile son buldu. 

( Yazılı Haber MA )

Editör: Haber Merkezi