DİYARBAKIR - YSK tarafından atanan AKP’li Hüseyin Beyoğlu yönetimindeki Bağlar Belediyesi’nin, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ait arsaları satın alarak, cüzi bir miktara yandaşlarına sattığı ortaya çıktı. 

Diyarbakır’da 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Bağlar Belediyesi’ni yüzde 71 oy oranıyla kazanan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediye eşbaşkan adayı Zeyat Ceylan’a, “KHK”li olduğu gerekçesiyle mazbata verilmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Ceylan’ın yerine yüzde 25 oy alan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’nu Bağlar Belediyesi’ne başkan olarak atadı. Uygulamaları ve pratikleriyle kentin tartışmalı ismi haline gelen Beyoğlu yönetimindeki Bağlar Belediyesi’nin AKP’li üyelerden oluşan Daimi Meclis üyelerinin imzasıyla satın alınan arsaların, yandaşlara satıldığı ortaya çıktı. 

AKP’LİLERLE İLETİŞİME GEÇTİ 

Bu süreç, soyadı öğrenilmeyen Mustafa adlı kişinin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak, arsaları almak istemesiyle başladığı öğrenildi. Bakanlığın doğrudan satışın yapılamadığını belirtmesi üzerine Mustafa adlı kişinin, bu kez Bağlar Belediyesi’ne başvurduğu belirtildi. Girişimleri sonuçsuz kalan Mustafa adlı kişinin, Ocak ayında AKP’li 3 meclis üyesi ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nde çalışan bir personelle iletişime geçtiği aktarıldı. 

BELEDİYEDE KAVGA: RÜŞVET TALEP ETTİNİZ

Söz konusu durum, Mustafa adlı kişinin Mayıs ayında geldiği belediyede İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ndeki personelle tartıştığı sırada, “Ses kaydınız var bende. Benden rüşvet talep ettiniz. Hepinizi CİMER’e şikayet edeceğim” demesiyle ortaya çıktı. 

Yaşanan bu tartışmanın ardından Bağlar Belediyesi’nin alelacele arsaların alımı için harekete geçtiği öğrenildi. 

İLÇENİN KALKINMASI!

AKP’li Daimi Meclis üyeleri, 22 Haziran 2022’de Emlak ve İstimlak Müdürlüğü başvurarak, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na ait imar kaydı bulunan Bağlar ilçesine bağlı Hebeşî Mahallesi’nde bulunan 35030/1, 35032/1, 35033/1, 35035/1, 35036/1, 35037/1, 35038/1, 35048/1, 35049/1, 35049/3, 35050/3, 35055/2, 35056/1 parsellerden oluşan 563 dönüm arsanın satın alınmasını istedi. Satın alınma gerekçesi ise Meclis tutanaklarına “ilçenin kalkınması, istihdam sağlanması ve belediyeye gelir getirmesi” şeklinde geçti. Söz konusu arsaların alımı için Bağlar Belediyesi’nde Ağustos ayında özel bir ek bütçe görüşmesi gerçekleştirildiği öğrenildi. 

HDP’Lİ ÜYELER RET OYU VERDİ

Görüşmede 125 milyon TL’ye alınacak olan parsellerin, 131 milyon TL’ye satılacağı belirtildi. HDP’li üyelerin ret oyu verdiği karar, atanmış başkan Beyoğlu ve AKP’li meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. 

MA / Müjdat Can 

Editör: Haber Merkezi