İSTANBUL- Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bir süredir devam eden işkence ve kötü muamele sonucu 6 adli tutuklunun yaşamını son vermeye kalkıştığı belirtildi. ÖHD İstanbul Şubesi, 60 gardiyanın tutuklulara işkence yaptığını kaydetti. 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi, Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence sonucunda 6 adli tutuklunun yaşamına son vermeye kalkıştığını duyurdu. Söz konusu duruma ilişkin yazılı açıklama yapan hukukçulur, “6 Nisan’da adli mahpusların tutulduğu koğuşa 60 gardiyanın girdiği ve mahpuslardan birine tokat attığı, tokat attığı mahpusa ayrıca ‘dışarı çık seninle görüşeceğiz’ şeklinde tehditvari sözler söylediği, bunun üzerine yaşanan arbede de hasta olan bir mahpusun atak geçirdiği iddiaları tarafımızca öğrenilmiştir”denildi. 

60 GARDİYANLA BASKIN

Açıklamada ertesi gün öğleden sonra 60 gardiyanın koğuşa gittiğine vurgu yapılarak, “Gardiyanların yanında kurum müdürü olduğu ve kurum müdürünün mahpuslara yönelik ‘Size film çekeceğiz bekleyin!’ şeklinde tehditvari söylemleri olduğu; gardiyanların 6 tane mahpusu alıp darp ederek işkence ettikleri ve yaşanan baskı, şiddet üzerine bir mahpusun bahçede ayakkabı ipleriyle intihara teşebbüs ettiği; intihara teşebbüsü görmelerine rağmen mahpusa gardiyanların veya sağlık çalışanlarının değil, koğuş arkadaşlarının müdahale ettiği iddiaları da aktarılmıştır” denildi. 

İŞKENCE İNTİHARA SÜRÜKLEDİ

8 Nisan’da ise 6 tutuklunun 40’a yakın hap içerecek yaşamlarına son veremye kalkıştıklarının bilgisini paylaşan ÖHD, açıklamasının devamında şunları ifade etti: “Mahpuslardan birinin şuan yoğun bakımda olduğu; diğer mahpuslara da yaşananların ailelerine aktarmasının engellenmesi amacıyla telefon görüş yasağı getirildiği hususu da ayrıca aktarılmıştır. Son olarak basına yansıdığı kadarıyla burada tutulan bir mahpusun intihar ettikten sonra cenazesinin Batman’a götürüldüğü iddiası tarafımızca sorulmuşsa da hapishanedeki görevlilerden bu konuda bir bilgi alınamamıştır.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Silivri 5 No’lu hapishanesinde hem işkence yasağına yönelik hem de yaşam hakkına yönelik ağır hak ihlalleri iddiaları vardır. Konuyla ilgili sürecin takipçisi olacağımızı belirtmekle beraber bu iddiaları aydınlatma yükümlülüğü Adalet Bakanlığı’ndadır. Dolayısıyla mahpusların can güvenliklerine ve yaşanan hak ihlalleri iddialarına ilişkin Adalet Bakanlığı’nı acilen açıklama yapmaya davet ediyoruz.” (MA)

Editör: Haber Merkezi