AMED - Yenişehir Ofis semtinde yıkılan Sözel Apartmanı’nın enkazı etrafında umutlu bir haberi bekleyen yurttaşlar, çalışmaların yetersiz olduğunu, devlet kurumlarının yanlarında olmadığını ve çaresizce bekleyişlerini sürdürdüklerini dile getirdi. 

Mezopotam Ajans'ın (MA)'nın haberine göre; Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremde Amed’in Yenişehir ilçesi Ofis semtinde yıkılan Sözel Apartmanı’nda arama kurtarma çalışmaları devam ederken, 4 gündür soğuk havada umutlu bir haber bekleyen yurttaşlar, iktidara tepkili. Enkazda çalışma yürüten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin kendilerine sağlıklı bir bilgi vermediğini belirten yurttaşlar, tecrübesiz ekiplerin çalışmasının yetersiz olduğunu dile getirdi. 

‘TECRÜBELİ DEĞİLLER’ 

Kardeşi, kardeşinin eşi ve çocuklarının enkaz altında olduğunu belirten İzzettin Ekinci, çalışmaların yetersizliğine değinerek, “Buraya gelen AFAD görevlileri, Batman’dan Mardin’den hemen hemen her yerden gelmişler. Yeterli ve tecrübeli değiller. Yetersiz ve tecrübesiz insanları oraya koyarsanız olacağı budur. Bunlar daha önce afet ve yıkım görmemiş. Çalışmalar hızlı bir şekilde olsaydı, bunlar yaşanmayacaktı. Kaç gündür hiç yol kat etmedik. Yıkılan 9 katlı binada, herkes alt katlarda kalmış durumda. İçeride yaşayan birileri varsa da ya soğuktan ya da açlıktan ölecek” diye konuştu. Aynı aileden olan Yakup Ekinci de soğuk havaya dikkati çekerek, “Yetkililer yetersiz, çalışma yapmıyorlar” dedi. 

‘BÖYLE ÇALIŞMA OLMAZ’

Ordu’dan geldiğini ve enkazda tanıdıkları olduğunu dile getiren Yücel Yıldız, “Apartman yerle bir olmuş, çalışmalar yetersiz kalıyor. Altta kalan insanlar çıkacak mı çıkmayacak mı, belli değil. Takviye bu şekilde olmaz, insanlar nasıl kurtarılacak kimse bir şey söylemiyor, ne olacak yakınlarının hali. İnsanlar çalışıyor ama böyle bir çalışmayla olmaz” diye belirtti. 

‘SANİYELER ÖNEMLİ’

İsmini vermek istemeyen bir depremzede yakını da “Arkadaşımız ve ailesi içeride ve hiçbir şekilde ulaşamıyoruz. Çok yavaş çalışıyorlar, sevdiklerimize ulaşamıyoruz. Saniyeler bile bu insanlar için önemliyken neden bu kadar yavaş hareket ediyorlar? Böyle bir felaket yaşanıyor ve bu durumda fırsatçılık yapanlar var. Aynı aileden olan 4 kişiye ulaşılamıyor. Bekliyoruz yapacak hiçbir şeyimiz yok, umut etmekten başka çaremiz yok” ifadelerinde bulundu. 

‘SEDİYE DAHİ YOK’

Sözel Apartman’ın enkazında, ailesinden 3 kişinin bulunduğunu belirten bir kişi de, şunları ifade etti: “10 kişi canlı canlı duruyor orada. İnsanlar canlı, malzeme eksikliği ve yetersizlikten kaynaklı kurtarılamıyor. Enkaz altında kalan çoğu insan binanın girişinde enkaz kalmış durumda. Apartman çökünce hepsi orada kalmış. Emniyet insanları dışarı itmekten başka bir şey yapmıyor. İnsanlar yaralı olarak çıkarıldığında dahi sedye yoktu.” 

‘AFAD BİLGİ VERMİYOR’

Hacı Hamdi Talay isimli kişi ise, enkazda Welat ve Evin Talay çifti ile Sermet Talay’ın (4) olduğunu belirterek, tepkisini şu sözlerle anlattı: “En son dün sabah saatlerinde, 4 kişi sağ kurtarılmış. Çalışmalar yetersiz ve dünden beri bir gelişme yok. Yavaş ve ağır çalışıyorlar. Binanın üst molozları, yıkıntıları tamamen boşaltılmış. Kolunu söktüler, altta dershane vardı. Bina dibe çökmüş durumda. AFAD, cenazelere dair de bilgi vermiyor.”

Editör: Haber Merkezi