VAN - Serhat Bölge Konferansı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü Kürtlerin özgürlüğü olarak gördüklerini belirterek, “Tecrit kalkmalı, Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı, rolünü oynayacak bir alan yaratılmalıdır” dedi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP), 4’üncü Büyük Merkezi Konferansı öncesi bölgelerde konferanslar gerçekleştiriyor.  Van’da bir otelde düzenlenen Serhat Bölge Konferansı’na bölgede kentlerinden yüzlerce delege katıldı. Konferans salonuna “Özgürlükte ısrar, mücadelede kararlıyız” pankartı asıldı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından konferansın açış konuşmasını HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel yaptı.  

FAŞİZM ÇÖKTÜ 

HDP’nin yürüttüğü mücadele ile tüm muhaliflerin cesaret almasını sağladığını belirten Temel, “HDP’nin mücadele hattı, Türkiye ve Kürdistan’da direngen bir halk gerçeğini ortaya çıkarmış, faşist iktidar, psikolojik ve kaba güç üstünlüğünü yitirmiştir. Bunda HDP’nin tabanının, Kürt halkının durmaksızın yürüttüğü mücadele belirleyici olmuştur. AKP-MHP faşist iktidarı Kürt siyasetini çökertme ve tasfiye üzerine ortaklık kurmuşlardı. Bu ortaklık kurulduğu günden bugüne Kürtlerin yaşadığı her yerde mücadelemizi kırma ve Kürt hareketini tasfiye etme hayali ile hareket etti. Kürt halkı, çökertme, işgal planı, Rojava’da soykırım ve ilhak planlarına, gaspçı sömürgeci memurlarına boyun eğmedi, kadınlar, gençler her alanda direndi. Bu mücadelenin sonunda faşizm en çürümüş ve çökmüş dönemini yaşıyor” dedi. 

‘SADAT İLE İTTİFAK YAPIYORLAR’

AKP-MHP’nin Türkiye’ye vereceği hiçbir sözün kalmadığını belirten Temel, “Ellerinde kalan tek şey, SADAT ve benzeri çetelerle yeraltı örgütlerini kurmaktır. Kürt sorununu çözmemiş bir iktidar çetelerle ittifak yapmaktan kurtulamayacaktır. Çiler iktidarı ne hale gelmişse Erdoğan da o duruma gelmiştir. Kürt halkı ve sol sosyalist güçler, bu iktidarı Türkiye’nin çöp sepetine göndermeyi başarmıştır. AKP iktidarı Kürtleri yok etmek için Srilanka modelini örnek almıştı. Bugün Srilanka halk isyanlarıyla sarsılıyor. Halk sarayları basıyor, kirli ve katliamcı politika yürüten iktidar, halka teslim olmamak için ülkeyi terk ediyor. Bu sorunu diyalog ve Kürtlerin temsilcileriyle görüşmek yerine Srilanka’dan model getirirseniz, halk da sizin sarayınızı basar. Herkes bilmeli ki demokratik ittifakı geliştirerek, mücadelemizi zaferle taçlandıracağız. Örgütsüz direniş ve zafer olmaz. Biz, iktidarın çürüdüğünü, rejimin çöktüğünü izleyerek sağlamadık, biz mücadele ettik. Bu nedenle konferanslar, tasfiye planlarını boşa çıkaracaktır. Konferansla, kapatma davası ve kumpas davalarını boşa çıkaracağız ve bu rejim mutlaka yenilecektir” diye konuştu. 

‘TECRİT KALKMALI'

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Temel, şöyle konuştu: “Sayın Öcalan’a karşı tecrit derinleştikçe, savaş büyüyor ve Türkiye halkları kaybediyor. Tecrit kalkarsa ve Sayın Öcalan kendi misyonunu oynayacak role kavuşursa, Türkiye’nin tüm sorunları çözülür. Ama derdi inkar olan rejim, ilk başta Öcalan’a yöneliyor. Çiller iktidarı Öcalan’a suikast planladı, diğer iktidarlar komployu geliştirdi, AKP ise kirli ve karanlık süreci derinleştirdi. Biz, Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü Kürtlerin özgürlüğü olarak görüyoruz. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kalkmalı, Öcalan özgürlüğüne kavuşmalı, rolünü oynayacak bir alan yaratılmalıdır. Bunun dışında iktidarın toplumlara vereceği bir gelecek yoktur. HDP olarak sözümüz; Kürdistan’a statü, Türkiye’ye demokrasi ve adalettir.” 

Editör: Haber Merkezi