BURSA- Gemlik yürüyüşü: Bursa'ya çıkan yollarda kontrol noktaları kurularak kente araç girişine izin verilmiyor. HDP ilçe binasının kapısının dışarıdan kilitlendiği görüldü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı  ve Van Milletvekili Tayip Temel, Twitter hesabında "Bu ve benzer kilitleri açacak anahtar HDP’de mevcut… HDP ve demokrasi güçleri aynı anahtar ile AKP-MHP’nin kötü ve ölümcül iktidarını ebediyen kapatacak… İşte o zaman Türkiye’ye huzur gelecek."  paylaştı.

Bugün düzenlenen Gemlik Yürüyüşü’ne binlerce kişi katıldı. Polis, Türkiye’nin farklı noktalarından hareket eden çok sayıda kişiye müdahale etti. Kadıköy’deki yürüyüşte 46 kişi gözaltına alındı. Gemlik Yürüyüşü’ne dair açıklama yapan çağrıcı kurum ve partiler, polis müdahalesinde gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Gazete Karınca'nın haberine göre; PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) tarafından organize edilen Gemlik yürüyüşü nedeniyle binlerce kişi bir araya geldi.

Türkiye’nin farklı yerlerinden “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz!” şiarı ile araçlarla yola çıkan kitle Bursa’nın Gemlik ilçesine ulaşmaya çalıştı.

Dün Mersin, Adana, İzmir, Diyarbakır ve Van’da yürüyüşün startı verilmişti. Bugün de İstanbul, Yalova ve Bursa’da çok sayıda kişi Gemlik yürüyüşü için toplandı.

Yürüyüşün İstanbul kolu için çok sayıda kişi Kadıköy’de bir araya geldi. Serasker Caddesi’nde toplanan kitlenin içinde HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP’li milletvekilleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti eşbaşkan ve yöneticileri de yer aldı.

Yürüyüş sokaklara yayıldı

Sabahın erken saatlerinde Kadıköy’e yığınak yapan polis kitlenin toplanmasını engellemeye çalıştı. Bahariye’de aralarında HDP’li milletvekilleri, siyasetçiler ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi polis tarafından ablukaya alındı. Polis toplanan kalabalığın bir araya gelmesine izin vermedi. Yer yer gerginlik yaşanırken HDP’li milletvekilleri duruma tepki gösterdi. Kadıköy’de OHAL görüntülerinin oluştuğunu söyleyen HDP milletvekili ve kadın meclisi sözcüsü Ayşe Acar Başaran, bu durumun Türkiye’de bir yönetim biçimi haline getirdiğini ifade etti.

Polis vekillere ve toplanan kalabalığa müdahalede bulunurken, Bahariye’nin farklı noktalarında toplanan gruplar da “HDP halktır halk burada” sloganları attı. Ara sokaklarda çok sayıda gözaltı olduğu belirtiliyor. Polis gazetecilerin görüntü almasına izin vermedi.

ADVERTISEMENT

Polis ablukasını aşan kitle ardından boğa heykeline doğru yürüdü. Kadıköy’ün ara sokaklarına dağılan gruplar vekiller eşliğinde sloganlar atarak uzun süre yürüyüş gerçekleştirdi.

46 gözaltı

Yürüyüş boyunca birçok noktada kitleye saldıran polis 46  kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan isimleri öğrenilenler şöyle: HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Başkanı Özlem Gümüştaş, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, BMG Eşsözcüsü Mürüvvet Küçük ile Nezir Altıntaş, Elif Bulut, Pınar Türk, Erhan Bayrak, Halis Bingöl, Elif Yıldız, Evren Talu, Mehmet Masyan, Aslan Demir, Deniz Aktaş, Aygül Sincar, Sedat Şenoğlu, Ezgi Gürbüz, İsmail Temel, Koray Türkay, Birgül İrin, Aydın Koçuk, Eylem Çelik, Rıdvan Karataş, Ali İpekli, Ünal Yusufoğlu, Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, Suavi Bayrak, Beyza Karayel ve Remzi Akbulut.

Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri öğrenildi.

Bursa’ya girişler durduruldu

Öte yandan Bursa Valiliği kentte yapılacak bütün eylem ve etkinlikleri bir hafta boyunca yasakladı. Bursa’ya çıkan yollara polis tarafından kontrol noktaları kurularak kente araç geçişlerine izin verilmedi.

Yürüyüşün başlayacağı Newroz alanını ablukaya alan polis, alana çıkan birçok noktada Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaparak girişlere engel olmaya çalıştı. Bursa’da bulunan birçok HDP binasının da polis tarafından ablukaya alındığı ve ilçe binasına giriş çıkışın yasaklandığı öğrenildi.

Yürüyüşün varış noktası olan Gemlik ilçesinde de çok sayıda polis, HDP İlçe binasını ablukaya alarak binanın kapısına dışarıdan kilit vurdu. İnegöl’de HDP ilçe binası önünde toplanmaya çalışan kitleye izin verilmedi.

Kestel, Nilüfer ve Gürsu ilçelerinden çok sayıda kişi alana yakın bir noktaya gelerek toplandı. Yalova’da toplanan kitlenin Bursa’ya girişine ise polis engel oldu.

Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Diyarbakır’da dün Gemlik yürüyüşü öncesi sivil toplum örgütü ve siyasi partilerin yaptığı açıklamaya katıldıkları için gözaltına alınan Vedat Özer, Haşim Kılıç, Yunus Emre Özdemir, Gülcan Yıldız, Elif İnan, Rıdvan Dayan, Abdurrahman Elmas ve ismi öğrenilemeyen 5 kişi Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.


 Gemlik Yürüyüşü’ne dair açıklama yapan çağrıcı kurum ve partiler : Gözaltına alınanlar  serbest bırakılsın 

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu’nu (MED TUHAD-FED),  düzenledikleri “Büyük Gemlik Yürüyüşü” ne dair yazılı açıklama yaptı.

Gemlik Yürüyüşü

Açıklamada şunlar belirtildi:

“İktidar, sayın Öcalan’a yönelik düşmanlığını katı bir şekilde sürdürüyor. Ülkenin tamamına yayılan ve hukuksuzluğu kural haline getiren tecridin kırılması için ‘Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunuyoruz’ şiarıyla başlattığımız Büyük Gemlik Yürüyüşü iktidarın aynı saldırgan, hukuk tanımaz ve düşmanca politikalarla engellendi.”

‘On binlerce kişi polis saldırısına maruz kaldı’

Hakkari’den Çanakkale’ye, İzmir’den Van’a, Adana’dan Iğdır’a kadar Türkiye’nin dört bir tarafından İmralı’ya doğru yola çıkmak isteyen on binlerce kişinin polis şiddetine ve saldırılarına maruz kaldığı aktarılan açıklamada, gözaltına alınanlarla ilgili şu bilgi verildi:

“Dün başlayan yürüyüşlere karşı uygulanan polis saldırılarında şimdiye kadar aralarında HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcu Gül Çubuk, HDK YK Üyesi Sedat Şenoğlu, ESP MYK Üyesi Deniz Aktaş,  HDP İstanbul İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP Bursa İl Eşbaşkanı Mehmet Dilek, HDP PM üyesi Cahit Kırkazak ve Ünal Yusufoğlu, SYKP MYK üyeleri Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Alınteri Temsilcisi Mürüvvet Küçük, DBP, SMF ve SODAP yöneticileri dahil olmak üzere onlarca kişi şiddet uygulanarak gözaltına alındı.”

‘İktidar tecridi sürdürmeyi bir zorunluluk olarak görmekte’

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı:

“Ülkeyi polis devleti haline getiren ve kaba şiddetle her türlü hak arayışını, itiraz hakkını engelleyen İktidar, varlığını bağladığı tecrit sisteminin sürmesi için de gayri ahlaki bütün uygulamaları katı bir şekilde sürdürüyor. Gemlik Yürüyüşüne yönelik gösterilen tutum hem iktidarın Sayın Öcalan’ın çözüm projelerinden duyduğu korkunun göstergesi hem de ülkenin sürüklendiği cendereden çıkmasını engellemeye yönelik topluma karşı düşmanlığının sonucudur. Sayın Öcalan konuşursa ülkenin siyasi atmosferinin değişeceğini, tecrit bitince toplumun alternatif çözüm önerileriyle önünü görebileceğini bilen AKP ve MHP, savaş politikalarını, her türlü anti demokratik uygulamayı sürdürmek için tecridi sürdürmeyi bir zorunluluk olarak görmektedir. Gemlik Yürüyüşüne karşı gösterilen tahammülsüzlük bunun göstergesidir.”

‘Bu hukuksuzluk son bulmalı’

“Ancak ne biz ne de toplum bu durumu kabul etmiyor. Bütün engellemelere rağmen Türkiye’nin dört bir tarafından alanlara çıkan, yürüyüşler düzenleyen on binlerce kişi bir kez daha tecrit politikalarını protesto etmiştir. Newroz’da milyonlarca insan tecridin kaldırılması talep etmiştir. Toplumun gördüğü bu gerçeği muhalefet iddiasında olan güçlerin de görmesini ve İmralı’dan başlayarak bütün ülkeye yayılan bu hukuksuzluğa karşı sessizliklerini bozmaya ve hatta zımni destek veren tutumlarını terk etmeye çağırıyoruz.”

‘Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın’

“Gemlik Yürüyüşünü düzenleyen bizler halkımızın talebini talebimiz olarak görüyoruz. Tecrit kırılıncaya kadar da mücadelemizi her alanda sürdürmeye devam edeceğiz. Bir kez daha yürüyüşe yönelik gösterilen bu saldırgan tutumu, arkadaşlarımızın gözaltına alınmasını en sert biçimde kınıyoruz ve arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi