ANKARA - TTB,  Dünya Tabipler Birliği ve Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi'ne yazdığı mektupta mevcut silahlı çatışmaların geri dönüşsüz kayıplara neden olduğunu hatırlatarak, savaşın bir halk sorunu olduğuna dikkat çekti. 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Dünya Tabipler Birliği ve Avrupa Hekimleri Daimi Komitesi’ne açık mektup yazdı. Mektupta, “Ukrayna’da devam eden savaş ve çatışma ortamı bir an evvel son bulmalıdır” ifadelerine yer verildi. TTB’nin çatışmalar nedeniyle mağdur olanlarla işbirliğine ve dayanışma açık olduğu ifade edildi. 

Mevcut silahlı çatışmaların geri dönüşsüz kayıplara neden olduğunu hatırlatılan mektupta, savaşın bir halk sorunu olduğuna dikkat çekildi. TTB’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan çatışmalı süreci kaygıyla takip ettiği belirtilen mektupta, “Her savaşta olduğu gibi, sayıları tam olarak belirlenemeyen kayıplar yaşanmış ve yaşanmakta olup; özellikle kadınlar, çocuklar, yaşlılar, sağlık sorunu olan insanlar, engelli bireyler ve çeşitli nedenlerle hassas toplumsal gruplara mensup olan insanlar en büyük zararı görmekte ve ne yazık ki aslen uluslararası hukuki anlaşmalarca koruma altına alınmış olan sağlık hizmetleri, kurumları ve personelleri hedef alınmaktadır” ifadelerine yer verildi.

'YAŞATMAKTAN YANA MÜCADELE'

Rusya’nın Ukrayna’ya ilişkin saldırıları esnasında sağlık kurum ve kuruluşlarını hedef aldığı ve bunun neticesinde sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin tehlikede olduğu belirtilen mektubun devamında şunlar yer aldı: "TTB tarihi boyunca, her türlü savaş ve çatışmalı duruma karşı durarak yaşamdan ve yaşatmaktan yana duruşunu dünya çapında kabul görmüş bir saygınlıkla kamuoyu ile paylaşmıştır. Bunun yanında, bölgemizde ve dünyanın her yerinde yaşanmış olan savaş ve çatışma durumlarında sağlık hizmetleri, kurumları ve çalışanlarının hedef alınmasına karşı yürüttüğümüz mücadele, bizim açımızdan tarihsel bir onurdur.”

Editör: Haber Merkezi