VAN - Van Barosu’nun 2 gün sürecek 28’inci Olağan Genel Kurulu başladı. Mevcut Baro Başkanı Zülküf Uçar, demokratik ve eşit bir ülkenin hayal olmadığını belirterek, “Hukuku işler hale getirmenin en önemli vazife olduğunu unutmamalıyız” dedi. 

MA'nın haberine göre; Van Barosu’nun 28’inci Olağan Genel Kurulu, baronun Tahir Elçi Konferans Salonu’nda başladı. Binden fazla avukatın kayıtlı olduğu baroda 3 aday yarışıyor. Divan seçimiyle başlayan kurulda, daha sonra faaliyet raporu okundu. 

Kurulun açılış konuşmasını yapan mevcut Baro Başkanı Zülküf Uçar, yargı bağımsızlığının tamamen ortadan kaldırıldığı bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Hukuk devleti olmaktan hızla uzaklaşan ülkede, nefes almaya çalışıyoruz. Birçok alanda hak ihlalleri artmış cezasızlık kültürüyle yoğun derecede beslenen hukuksuzluğu meşrulaştıran bir anlayış egemen hale gelmiştir. Geldiğimiz noktada demokratik devletin temellerini yeniden atabilmek ve yargı bağımsızlığının yeniden sağlanabilmesi için mücadele vermek, çaba göstermek biz avukatlar ve baroların asli temel görevidir. Tam demokratik ve eşit haklar temelinde kurulu bir ülkenin hayal olmadığı bilinciyle ülkenin geleceğine ışık tutacak, dayatmacı üst kimliği ret ederek, Türkiye vatandaşlığını esas alacak ve anadilde eğitimin anayasal güvenceye alındığı yeni bir Anayasa için daha yüksek sesle tüm gücümüz ve enerjimizle mücadele etmek zorundayız” dedi. 

'TUTUKLAMALAR ESARETE DÖNÜŞTÜ'

Cezaevlerinde tutuklulara yönelik insanlık onuruna aykırı uygulamaların devrede olduğunu ifade eden Uçar, “Tutuklama kararları esarete dönüştü. Yurdundan, toprağından kaçmak zorunda kalan mülteciler, gözlerimizin önünde yoğun ırkçı saldırı ve söylemlere maruz kalıyor. Kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismarın her geçen gün daha da büyüdüğünü görüyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sonrasında kadınların korumasız hale geldiği bir süreçte insan haklarını korumanın ve hukuku işler hale getirmenin en önemli vazife olduğunu unutmamalıyız” diye belirtti.

SEÇİM YARIN YAPILACAK 

Görevde oldukları süre boyunca hukuksuzluklarla mücadele ettiklerini söyleyen Uçar, şöyle devam etti: “Ülkede gündem belirleyen ve yürütülen mücadelede en ön saflarda olan bir baro olduk. Kayyım politikalarını tanımadık ve bu durumu dile getirmekten asla çekinmedik. Yaşanan hak ihlallerinde hiçbir yurttaşı yalnız bırakmayan, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılarda muhatabın kim olduğuna bakmaksızın açık bir şekilde tavrımızı ortaya koyduk. Sorunların çözümünde kurumsal diyaloğa önem atfeden bir baro olmak için çalışmalar yürüttük.“ 

 İki gün sürecek genel kurul, yarın yapılacak seçimle sona erecek. 

Editör: Haber Merkezi