DİYARBAKIR - HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın 31’inci ölüm yıl dönümünde mezarı başında yapılan anmada konuşan HDP Milletvekili İmam Taşçıer, “Hiçbir zaman düşman karşısında diz çökmedi, başını eğmedi” dedi. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, 5 Temmuz 1991 yılında JİTEM tarafından kaçırıldıktan 2 gün sonra cenazesi Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın, Mardin Kapı Mezarlığında bulunan kabri başında anma gerçekleştirdi. Bayrama denk gelmesi dolayısıyla iki gün gecikmeli yapılan anmaya, Aydın’ın ailesi, HDP Diyarbakır milletvekilleri İmam Taşçıer ve Dersim Dağ, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) yöneticileri katıldı..

Saygı duruşuyla başlayan anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Bu topraklardaki zulüm, adaletsizlik halen devam ediyor. Vedat Aydın ve arkadaşları rahat uyusunlar. Bu miras milyonlarla devam ediyor. Barış ve özgürlüğü getirmeyene kadar yerimizde durmayacağız. Onlara layık olacağız. Onurlu bir barış getirip mezarları başında bu barışı size hediye ediyoruz diyeceğiz. Herkesin bayramını kutluyor, yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz" dedi.

'AYDIN BAŞINI HİÇ EĞMEDİ'

HDP Milletvekili İmam Taşçıer ise, 31 yıl önce Vedat Aydın'ın katledilmesinden sonra Kürt halkı üzerindeki baskıların artarak devam ettiğini söyledi. Vedat Aydın'ın ardından 17 bin faili meçhul cinayet işlendiğini dile getiren Taşçıer, 4 milyon Kürt'ün topraklarından göç etmek zorunda bırakıldığını ifade etti. Taşçıer, "Vedat Aydın’ı 1975'te tanıdım. Vedat Aydın, mert, yiğit biriydi. Kenan Evren faşizmi döneminde de 5 yıl cezaevinde kaldı. Hiçbir zaman düşman karşısında diz çökmedi. Başını eğmedi. Başı her daim dikti. O nedenle katledildi. Vedat Aydın ve öncesindeki bütün Kürdistan şehitlerini anıyoruz. Özgür bir Kürdistan sağlanacaktır. Özgür yaşayacağız. Bu da bizim sözümüzdür" şeklinde ifadeler kullandı. 

‘KÜRT SORUNU DÜNYAYA MAL OLDU’

Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise, şunları söyledi: "Şehitler bizim onurumuzdur. Her daim halkımızın kalbinde yaşıyorlar. Halkların önünü açtılar. İstekleri ve yolları için canlarını verdiler. Yalnızca Vedat Aydın değil, tarihte Kürtlerin hakkı için kim mücadele içinde ise hedef oldu. Kürt sorunu tarihi bir sorundur ve dünyaya mal oldu. Bu sorun bu şekliyle çözülmez. Bu sorun barış görüşmeleri ve diyalogla bu sorun çözülmeli. Bugüne kadar binlerce şehit verdik. Kürtler amacına ulaşana dek mücadele edecek. Kürt sorunu konuşulabilir ve barış sağlanabilir. Artık coğrafyanın talan edilmesine, kanın dökülmesine gerek yok. Kürtler haklarını savunmaya devam ediyor. Bu uğurda bedel eden şehitlerimizi anıyorum. Kürtler kendilerini örgütleyerek büyütmelidir.”  

Anma, mezarlığa karanfil bırakılmasıyla sona erdi.

Editör: Haber Merkezi