ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 1920’den, 1999-2019 Demokratik Cumhuriyet’in inşası 1920’de başta Kürt’ler ve Türkler olmak üzere diğer halklar padişahlık sistemine karşı Cumhuriyeti inşa ettiler. Mustafa Kemal Atatürk o gün mecliste yaptığı konuşmada bu meclis “Kürt ve Türk eşit temsiliyetidir” dedi.

 

 

 

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; 1920’den, 1999-2019 Demokratik Cumhuriyet’in inşası

1920’de başta Kürt’ler ve Türkler olmak üzere diğer halklar padişahlık sistemine karşı Cumhuriyeti inşa ettiler. Mustafa Kemal Atatürk o gün mecliste yaptığı konuşmada bu meclis “Kürt ve Türk eşit temsiliyetidir” dedi. Aynı zamanda halklar arasında ki ilk ittifaktır bu. Kimlikler, inançlar, diler için eşit ve adil yaşam ittifakıdır. O günden sonra başta Kürtler olmak üzere birçok halk ötekileştirildi. Ötekileşme halklar arası kırılmaya neden olurken aynı zamanda halkların birbirine güvenmemelerine de neden oldu. Binlerce insan karşılıklı bedel ödedi. Kürt’lerin o günden bugüne itirazlarının tek bir nedeni var Atatürk’ün bahsettiği eşitliğin hayata geçmemesi. Cumhuriyet sistemi ne yazık ki o günden bugüne demokratikleşmedi.

1999’da Öcalan Cumhuriyet’in demokratikleşmede ki yavaş ilerlemesine karşı Demokratik Cumhuriyeti önerdi. Ne yazık ki Kürt’ler- Türkler ve diğer halkların aydınları ve öncüleri bunu anlamadılar ya da anlamak istemediler. Demokratik Cumhuriyetin hayata geçmesi konusunda toplumun aydınları ve öncüleri yetersiz kalırken Demokratik Cumhuriyet de gelişemedi.  Öcalan her görüşmede Demokratik Cumhuriyet, eşit yaşam ve kalıcı barışın önemine değinirken bu ilkelerin hayata geçirilmesi için çok emek harcadığını gören ve umut ederek geleceği birlikte inşa etmek isteyen halklar 1999’den 2019’a Demokratik Cumhuriyetin inşası için çalışmalarına hız verdiler. Demokratik Cumhuriyetin inşası için ilk kapsamlı adım referandumda Hayır Bloğu ile başladı, diğer seçimlerde de sandıklarda kısmı olarak yansıdı. Hayır Bloğu ile atılan bu adım 31 Mart 2019’da birçok kentte pekiştirildi. Yani yerelde birlikte yönetim, şeffaf, demokratik söylemler gün geçtikçe halkların umutlarını beslemektedir. İmamoğlu’nun “Türkiye’nin temel taşları Kürt’ler ve Türk’lerdir” sözleri güven ve kalıcı Barışa adımdır.

Bu süreçte HDP’nin Batıdaki tutumu tabandan büyük destek alırken ne yazık ki bölgede istenen desteği alamadı. Bugün ekonomik krizle boğuşan, tıkanan, yeterince çözüm öretemeyen Türkiye, başta HDP-CHP-SP-İYİ Parti ve STK olmak üzere ciddi bir çözüm arayışı içindedir. Yeniden ittifak tartışması başlarken halkların en can alıcı ve kesin çözümü Demokratik Cumhuriyet ittifakıdır. Kalıcı barış, eşit yaşam, sivil siyaset, şeffaf, özgür kimlikler, inançlar, diller, halklar gibi hayati kavramların içini hep birlikte hümanist duygularımızla ve akılcı yöntemlerle doldurmalıyız. Nasıl kışını sonu baharsa birlikte yaşamının yolu da Kalıcı Barıştır…

YSK’nın İstanbul seçimini 23 Haziran’da tekrar yenilemesine karşı Türkiye’de halklar bu kararı tanımadığını ifade etti. Bir kez daha halklar bu anti demokratik ve hukuk dışı uygulaya karşı en demokratik taleplerini sokak sokak, ev ev gezerek omuz omuza verip anlatarak çalışma startı verdiler. Bu ruh halklar arası kaynaşmayı, birlikte yaşamak için Demokratik Cumhuriyetin vazgeçilmez olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. HER ŞEY GÜZEL OLACAK Haziranın sonu Erken seçimdir, halkların ittifakının iktidara gelmesidir…