MALATYA - Avcıların saldırısına uğrayan Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kaya, engellenmezse av dönemi boyunca bölgelerinde 12 bin 600 kekliğin öldürüleceğini söyledi.

Malatya'nın Arguvan ilçesine 25 Aralık’ta avlanmak için gelen Yeşilyurt Doğa ve Avcılar Derneği üyesi oldukları öğrenilen yaklaşık yüz kişilik bir grup, kendilerine karşı çıkan doğaseverleri darp etti. 

Karaköyük, Ermişli, Çayırlı ve Konaktepe mahallelerinin kırsal kesimlerinde avlanmak isteyen avcıların, doğaseverlere saldırdığı olaya jandarma müdahale etse de, saldırganlardan gözaltına alınan olmadı. 

'HAFTADA 900 KEKLİK ÖLDÜRÜLEBİLİR'

Avcıların saldırdığı Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kaya, avcıların bölgeye girmesine izin vermedikleri için saldırıya uğradıklarını belirtti. Kaya, kekliklerin yaşam hakkı için doğaseverler olarak bu duruma karşı koyduklarını söyleyerek, “Çünkü burada yaşayan halk, kendi yaşam alanlarının yok olmasını istemiyorlar. Buradaki keklik potansiyelinin ne kadar olduğunu biz köylüler çok daha iyi biliyoruz. Bir alana Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri her seferinde 150 avcı girerse, 450 avcı yapar. 450 avcının avladığı keklik ikişer taneden 900 keklik yapar. Bir haftada 900 keklik öldürülürse av süreci boyunca tabloyu düşünün. 13-14 hafta avlanma süreleri var. Haftada 900 keklik ne demek” diye tepki gösterdi.  

'AVCI ASKER' DOĞASEVERE ATEŞ AÇTI 

25 Aralık’ta yaylaya çıktıkları sırada kalabalık bir grupla karşılaştıklarını ifade eden Kaya, “Yaylaya giderken avcılarla karşılaştık. İçlerinde biri ‘Ali Kaya bu’ dedi. Arabadan indirip tekme, tokat ve yumruklarla beni dövmeye başladılar.  Beni orada linç etmeye çalıştılar. İçlerinde Astsubay mı Başçavuş mu rütbesini bilmediğim ama havalimanı güvenliğini sağlayan askerlerden biri olduğunu öğrendiğim bir asker üzerimize 3 el ateş etti. Onunla aramızda mesafe olduğu için saçmalar zayıf bir şekilde geldi. Sonrasında onu oradan kaçırdılar” diye konuştu. Saldırının ardından hastaneden darp raporu aldığını belirten Kaya, saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ekledi.  

AV. DURAN: İÇ HUKUK DÜZENLENMELİ 

Malatya Çevre Platformu (Mal-Çep) Avukatı Ferhat Duran ise, 2022 yılının Ekim ayından itibaren Erxevan ilçesinde avcılar ile halk arasında gerginlik yaşandığını söyledi. Bu gerginliğin en son Ali Kaya isimli doğaseverin darp edilmesine kadar tırmandığını belirten Duran, “Yıllardır Erxevanlılar bölgelerinde av yapılmasını istemiyor. Korumaya çalıştıkları hayvanların, yaban hayvanların avlanmasını istemiyorlar. Avcılar ise mevcut yasal prosedürler ve iç hukuku gerekçe göstererek avlanmak istiyor. Avcılar, köylüler ile karşı karşıya geldikleri durumlarda bulundukları sahanın avlak sahası ilan edildiğini ve burada avlanabileceklerini söylüyorlar. Herhangi bir yasaklamanın olmamasından dolayı köylülerin söylemlerinin bir kıymetinin olmadığını ifade ediyorlar. Kendileri açısından doğru bir durum. Mevcut hukuk açısından kabul edilebilir bir şey. Fakat uluslararası sözleşme ve bildirgelere bakıldığı zaman bir hayvanın canına keyfi şekilde kıyılması yaşama karşı suç olarak tanımlanıyor. Bunun iç hukukumuzda da düzenlenmesi ve kendine yer bulması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Erxevan’da yaşayan yurttaşların, inançları ve vicdani olarak koruduğu hayvanların öldürülmesine izin vermediklerini vurgulayan Duran, “Ekonomik boyutuyla baktığımızda bölge zaten göç veren bir bölgedir. Kalan insanlar ise arıcılık, hayvancılık ve tarımla uğraşmaktadır. Fakat mevcut av faaliyetlerinden ötürü bölge arıcılık başta olmak üzere tarım faaliyetleri de olumsuz etkileniyor. Köylüler, avcılığın, silah seslerinin bölgeyi güvenli bir yer olmaktan uzaklaştırdığını söylüyor" dedi. 

Yaşanan sürece ilişkin bölge halkından imza toplamaya çalıştıklarını anlatan Duran, topladıkları imzalarla Erxevan bölgesinde mevcut avlakların kapatılması için ilgili kurum ve kuruluşlara başvuracaklarını ifade etti. 

MA / Ömer Akın

Editör: Haber Merkezi