URFA - Sokak hayvanları için farkındalık oluşturma amacıyla Ceylanpınar’da Sessiz Canların Sesi Hayvansever Topluluğu’nu kuran öğretmen Nurcan Çobantürk, birçok kez tehdit edilmesine karşı her gün onlarca hayvanına 3 öğün yemek dağıtıyor. 

Sokak hayvanları sadece açlık ve bakımsızlıktan değil, insanlardan gördükleri şiddet yüzünden de hayatını kaybediyor. Hayvanlara yönelik eziyet, istismar, öldürme gibi eylemlerde hapis cezasını öngören Hayvan Hakları Yasası ise, son 10 yıldır gündemde olmasına karşı daha Meclis’in gündemine girmedi. Var olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, yerel yönetimlerin gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması, hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları gerekir. 

Ceylanpınar Belediye Başkanı Feyyaz Soylu’nun 17 Aralık 2020 tarihinde “Yeni Yılda Hayvan Barınma Merkezi’ni açmak için var gücümüzle çalışıyoruz” demesine rağmen aradan geçen 4 ayda ilçede henüz bir bakımevi ya da hastane yok. İlçede son bir ayda sokakta yaşayan birçok köpek zehirlendi. “Tespit edilmedi” denilerek, üstü örtüldü. Ceylanpınar’da hayvanların korunmasına yönelik belediye bir girişimden bulunmamasından kaynaklı sokak hayvanları için farkındalık oluşturma amacıyla içinde sağlık emekçisi, öğretmen, öğrenci, esnaf ve memurların olduğu Sessiz Canların Sesi Hayvansever Topluluğu kuruldu. Topluluk her gün onlarca sokak hayvanına yemek dağıtıp, zehirlenen hayvanları ise tedavi ettiriyor.

ALGIYI YIKMAK

Topluluğun kurucularından Nurcan Çobantürk ve esnaf Sidar Işık, Ceylanpınar’da sokak hayvanlarının maruz kaldığı şiddet, zehirlenme olaylarını ve belediyenin tutumunu Mezopotamya Ajansına (MA) anlattılar. 

Ceylanpınar’a 3 yıl önce taşındıktan sonra 15 Temmuz Mahallesi’nde sokak hayvanlarını beslemeye başladığı dile getiren Çobantürk, mahallenin yeni yerleşim yeri olmasından kaynaklı çok sayıda köpeğin olduğunu söyledi. Mahallede yaşayan bazı kişilerin sokak hayvanlarına şiddet uyguladığını ifade eden Çobantürk, çocukların yanlış yönlendirilmeleriyle köpeklere zarar verdiklerini anlattı. Yanlış algıyı yıkmak için ilçenin sokaklarında köpeklerle birlikte gezdiğini belirten Çobantürk, “Çocuklarla sohbet edip köpeklere zarar vermemeleri gerektiğini anlatıyorum. Bunu tek başıma yapamam. Bir öğretmen olarak eğitimin 4 duvar arasında olmaktan çıkarıp genele yaymak için uğraşıyorum” dedi. 

‘TEHDİT EDİLDİM’ 

Mahallede yaşayan yurttaşların kendisine karşı tepkili olduğuna değinen Çobantürk, tepkilerin tehdide vardığını sözlerine ekledi. Sokakta yaşayan hayvanların ilçenin hayvanları olduğunu ifade eden Çobantürk, sokak hayvanlarına baktığı için kendisine kızılmasına anlam veremediğini söyledi. Tehditlere karşı topluluk kurma fikrinin ortaya çıktığını belirten Çobantürk, son bir ayda bölgede hayvan zehirlenmelerinin artığına dikkati çekerek, yapan kişilerin “tespit” edilememesine tepki gösterdi. Çobantürk, “Hayvanları 3 yıl önce beslemeye başladıktan sonra kuvvetlendiler ama geçen ay tek tek düşmeye başladılar. Aklımıza zehirlenme gelmedi sonrasında toplu ölümler oldu. Kimin yaptığı tespit edilemedi. Belki de bunu yapan insanlarla komşuluk yapıyoruz. Belediyenin veterineri yok, ilkel yöntemlerle yumurta içirdik, yoğur yedirdik. Zehirlenmeye karşı idrar sökücü iğne yaptık” diye konuştu. 

‘BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR’

Ceylanpınar Belediyesi’nin billboardlarda reklamını yaptığı barınakları “ölüm kampı” olarak tanımlayan Çobantürk, belediyenin suç işlediğini belirtti. Belediyenin Tarım ve Orman Bakanlığı’nda onay almamış ve ruhsat müracaatı olmayan bir yerde hayvanları topladığına vurgu yapan Çobantürk, “5199 sayılı yasa ‘hiç bir şekilde şikayet üzerine hayvan toplanamaz’, ‘kısırlaştırma dışında hayvan toplanamaz’ diyor. Belediye toplama aracında veteriner hekim olmadan bayıltıcı iğne ile hayvan topluyor. Ceylanpınar Belediyesi’nde veteriner hekim yok, kısırlaştırmada olmadığından hiç bir şekilde toplattırma yapılamaz. Belediye yasaya aykırı şekilde toplattırma yaparak suç işliyorlar” diye konuştu. 

‘TEK DERDİMİZ HAYVANLAR AÇ KALMASIN’

Toplulukta bulunan kişiler arasınca Ceylanpınar’ın mahallelerinin bölüştürüldüğü bilgisini veren Çobantürk, hayvanların günde 3 öğün beslendiğini belirtti. Toplulukta bulunan herkesin gönüllü olduğunu söyleyen Çobantürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “İki yıl boyunca tek başıma hareket ettim çok az sayıda hayvana ulaştım ama topluluk ile bütün Ceylanpınar’da yemek dağıta biliyoruz. Daha fazla cana ulaşmak istiyoruz. Herkes duyarlı çok daha güzel bir dünya olur. Bütün hayvanseverden destek bekliyoruz. Tek derdimiz hayvanlar aç kalmasın, başkada bir şey istemiyoruz.” 

‘YASA BİRAN ÖNCE ÇIKMALI’

Topluluğun gönüllü üyelerinden esnaf Sidar Işık, 23 yıldır 15 Temmuz Mahallesi’nde yaşıyor. 3 yıl önce mahallede yaşayan hayvanların durumunun kötü olduğunu ifade eden Işık, “Eski yıllarda burada hayvanların durumu çok kötüydü. Nurcan hoca 3 yıldır hayvanlara bakıyor, gözle görülür bir iyileşme var. Ceylanpınar halkı ‘Haram’ diyerek bölgede sokak köpeği istemiyorlar. Hayvanlara sahip çıkan Nurcan hocayı tehdit ediyorlar. Bu algıyı yıkmak lazım, hayvanlara zarar verilmemesi gerektiğini öğretmemiz gerek” diye konuştu. Hayvan Hakları Yasası’nın Meclis’e gelmemesine tepki gösteren Işık, devamında şunları söyledi: “Hayvanlar mal olarak görülüyor. Biran önce bu yasa çıkması lazım. Hayvanlar sakat bırakılıyor, tecavüze maruz kalıyor. Cezasızlık yapanlara cesaret veriyor, en ağır şekilde cezalandırmaları gerekir. Sıcaklar başladı, özellikle esnaf arkadaşlarım kapılara bir kap su koya bilirler.”

MA / Emrullah Acar

Editör: Haber Merkezi