ANKARA – HAYKURDER, AKP Grup Başkan Vekili Özlem Zengin'in Meclise sunulacak Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nın içeriğine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER), önümüzdeki haftalarda Meclise gelmesi beklenen Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nın içeriğine ilişkin AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in basına yansıyan açıklamalarına tepki gösterdi.

Taslağın içeriğine dair Zengin tarafından yapılan açıklamalar sonrası açıklama yapan HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı "Anlaşıldı ki uygulanan ama tahsil edilmeyen idari para cezalarını, verilen ama uygulanmayan hapis cezalarına çeviren bir yasa önerisi için çalışılmış yıllarca. Büyük bir hayal kırıklığıdır bu. Bu tasarıya bakıp "Biz bu taslağı niye yazıyorduk?" diye şaşkın şaşkın soruyorlar mıdır acaba kendilerine? Koskoca iktidar partisini bu denli küçük düşürecek bir tasarı ile gelmemelerini öneririz hükümete. Bu yasa yaşatmaz, yok eder!" sözleriyle tepki gösterdi.

‘STK'LER DİKKATE ALINMALI’

Paçalı, yasada STK’lerin dikkate alınması gerektiğine vurgu yaparak, “10 gün içerisinde Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacağı duyurulan taslakta yer alan maddelerin hayvanın yaşam hakkı değil, insanın refahı ve çıkarları gözetilerek hazırlandığını ortaya koyuyor. Ülkedeki hayvan hakları STK'larının, hayvanların yaşam hakkını kayıran ortak taleplerinin tümüyle gözardı edilerek hazırlandığını gördük. Yeni kanunun TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporu ve toplantılarda nedenleri ve sonuçlarını belirterek talep ettiklerimizle örtüşmediği gibi, hayvanların ve hayvan ailelerinin yaşamlarına müdahale edecek dayatmalar ve kısıtlamalarla dolu olduğunu gördük. Bu durum hayvan hakları cephesinde mücadele edenler ve ülkenin hayvansever insanları nezdinde büyük bir hayal kırıklığı ve infiale neden olmuştur. Zengin'in kısa bir süre önce ‘devrim gibi bir yasa olacak, komisyon raporuna paralel bir yasa olacak ve 6. maddeye hiç dokunmadık’ diyerek tüm hayvan hakları savunucularına umut vaat eden  açıklamalarının ardından bugün yaptığı açıklamalar söylenenlerin aksine hayvana düşman bir yasanın yolda olduğunu ortaya koyuyor. Hayvana şiddet ve tecavüze talep ettiğimiz alt sınırı 3 yıldan başlayan cezalar yerine, yatarı olmayan cezalar öngörülerek sözde cezalarla ilgili artışlar yapılmış gibi lanse edilmiştir” ifadelerini kullandı.

‘EVLERİMİZE MÜDAHALE EDİLMİŞTİR’

Paçalı devamla şunları söyledi: "Evlerde bakılacak hayvanlarla ilgili sayı kısıtlaması getirileceğinden söz ediliyor.‘En fazla 3 hayvan’ diyerek 3 hayvanı olan bir aileden istenirse, düzenlenecek yönetmelikle diğer ikisine belki de ‘yönetmeliğe uygun şartların yok, hepsini vereceksin’ diyerek el koyma  yolunu açan hak ihlalleri içeren bu madde asla kabul edilemez. Belediyelerin görev ihmallerinden doğan boşluğu evlerinde can barındırarak doldurmaya çalışan gönüllülere ceza niteliğindeki bu madde son derece tehlikelidir! Kasten ve bir canlının cinsini tüketene ve  hayvan dövüştürenlere, evcil hayvan üreticisine, hayvana işkence, tecavüz, şiddet ve kötü muameleye verilmesi öngörülen cezaların alt sınırı 3 yıldan başlamadığı için, infaz kanununda yapılan düzenlemeye  göre bunların da cezası hapis olmayacaktır! Denetimli serbestlik ve HAGB ile fiili cezasızlık devam edecektir! Kısacası hayvanın yaşam haklarını korumayan ve kanunlarla güvenceye almayan, hayvana şiddet, tecavüz, işkence, kötü muamele sayılacak hiç bir duruma caydırıcı bir çözüm sağlamayan, binlercesini yok eden belediye başkanlarına yargı yolu açmayan, hayvanseverlerin Ak Parti iktidarına güvenini şiddetle sarsacak bir tasarı oluşturulduğu aşikardır.”

HAYVANSEVERLER TEPKİLİ

Zengin'in açıklamalarına sosyal medyada da hayvanseverler tarafından tepki gösterildi. #BuYasayaşatmazYokEder hashtagi ile çok sayıda twit atan hayvanseverler, taslağın hayvan haklarına yönelik ciddi ihlaller içermesine tepki gösterdi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi