ANKARA - HAYKURDER, Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa ulaşarak, evdeki hayvan sayısına kısıtlama getirildiğini duyurdu.

Hayvanları Koruma Kanunu ve Türk Ceza Kanununda Değişiklik içeren yasanın meclisten geçerek yürürlüğe girmesinin ardından bakanlık yasanın uygulama yönetmeliklerini hazırlamaya başladı. Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğine ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak ise STK’ların tüm ısrarlarına rağmen paylaşılmadı.

Hazırlıkları devam eden yönetmeliğin taslağına ise Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) ulaştı.

Sır gibi saklanan taslakta daha önce tartışmalara sebep olan evdeki hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığını belirten dernek yönetimi bakanlığa tepki gösterdi. Taslak metnin tamamını yayınlayan HAYKURDER, “Bakanlık hazırladığı uygulama yönetmeliği taslağının 12. Maddesi e bendinde site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor. Taslağı sır gibi saklamalarının sebebi şimdi anlaşıldı” dedi. Ayrıca yasa hazırlık süreçlerinde tartışmalara konu olan mobil kısırlaştırma ünitelerine de değinen HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı açıklamasında “Geçici Kısırlaştırma Ünitesi şeklinde bir düzenleme var yönetmelik taslağında. Şeklen mobil kısırlaştırmadan pek de farkı yok gibi. Yani mobil kısırlaştırmanın tekerleksiz olanını düzenlemişler. Niyet hiç de iyi görünmüyor” dedi. 

'EVDEKİ HAYVAN SAYISINA KARIŞILMAYACAKTI'

Açıklamanın devamında “Yasanın hazırlık süreçlerinde en çok tartışma yaratan konulardan biri de evdeki hayvan sayısına kısıtlama getirilmek istenmesi üzerine olmuştu. Kamuoyundaki tepkiler üzerine Özlem Zengin sayı sınırlamasının söz konusu olamayacağını açıklamıştı. Ancak ne yazık ki hükümet bu sözünü de tutmayacak, kamuoyunu kandıracak gibi görünüyor. Yönetmelik taslağında açıkça sayı sınırlamasına ilişkin düzenleme var. Ve üstelik evde üretime izin veren, üretimi kollayan bir düzenleme. Üretime, üreticiye her kolaylığı sağlarken hayvanlara yardımcı olmak için zor şartlarda kapılarını onlara açan, imkansızlıktan imkan yaratıp iki hayvana daha yuva olmaya çalışan iyi niyetli insanlara düşmanca düzenlemeler yapan bir bakanlık oldu iyice Tarım ve Orman Bakanlığı. Bu taslak bu şekli ile düzeltilmeden yayınlanırsa infial yaratır. Hiç kimse evindeki hayvanı bunların canı öyle istedi diye güle oynaya elleriyle teslim edeceğini sanmasınlar. Amaçları kriz üretmekse bilsinler ki asla hiçbir hayvan sever sırf yönetmelikle sayı sınırlaması getiriliyor diye hayvanını ölüme terk etmeyecek, elleriyle bunlara teslim etmeyecek. Akıllarını başlarına alsınlar. Bu kadarı da fazla artık” denildi.

GEÇİCİ KISIRLAŞTIRMA ÜNİTESİ NE DEMEK?

Yönetmelik taslağında dikkat çeken bir diğer düzenlemenin ise geçici kısırlaştırma üniteleri olduğuna vurgu yapılan açıklamada “Taslak metinde 20. Madde ve devamında genişçe yer bulan geçici kısırlaştırma üniteleri düzenlemesi var. Ne demek geçici kısırlaştırma ünitesi? Mobil kısırlaştırmayı yasaklayacaktık. Tekerleklisi mobil olan bu ünitelerin, tekerleksizini dizayn edince sorun çözülmüş mü olacak?” denilerek mobil kısırlaştırmaya tepki gösterildi.

STK'LAR: ÇALIŞMALAR İYİ NİYETTEN UZAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ise taslak metin ile ilgili halen bir açıklama yapılmazken çalışmalara dair STK’lar ve kamuoyuna en ufak bir bilgi aktarılmıyor. STK’lar kapalı kapılar arkasında hazırlanan ve sır gibi saklanan düzenlemelere dair çalışmaların iyi niyetten uzak olduğuna vurgu yapıyor.  ( MA )

Editör: Haber Merkezi