DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu, Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 300-400 bakıma muhtaç sokak hayvanının, sokağa salınarak ölüme terk edildiğini açıkladı. 

Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, 300-400 bakıma muhtaç sokak hayvanın sokağa salınıp ölüme terk edildiği belirtildi. Bilginin teyit edilmesi amacıyla Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi ile Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır Temsilciliği, bakım evinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemenin ardından bakımevi etrafında birçok hayvanın ölüme terk edildiğine dair görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde birçok hayvanın yaşamını yitirmiş halde olduğu görülüyor. 

Diyarbakır Barosu ve HAYTAP Diyarbakır Temsilciliğinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu olayın, en ağır hayvan hakkı ihlali olduğu belirtildi. Açıklamada, “Toplantıda yaklaşık 15 ampüte hayvan dışında geri kalan, sayısı 300-400 arası olduğu tahmin edilen bakıma muhtaç hayvanların, Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenecek olması gerekçesiyle dışarı salındığı bilgisi teyit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, sokaktaki hayvanların geri toplanması için belediyenin ilgili birimleriyle toplantı gerçekleştirildiği ancak toplantıda verilen sözlerin tutulmadığı, sokağa atılan hayvanlardan bir kısmının öldüğü, geri kalanların ise ölüme terk edildiği bilgisi paylaşıldı.

EN AĞIR HAYVAN HAKKI İHLALİ

Açıklamanın devamında, “Öncelikle ‘Barınak’ diye anılan tesisin resmi adı ‘Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’dir ve yalnızca bakıma muhtaç, hasta, sakat, yavru vs. hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanların dışarı salınması ölüme terk edilmeleri anlamına gelmektedir. Belediye ile yapılan görüşmede salınan hayvanların derhal geri toplanacağı sözü alınmışsa da paylaşılan vahim görüntülerden de anlaşılacağı üzere hayvanlar ölmüş ya da ölümle pençeleşmektedir. Bu olay en ağır hayvan hakkı ihlalidir" denildi. 

İDARİ VE HUKUKİ İŞLEM BAŞLATILMALI

Eylemin Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinin yenilenme gerekçesiyle yapılmasını ayrı bir vahamet olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Nitekim bakıma muhtaç hayvanlar için yapılan bir tesis, koruma altında olan hayvanların ölüme gönderilmesine gerekçe yapılmıştır. Eylemi gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında idari ve hukuki işlem yapılması yanında durumun aciliyeti bakımından tüm hayvanların derhal toplanması ve acil tıbbi müdahalede bulunulması; olaya dair detaylı bir açıklama yapılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan yurttaşlar, söz konusu duruma “#DiyarbakırBarınağındaSuçİşleniyor” hashtagı ile tepki gösterdi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi