DİYARBAKIR - "KCK Ana Davası" kapsamında dosyaları ayrılan 8 HDP’li vekilin yargılandığı davada, milletvekili Nadir Yıldırım hakkında verilen yakalama kararının kaldırılmasını isteyen avukatların talebi ret edildi.

Diyarbakır'da görülen "KCK Ana Davası"nda yargılanan ancak milletvekili oldukları için yargılamaları durdurularak, dava dosyaları ayrılan HDP milletvekilleri Çağlar Demirel, Osman Baydemir, Dilan Dirayet Taşdemir, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü, Nadir Yıldırım ve Selma Irmak'ın da aralarında bulunduğu 29 siyasetçinin yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, siyasetçiler katılmazken avukatları hazır bulundu. Dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, savcı mütalaa için ek süre talep etti.

SES KAYITLARININ ATK’YE GÖNDERİLMESİ TALEP EDİLDİ

Davanın esasına ilişkin savunma yapan müdafi avukatları, dosyada bulunan ses kayıtlarının TRT tarafından incelenmesini eleştirerek, ses kayıtlarının Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek yeniden incelenmesini talep etti. Dosyada verilen bir ara kararda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım hakkında verilen yakalama kararına itiraz eden avukatlar, yakalama kararının yasama faaliyetlerini engelleyeceği ve Yıldırım’ın 5 yıllık tutukluluk geçirdikten sonra tahliye edildiği gerekçeleriyle kaldırılmasını istedi.

‘YAKALAMA KARARI ÖNCEDEN VERİLDİ’

Müdafi avukatlarından Mesut Beştaş, Nadir Yıldırım hakkında verilen yakalama kararının siyasi bir karar olduğunu vurgulayarak, “Müvekkil hakkında yakalama kararı verildikten 16 dakika sonra kolluk kuvvetleri müvekkilin Ankara’da bulunan ikametine giderek derdest etmek istemiştir. Kolluk kuvvetlerinin konuşlandığı yer ile müvekkilin ikameti arasındaki mesafeye baktığımızda yakalama kararının önceden verildiğini çok net görebiliriz. Burada iki sonuç ortaya çıkıyor: müvekkil hakkında Ankara’da başka kişiler tarafından yakalama kararı verildi ya da mahkemenin vereceği yakalama kararı ilan edilmeden emniyete haber verildi. Her iki ihtimal de karşı karşıya olduğumuz hukuk sisteminin gerçekliğini gözler önüne seriyor. Mızrak çuvala sığmıyor” dedi. Beştaş, HDP'li Yıldırım hakkında verilen yakalama kararının derhal kaldırılmasını istedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, ses kayıtlarının Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek yeniden incelenmesine ve duruşmanın 15 Mayıs'a ertelenmesine karar verdi.

Heyet, Yıldırım hakkında verilen yakalama kararının kaldırılması talebini ise reddetti.
Editör: Haber Merkezi