URFA’nın Suruç ilçesinde seçim çalışması yaparken esnafları ziyaret eden AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının kendilerine oy vermeyeceğini belirten bir esnafın dükkanını silahla taraması sonrasında başlayan, AKP vekilinin kardeşi ile 3 HDP'li seçmenin yaşamını yitirmesiyle süren olaylara ilişkin bilgi karmaşası devam ederken, HDP'nın Urfa milletvekili adayı İsmail Kaplan medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.



Aralarında Yıldız'ın kardeşinin de olduğu 4 kişinin öldüğü 5 kişinin ise yaralandığı olayın nasıl meydana geldiğini Artı Gerçek'e değerlendiren Kaplan, "Basına yansıtıldığı gibi gerginlik bir kaç gün öncesinde başlamadı, dün bir anda meydana geldi" derken, yaşananları ise "Verilen talimatın yerine getirilmesi olarak" değerlendirdi.

Dün meydana gelen olaydan sonra Yıldız'ın ziyaret ettiği  esnaf Esvet Şenyaşar ile aralarındaki gerginliğin bir kaç gün önceden başladığı iddia edilmişti. Bu iddianın gerçek olmadığını belirten Kaplan, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyaretlerine gittiğinde her zaman yanında en az 3 zırhlı araç, 20 polis ve sivil araçlar ile dolaştığını belirterek bunun normal bir durum olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

"SARI KIRMIZI YEŞİL ŞALLARI SATAMAZSIN"

Olayın dün saat 14.30 sularında meydana geldiğini belirten Kaplan yaşananları ise şöyle özetledi:  "Yıldız, arefe günü esnaf ziyareti yaptığında çarşıda 25 yıldır esnaflık yapan Esvet Şenyaşar’ın dükkânını da ziyaret ediyor. Dükkânda sarı, kırmızı, yeşil mendil, şal ve kadın tokaları da satılmakta. Yıldız esnafa neden bu tokaları ve şalları sattığını sorduktan sonra bunları burada satamazsın diyerek, tokaları esnafın yüzüne fırlatıyor."

Esnafın bu ürünlerin satışının yasak olmadığı ve tüm dükkânlarda satıldığını belirtmesine rağmen "Yıldız’ın olayı kışkırttığını" belirten Kaplan, "Esnafın Yıldız’ın saldırısına karşılık vermesiyle olayların bir anda başladığını, Yıldız’ın yanında bulunan aile üyeleri ve polislerin silahlarını çekilerek esnafa saldırdığını" belirtti.

"TALİMATI YERİNE GETİRDİLER"

Kaplan, Cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilen ve hafta başında basına yansıyan bir toplantıdaki ses kaydında "HDP’yi barajın altında bırakın, nasıl yapıyorsanız yapın“ sözlerine dikkat çekerek ses kaydından hemen sonra bu olayın yaşanmasının tesadüf olmadığını söyledi. Kaplan’a göre, "Yıldız ve ekibi kendilerine verilen talimatı yerine" getirdi.

"3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ"

Yaşanan olayı kınadıklarını belirten Kaplan Urfa’da 3 gün yas ilan ettiklerini belirtirken devletten hiç kimsenin HDP'li aileyi aramadığı ve ilgilenmediğine dikkat çekti. Suruç'ta esnaf ziyaretine AKP adaylarının her zaman silahlı ve zırhlı araçlar ile çıktıklarının ve bu durumun da normal bir durum gibi görüldüğünü söyleyen Kaplan, olayın basında  verildiği gibi herhangi bir arka planının olmadığının altını çizerek, dün aniden yaşandığını vurguladı.

İLGİLİ HABER: SURUÇ'TA SİLAHLI SEÇİM KAVGASI: 4 ÖLÜ 10 YARALI

NELER OLMUŞTU?

Urfa'nın Suruç ilçesinde AKP milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın seçim çalışmaları sırasında çıkan kavgada, milletvekilinin kardeşi Mehmet Yıldız ve ilçe esnafından Esvet Şenyaşar ile oğulları Celal ve Adil Şenyaşar, hayatlarını kaybetmişti.
Editör: Haber Merkezi