HDP bin bir umutla kuruldu. Binlerce arkadaşın emeğiyle, o günden bugünlere geldi. Amacı halklar, kimlikler, inançlar ve cinsiyetler arasındaki barış köprüsünü inşa etmekti.


Tüm ötekilerin sesi, iradesi olmasıydı. Dünden bugüne Kürt hareketinden olsun, sosyalist hareketlerden olsun, demokrat dindarlar olsun tecrübeli, bağlı, emekçilerle dayanışarak, üreterek, birlikte hareket ederek halkların umuduna umut katmaktı.

 
Referandum, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve 7 Haziran seçimlerinde başarısına başarı katarken; ne yazık ki 1 Kasım, 24 Haziran ve 31 Mart seçimlerinde 2014 seçimlerinden öncesinde Sayın Öcalan’ın uyardığı çok önemli bir husus vardı; 'az olsun benim olsun'.  Emek verenler, tecrübeli arkadaşlar ne yazık ki görmemezlikten gelindi. 

HDP’nin ruhuna, tüzüğüne ve amacına hareket etmeyenler daha çok söz sahibi olurken, aynı zamanda yıllarca dökülen gözyaşların emekleri hiçleştiren anlayışlar, devrimci duruştan uzak liberal anlayış hâkim olmasına, halktan da tepki her gün daha gür bir sesle yansımasına rağmen umursanmadı. Bazı emeksizlerin işine mi gelmedi? Acaba! Halklar bu anlayışları görmesine rağmen sandık başına gitti iradesine sahip çıkarken emeksizlerin yanında değil

Mücadelesinin yanında yer aldı, almaya da devam edilecektir.



Bir diğer en önemini ise HDP’nin kırmızı çizgisi olan Eş Başkanlık sistemi. Eş başkanlık toplumda büyük heyecan yarattı. CHP’nin cumhuriyetin kuruluş partisi olması kadın erkek eşitliği 90 yıla yakındır var olan bir süreç. Anayasada olmasına rağmen MYK, PM, il, ilçe, belde örgütlerinden çok az bir sayıda kadın bulunmaktadır. Vekil, Belediye başkanların %30 geçmemektedir.  HDP ise yüzde 50 kota uygulamayı esas aldı. Sayın Demirtaş “Seni Başkan yaptırmayacağız” eş başkanlıkta daha da heyecan yarattı Parti tabanında. ne yazık ki Sayın Demirtaş’ın bu söylemine saldırı ardı ardına kesmezken birçoğu da bilinçli bir şekilde parti içinde eş başkanım değildi başkanım demeyi esas alırken aynı zamanda eş başkanlık modelini boşa çıkarma gayretine girdiler. Bazılarında alışkanlık mı dil sürçmesi mi onlarda bu anlayışa hizmet ettiler. Belediye eş başkanlarımız ne geçen dönem nede bu dönem eş başkanlık yeterince teoride pratikte anlatmaktan çok 'ben' anlayışı gelişti. Amed başta olmak üzere belediyelere kayyım atmaların tek nedenlerden biride eş başkanlık modeliydi.

 

eşbaşkanlık mor çizgimizdir diyarbakır ile ilgili görsel sonucu

Her gün oturma eylemi yapan gaz yiyen emekçi halk, eş başkanlık sloganını değil 'en büyük başkan bizim başkan' diye slogan attıran anlayış bir kez daha gerçek yüzünü ortaya koymuştur.

HDP’e bu süre zarfında yaptığı toplantı, konferans ve genel kongreye giderken bu hususlar başta olmak üzere bütün sorunları masaya yatırırsa kişiler değil HDP’e büyüyecek. Halklar kazanacak. HDP yarının hükümet ortağıdır. Halklara adaleti, eşitliği, özgürlüğü ve barışı inşa edecek tek güçtür… Geç kalmadı yeniden örgütlemek için emektarlarına ve tecrübeli arkadaşlarına üstünlük vermesinin tam zamanıdır…

Kürt partilerin 1990'dan bugüne kurdukları partiler HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP, DEHAP, ÖZGÜR TOPLUM PARTİSİ, DTP, BDP, DBP, HDP...