BURSA- Abdullah Öcalan’a 3 aylık aile görüş yasağı verildi. Yasağa ‘disiplin cezası’ gerekçe gösterilirken, Öcalan’ın avukatları AYM’ye başvuracaklarını aktardı.

Gazete Karınca'nın haberine göre; İmralı Yüksek Güvenlik F Tipi Cezaevi’nde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’dan yaklaşık 2 yıldır haber alınamıyor.

Aile ve avukatların Bursa İnfaz Hakimliği ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne yaptığı başvurular, ya ‘disiplin cezaları’ gerekçesiyle reddediliyor ya da yanıtsız bırakılıyor.

Avukatları ve HDP milletvekillerinin Adalet Bakanlığı ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurulara da yanıt verilmedi.

Görüş yasakları

İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı, Abdullah Öcalan ve İmralı Cezaevi’ndeki diğer tutuklular Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım hakkında geçtiğimiz yılın mayıs ayında 3 aylık aile görüş yasağı vermişti. Yasak, 15 Eylül 2022’de sona ermişti.

Bunun üzerine Asrın Hukuk Bürosu avukatları, 16 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na aile görüşünün sağlanması için yeni bir başvuru yapmıştı. Başvuruya herhangi bir yanıt verilmezken, 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yeni bir aile görüşü başvurusu yapılmıştı. Bu başvuru da yanıtsız bırakılmıştı.

Avukatlar, daha sonra Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvurmuştu. Hakimlik, 5 Ekim’de yapılan başvuruyu reddetmişti.

Hakimlik gerekçesinde, Öcalan ve diğer tutuklular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 9 Eylül’de 3 aylık disiplin cezasının verildiğini ve bu cezanın 28 Eylül’de kesinleştiğini belirtmişti. Avukatların söz konusu karara karşı yaptıkları itiraz ise dikkate alınmamıştı.

Yeni ‘yasak’ kararı

Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Aslan’ın haberine göre avukatlar, 9 Eylül’de verilen disiplin cezasının 9 Aralık’ta sona ermesi sonrası 15 ve 23 Aralık 2022 ile 3 Ocak 2023’te hem cezaevi hem de savcılığa 3 ayrı başvuru yaptı. Ancak bu başvurular da sonuçsuz kaldı.

Bursa İnfaz Hakimliği, 4 Ocak’ta Abdullah Öcalan ve diğer tutuklulara 3 aylık yeni bir aile görüş yasağı verildiğini avukatlara bildirdi.

Yasak gerekçesi “disiplin cezası” olarak açıklanırken, cezanın neden verildiği ve ceza tarihine dair herhangi bir bilgi ise paylaşılmadı.

Avukatlar AYM’ye başvuracak

Öcalan’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu’ndan avukatlar, söz konusu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi