AMED - Amed Emek ve Demokrasi Güçleri, Türkiye’nin hava saldırısını Dağkapı Meydanı’nda protesto ettikleri için gözaltına alınan 47 kişinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Amed Emek ve Demokrasi Güçleri, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye ile Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarını Pazartesi günü Dağkapı Meydanı’nda protesto ettikleri için gözaltına alınan 47 kişinin serbest bırakılması talebiyle basın toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında yapılan açıklamaya “Ölüme karşı yaşamı savunuyoruz” pankarta açıldı. Toplantıya, siyasi parti, dernek ve kurum yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklama öncesi gözaltı sürecine ilişkin bilgi veren avukat Yunus Murataka, soruşturmanın mahiyetinin değiştirilmesinin ardından Güvenlik Şube’de tutulan 32 kişinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü ve “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten” ifadelerinin alınmasının beklenildiğini söyledi. İfade ve düşünce özgürlüğü kapsamında yapılacak açıklamalarda gözaltının hukuksuz olduğunu ifade eden Murataka, daha önce bu tarz uygulamalara karşı hak ihlali kararların olduğunu hatırlatarak, gözaltıların biran önce serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

‘ARKADAŞLARIMIZ DERHAL BIRAKILSIN’

Kurumlar adına ortak metini okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Gürhan Tekin, AKP-MHP iktidarının, yeni bir seçim sürecine girilmesiyle birlikte başta Kürt halkı olmak üzere, tüm muhalif kesim ve kurumlara sistematik olarak düzenlediği operasyonlar siyasi soykırımın bir parçası olup, tamamen hukuk dışı ve iktidarın tükenmişliğinin göstergesi olduğunu söyledi. Gözaltıların temel amacı baskılama olduğunu ifade eden Tekin, “En son yaşanan Doğu Suriye ve Rojava’ya yönelik sınır ötesi operasyonlar ve çatışmaların son bulmasına ilişkin yapılacak basın açıklamasına katılmak için toplanan kitleden 47 arkadaşımız gözaltına alınmıştır. Ancak 2911 sayılı toplantı ve gösteri kanunu üzerinden yapılacak ifade işlemi, siz gidin hukuk arkanızdan gelecek söyleminin cesaretlendirdiği savcılık talimatıyla hukuksuz bir şekilde örgüt propagandası işlemine dönüştürülmüş ve arkadaşlarımız 2 gündür asılsız iddialarla gözaltında tutulmaktadır. Amed Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, demokratikleşmek ve özgürleşmek yolunda değişimin, dönüşümün mücadelemiz ile gerçekleşeceğini biliyoruz. Hak, adalet, özgürlük, demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren arkadaşlarımızın mücadelesi ortak mücadelemizdir. Buradan sesleniyoruz, tek amaçları demokratik, barışçıl, özgür, şeffaf bir toplum, aydınlık bir ülke ve savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadele edip bu gerekçe ile gözaltına alınan arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.

DBP PM ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

Açıklamaya katılanlara kapı dışında GBT sorgusu yapan polis, DBP PM üyesi İsmail Kino’yu araması olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

( Yazılı haber MA )

Editör: Haber Merkezi