AMED - DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, İçişleri Bakanlığı talimatıyla HDP'nin önünde oturtulan grubun iddialarına "paralel" iddialar yer aldı. 

MA'nın haberine göre; Amed'de 23 Aralık'ta partisinin 14 il eşbaşkanıyla birlikte gözaltına alınan ve Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun'la birlikte tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır hakkında "örgüt üyeliğinden" dava açıldı. Bayandır, hakkında Firar, Hafız, Ezel kod isimli gizli tanıklar ile Birdal Erol ve Kezban Kuday'ın ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamede, bu tanıkların "kendilerinin ifade vermelerini istemeleri üzerine ifadelerinin" alındığı öne sürüldü. 

"3'ü gizli, 2'si açık tanığın Bayındır hakkında bir koordinasyon olmadan neden aynı dönemde ifade vermek istedikleri" sorusunun yanıtının bulunmadığı iddianamede, bu tanıklar ile İçişleri Bakanlığı ve hükümetin, DBP ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) PKK yapılanması olduğu yönündeki tezleriyle paralellik gösteriyor. İddianamede, Firar kod adlı gizli tanığın, DBP ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) KCK'nin "bağımsız Kürdistan hayalini" kurmayı amaçladığı öne sürdüğü ifadesine yer verilerek, "Diyarbakır il merkezinde bulunan DBP il binası şu an KCK'nın Diyarbakır ilindeki karargâhı olarak kullanılmaktadır" suçlamasına yer verildi. 

HDP'NİN ÖNÜNDE OTURTULANLARLA PARALEL İDDİALAR 

Gizli tanık Ezel'in, soruşturma sürecinde verdiği ve iddianamede yer alan ifadesinin, İçişleri Bakanlığı talimatıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünün tarafından HDP Amed İl Örgütü önünde "çocuklarının HDP tarafından dağa gönderildiği" iddiasıyla oturtulan grubun öne sürdükleri iddiayla paralellik göstermesi dikkati çekti. İddianamede, Ezel'in BDP ve HDP'nin, "örgüte eleman kazandırdığı" yönündeki ifadesine yer verildi. Ezel'in 2 partinin bazı yöneticilerinin isimlerini vererek, bunları "örgüte eleman kazandırmakla" suçladığı ifadesinin yer aldığı iddianamede, Bayındır hakkındaki soruşturmanın söz konusu tanık ifadeleriyle başlatıldığı belirtilmesine rağmen, gizli ve açık tanıklardan sadece Bayındır hakkında Ezel'in ifadesinin olması dikkati çekti. Bayındır hakkında doğrudan ifadesi bulunan gizli tanık Ezel ise, iddianameye yansıyan ifadesinde, Bayındır'ın Kamu Emekçileri Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'ndan sorumlu olduğunu öne sürdü. 

KONGREYE KATILMASI SUÇLAMA KONUSU 

Bayındır'ın örgütün talimatı doğrultusunda ve "örgütün güdümünde yayın yapan internet siteleri ve basın yoluyla yapan çağrılarla, kentte düzenlenen, basın açıklaması, toplantı, miting, siyasi partiler arasındaki görüşmelerden oluşan 14 eyleme katılmakla suçlandığı iddianamede, Bayındır'ın katıldığı ilk eylem olarak Tevgera Jinên Azadi'nin (TJA) niçin yaptığı belirtilmeyen 2 Ekim 2020'de yaptığı basın açıklaması olarak yer aldı. İkinci eylem ise HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Leyla Güven'in milletvekilliklerinin düşürülmesine ilişkin yapılan açıklamaya katılmasının yer aldığı iddianamede, Bayındır'ın, MED TUHAD-FED'in yasal zorunluluk olan kongresine katılması takip etti. İddianamede, Bayındır'ın suçlandığı ve yasak kararının bulunmadığı diğer eylem ise Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılması açıklamalarına katılması oldu. 

SUÇ: SEÇİLEN BELEDİYE BAŞKANLARINI KUTLADI

HDP'nin kapatılmasına yönelik açılan davaya ilişkin partisinde düzenlenen ve iddianamede "sözde" olarak nitelendirilen Kurdistan İttifakı'yla yapılan açıklama da Bayındır için suçlama konusu yapıldı. İddianamede, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven'in tutuklanmasını protesto edilmesine, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sincar'ın katılımıyla düzenlenen istişare toplantısına, İdlip'teki çatışmaya ilişkin açıklama, HDP Gençlik Meclisi'nin 3'üncü Olağan Genel Kurulu'na 2019 seçimlerinde seçilen belediye başkanlarının kutlanmasına, KESK'in DAİŞ tarafından 103 kişinin öldürüldüğü Ankara Gar Katliamına ilişkin yaptığı açıklamaya katılması suçlamalar arasında yer aldı. 

Bayındır'ın verdiği röportajlar için "örgütsel değerlendirebilecek röportaj" olarak nitelendirildiği iddianamede, Keskin Bayındır isimli twitter hesabından 29 Kasım 2021 ve 14 Haziran 2021 tarihlerinde "İmralı kapılarını açın ve direnişe güç ver, ses ol, tecride karşı ikiyüzlü" şeklinde paylaşım yaptığı belirtildi. 

'HALKI KİNLENDİRMEK İÇİN EĞİTİM VERDİ'

"Ezel isimli gizli tanığın şüpheli hakkında beyanlarında özetle: şüphelinin KESK'e bağlı Eğitim Sen'de sorumlu düzeyde faaliyet gösterdiği, PKK'ya halk desteği sağlamak, propaganda yapmak, halkı devlete karşı kinlendirmek için eğitim verdiğini, KCK yapılanması ile Eğitim Sen arasında köprü görevi gördüğünü, ideolojik eğitimler verdiğini beyan ettiği" değerlendirmesi yapılan iddianamede, görüntü tespit tutanağı ve bilirkişi raporu tüm dosya kapsamında değerlendirildiğinde Bayındır'ın örgütle organik bağ kurduğu savunuldu. 

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Tüm dosya kapsamında Bayındır'ın örgütün hiyerarşik yapısı içerisinde hareket ederek, etkinlik ve toplantılara katıldığı ve bu şekilde "örgüte üye olma" suçunu işlediği öne sürülen iddianamede, Bayındır'ın 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. 

22 MART'TA İLK DURUŞMA GÖRÜLECEK

Hazırlanan iddianame Diyarbakır 10'uncu Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, ilk duruşma için 22 Mart'a gün verildi. 

Editör: Haber Merkezi