İZMİR - Deniz Poyraz katliamı davasının, Şakran Cezaevi Kampüsü duruşma salonuna taşınması kararını kınayan hukukçular, “Bu karanlık cinayeti mahkeme salonlarını değiştirerek bizden kaçıramazsınız. Hepimiz orada olacağız” dedi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırıda Deniz Poyraz’ı katleden fail Onur Gencer hakkında görülen davanın 5’inci duruşmasında, “failin güvenliği” öne sürülerek davanın Aliağa Şakran Kapalı Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görülmesine karar verildi. Mahkemenin kararı, Bayraklı Adliyesi önünde yapılan açıklamayla kınandı. Açıklamada,  “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “ Ey şehit wxina te erde na mine”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür”, “Katillerden hesabı kadınlar soracak”, “Jin jiyan azadî” ve “Şehit namırın” sloganları atıldı. 
 
‘Duruşmayı kamuoyunun önünden çekilmesine engel olacağız’
 
Açıklamada ilk söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, önceki duruşmalarda kapatılan vekaletli avukatların katılımı konusunun mahkemede yeniden açıldığını belirterek, avukatlardan ve yurttaşlardan yargılamanın kaçırılmaya çalışıldığını söyledi. Özkan, “İlk duruşmada çözdüğümüz Şakran yerleşkesi problemi yine açıldı. Mahkeme heyeti jandarma kadını tokatlarken sessiz kaldı. Yargılama süresince avukatları duruşma salonundan uzak tutmak için elinden ne geliyorsa yaptı. Ama baroda bulunan avukatlar salonu asla terk etmeyecekleri kararlılığını gösterdi. Biz Deniz Poyraz için adalet istiyoruz. Biz yalnızca o katili azmettireni, onu eğiteni, yollayanı bulmak istiyoruz. Bu yalnızca Deniz Poyraz’a değil bir arada yaşama kültürüne, örgütleme hakkına yapılan saldırıdır. Bunu herkesin önünden kaçırmasına engel olacağız. Sanıyorlar ki gitmeyeceğiz, Şakran’da orada olacağız” dedi.
 
‘Şakran’da da olacağız’
 
Ardından konuşan Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu da benzer birçok duruşma gördüklerini, ancak avukatların benzer muameleye tabi tutulduğunu görmediklerini söyledi. Soruşturmanın akamete uğratılmak istendiğini vurgulayan Mustafa, “Tek talebimiz adalet arayışı. Ancak yargılama boyunca bu tetiği çekenin arkasındaki karanlık ilişkiler çıksın diye mücadele ettik. Ama her seferinde hukukun önüne bariyer konuyor. Avukatların duruşmaya girişi engellendi. Bunu kabul etmiyoruz. Adalet arayışımız her şekilde devam edecek. Amacımız maddi gerçeğe ulaşmak. Bu karanlık cendereye toplumu hapsetmelerine engel olacağız” diyerek hukukçular olarak Şakran’da bulunacaklarını sözlerine ekledi. 
 
‘Salonun değiştirilmesi kararı önceden alındı’
 
HDP Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Özdoğan da katliamın bir siyasi kadın katliamı olduğunu kaydetti. Nuray devamında şu sözleri kullandı: “Mahkeme heyeti, Deniz Poyraz’ın kendisini kimin ve kaç avukatın savunacağını bilemeyecektir. Hepimiz Deniz Poyraz’ın ailesinin avukatıyız. Hiçbir zaman Deniz’in sizin karanlığınızda boğulmasına izin vermeyeceğiz. Siyasilerin tutumunu biliyoruz. Yargıya sesleniyoruz. Bu karanlık cinayeti mahkeme salonlarını değiştirerek bizden kaçıramazsınız. Bizler, HDP bu cinayetin aydınlatılması için peşindeyiz. Hepimiz orada olacağız. Nerede olursanız olun orada olacağız. Yargının bu cinayetlere ortaklığına son vermesi gerekir. Yargı mensupları önceden almış bu kararı. Bu duruşmanın cezaevi salonunda yapılmasına dair bir karar alınmış ve bu karar bugün bir yaygara yaratılarak önümüze konuldu. Güvenlik sorununu yaratan duruşmada güvenlik ve yargı mensupları idi. Yargı mensuplarına yaşam hakkı ve insan haklarından yana olmaya çağırıyoruz.”
 
Açıklama, sloganlarla sona erdi

 

Editör: Haber Merkezi